foto

Karel Houska

  • nar. 15.10.1916
    Praha, Čechy, Rakousko-Uhersko
  • zem. 22.12.1987 (71 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Karel Houska se narodil 15. října 1916 v Praze. Roku 1942 absolvoval dramatické oddělení pražské Státní konzervatoře. Ještě jako student hrál v Divadélku 99, v Divadle ve Smetanově muzeu, v Souboru Fráni Francla a statoval v činohře Národního divadla v Praze. V letech 1942 – 1943 prošel Nezávislým divadlem a Stálým divadlem v Unitarii. A do konce německé okupace se stal členem známého divadla Uranie (1943 – 1945).

Po krátkém angažmá v Divadle 5. května (1945 – 1948) zůstal hercem Divadla na Vinohradech (1948 – 1987), kde Houska setrval až do své smrti. Na divadelních jevištích ztvárňoval většinou menší komické i dramatické charakterní úlohy („Othello“, „Veronika“ a nebo „Zuzana Vojířová“). Jeho vysoké postavy, výrazného čela, brýlemi ověnčené hlavy, tváře s plnovousy a částečnou pleší si brzo povšimli filmaři.

Proto jeho profesorský a intelektuálský typ byl brzy velmi často využíván i ve filmu a v televizi. V české kinematografii začínal ihned po zestátnění ještě ve 40. letech: voják na nádraží ve snímku Miroslava Cikána HRDINOVÉ MLČÍ (1946), exekutor v Krškově psychologickém dramatu AŽ SE VRÁTÍŠ… (1947), poručík v dalším dramatu NÁVRAT DOMŮ (1948) režiséra Martina Friče a kreslič Sekanina ve Weissových DRAVCÍCH. Bohužel, vždy byl ve filmu odkázán ztvárňovat epizodky. Nikdy získal roli hodnou svého talentu (o titulní ani nemluvě).

V 50. letech si vyzkoušel postavy synovce primáře Pokorného (Jiří Plachý) MUDr. Mráze v Makovcově PŘÍPADĚ DR. KOVÁŘE (1950), Helmuta ve Fričově ZOCELENÍ (1950), frézaře a úderníka Štorkána ve snímku BYLO TO V MÁJI (1950) Martina Friče, železničáře Kruckého v Lehovcově PŘIZNÁNÍ (1950), faráře Pavla Hučky v AKCI B (1951) Josefa Macha, tajného policisty v dalším dramatickém snímku Martina Friče TAJEMSTVÍ KRVE (1953), osobního referenta a mistra v politicky exponovaném dramatu režiséra a scenáristy K. M. Walló BOTOSTROJ (1954) a taktéž pracovníka exportu Minárika ve volném pokračování BOTOSTROJE pod názvem NEVĚRA (1956) stejného režiséra.

V uvolněných 60. létech se filmovým divákům představil jako lékař v Makovcově komedii CHLAP JAK HORA (1960) a v Blumenfeldově kriminálce TEREZA (1961), obchodník Josef Klouda a otec Tondy Kloudy (Ruppert Dubský) v dětském snímku LEDOVÉ MOŘE VOLÁ (1961) Hanuše Burgera, hejtman ve HVĚZDĚ ZVANÁ PELYNĚK (1964) Martina Friče, brýlatý kolega docentky somniologie Růženky Beránkové (v podání Dany Medřické) ve Sci – Fi komedii KDO CHCE ZABÍT JESSII? (1966), kostelník Tapa v Kachyňově dramatu NOC NEVĚSTY (1967) a jako řidič náklaďáku Klapka v OBJÍŽĎCE (1968) Josefa Macha.

V době normalizace už filmových příležitostí ubývalo. Zahrál si tedy lékaře na prosektuře ve Vorlíčkově komedii „PANE, VY JSTE VDOVA!“ (1970), školního inspektora v dalším filmu Václava Vorlíčka DÍVKA NA KOŠTĚTI (1971), poslance v dramatu Antonína Kachlíka ZLOČIN V MODRÉ HVĚZDĚ (1973), vědce v komedii JAK UTOPIT DR. MRÁČKA ANEB KONEC VODNÍKŮ V ČECHÁCH (1974), herce Rejnka ve Strnadově filmu BĚŽ, AŤ TI NEUTEČE (1976), primáře v Matějkově SVÍTALO CELOU NOC (1980) a nebo Antonína Dvořáka ve Smoljakově komedii JÁRA CIMRMAN LEŽÍCÍ, SPÍCÍ (1983).

V řadě českých filmů nadaboval své kolegy (VELIKONOČNÍ DOVOLENÁ, UKRADENÁ BITVA, ELIXÍRY ĎÁBLA, MUŽ Z LONDÝNA, TEREZU BYCH KVŮLI ŽÁDNÉ HOLCE NEOPUSTIL či CHLAPI PŘECE NEPLÁČOU).

