foto

Tony Gatlif

  • nar. 10.9.1948 (70 let)
    Alžír, Alžírsko, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Tony Gatlif (vl. menom. Michel Dahmani Gatlif) sa narodil 10. septembra 1948 v Alžíri vo veľmi chudobnej rodine rómskej španielky a arabského otca. Ako 13-ročný odišiel z domova do Francúzska, kde sa potuloval mezi Marseille a Parížom. Dostal sa do polepšovne, kde v ňom vychovávateľ spozoroval všestranný talent a pomohol mu ho rozvíjať.

Mladý Tony se spočiatku venoval herectvu a neskôr aj režii. O svoj rómský pôvod sa Gatlif začal zaujímať počiatkom 80. rokov. Odcestoval do Andalúzie, rodiska jeho matky, kde sa zoznámil s kultúrou andalúzskych Rómov. Natočil dva krátke filmy s miestnymi spevákmi, hudobníkmi a tenečníkmi flamenca. V prvom celovečernom filme "Les Princes" už naplno rozvinul tému života Rómov vo Francúzsku.

V nasledujících rokoch Tony Gatlif natočil cez desiatku celovečerných filmov, z ktorých niektoré získali ocenenia na mezinárodných festivaloch. Témy svojich filmov Gatlif čerpá z vlastného života - exil, emigrácia, ale tiež priateľstvo, spoluexistencia a spájanie rôznych kultúr a zvlášť hudba.

Gatlif sa s jeho tvorbou hlási k svojej národnosti a vyjadruje jej plnú podporu. Rozpráva príbeh o životnom pocite, o hľadaní, slobode, príbeh ktorý môže byť blízky komukoľvek, bez ohľadu na národnostnú a kultúrnu príslušnosť.

Joseee "joseee" X

Scenáristická filmografie

Režijní filmografie

Skladatelská filmografie

Filmy

2009 Korkoro
2006 Transylvania
2004 Exil
2002 Swing
2000 Vengo
1999 Je suis né d'une cigogne
1997 Gádžo dilo
1983 Princové

Producentská filmografie

Filmy

2014 Geronimo
2004 Exil

Herecká filmografie

Filmy

2003 Tvoje ruce na mé půlce
2002