Hojně byl vyžíván v televizních inscenacích (WATERLOO, BELLEVUE, JULIÁN ODPADLÍK, CHLÉB A PÍSNĚ, PÍŠŤALKA PRO DVA, VILÉM ROZKOČ, BRATŘI KIPOVÉ, JAKO KNÍŽE ROHAN, GOBSECK i CELÝ SVĚT NAD HLAVOU) a seriálech (HŘÍŠNÍ LIDÉ MĚSTA PRAŽSKÉHO, 30 PŘÍPADŮ MAJORA ZEMANA, CHALUPÁŘI, MUŽ NA RADNICI, MALÝ PITAVAL Z VELKÉHO MĚSTA, SANITKA, LÉTAJÍCÍ ČESTMÍR, SYNOVÉ A DCERY JAKUBA SKLÁŘE, PANOPTIKUM MĚSTA PRAŽSKÉHO či RODÁCI).

Jeho charakteristický a dobře známý hlas se výborně užil v rozhlase („Šťastný princ“, „Don Carlos“, „Jan Hus“, „Idiot“, „Snílek“, „Spartakus“, „Bratři“, „R. U. R.“ atd.) a dabingu (BÍDNÍCI, „ČETNÍK“, „ANGELIKA“, NĚKDO TO RÁD HORKÉ, „MAYOVKY“, VŮNĚ CIBULE, SUDÁ A LICHÁ, HRABĚ MONTE CHRISTO apod. apod.). Karel Houska zemřel 22. prosince 1987 v Praze ve věku jednasedmdesáti let.

Jaroslav "krib" Lopour

Herecká filmografie

Filmy

1988 Pražské tajemství
1986 Devadesát jedna bílých koní (TV film)
Hlava plná slunce (TV film)
Jsi krásná (TV film)
Velká filmová loupež
1985 Cesta do Itálie
Gobseck (TV film)
1983 Celý svet nad hlavou (TV film)
Jako kníže Rohan (TV film)
Jára Cimrman ležící, spící
Vzpurní svědkové (TV film)
1982 Jasnovidec (TV film)
1981 Kam zmizel kurýr
Tajemství hradu v Karpatech
1980 Křídla (TV film)
Svítalo celou noc
1979 Bratři Kipové (TV film)
Chlapi přece nepláčou
1978 Sněhurka (TV film)
1977 Dům bez oken (TV film)
Kytice (TV film)
Smuteční hudba za padlé hrdiny (TV film)
1976 Běž, ať ti neuteče
Terezu bych kvůli žádné holce neopustil
Zákon starého muže (TV film)
1975 Vilém Rozkoč (TV film)
1974 Cesta do Pristolu (TV film)
Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách
Křeček (TV film)
Lekce z přítomnosti (TV film)
Muž z Londýna
Píšťalka pro dva (TV film)
1973 Zločin v Modré hvězdě
1972 Elixíry ďábla
Modrý koberec (TV film)
Ukradená bitva
1971 Dívka na koštěti
Chléb a písně (TV film)
Velikonoční dovolená
Zajatec šílenství (TV film)
1970 Bližní na tapetě: Šprýmař (TV film)
Julián odpadlík (TV film)
„Pane, vy jste vdova!“
1969 Alchymista (divadelní záznam)
Bellevue (TV film)
1968 České pohádky: Chytrý synek (TV film)
Objížďka
1967 Noc nevěsty
Waterloo (TV film)
1966 Dvě z Říma (TV film)
Kdo chce zabít Jessii?
1965 Je Thierry Brévanne vinen? (TV film)
1964 Hvězda zvaná Pelyněk
1961 Ledové moře volá
Tereza
1960 Chlap jak hora
1956 Nevěra
1954 Botostroj
1953 Tajemství krve
1951 Akce B
1950 Bylo to v máji
Případ Dr. Kováře
Přiznání
Zocelení
1948 Dravci
Návrat domů
1947 Až se vrátíš...
1946 Hrdinové mlčí

TV seriály

1988 Druhý dech (TV seriál)
Rodáci (TV seriál)
1987 Křeček v noční košili (TV seriál)
Vlaštovko, leť! (E06)
Panoptikum Města pražského (TV seriál)
V tom starém domě (E06)
1986 Malý pitaval z velkého města (TV seriál)
Autorka detektivních povídek (E11)
1985 Synové a dcery Jakuba skláře (TV seriál)
1984 Sanitka (TV seriál)
1983 Létající Čestmír (TV seriál)
Velký vezír (E04)
1982 Malý pitaval z velkého města (TV seriál)
Cyklista (E05)
1981 Okres na severu (TV seriál)
Řeka (E12)
Případ (E04)
Sůl země (TV seriál)
1980 Čas zakladatelů (TV seriál)
Příliv naděje (E01)
Moje kone vrané (TV seriál)
1978 Zákony pohybu (TV seriál)
Zasloužený úspěch (E13)
Neklid před bouří (E05)
Černý Petr (E03)
30 případů majora Zemana (TV seriál)
Studna (S03E06)
1976 Muž na radnici (TV seriál)
Setkání (E11)
Křížové tažení (E09)
Silvestr (E08)
1975 Chalupáři (TV seriál)
Chudák dědeček (E01)
1968 Andersenovy pohádky (TV seriál)
Hříšní lidé města pražského (TV seriál)
Otisky prstů (E04)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace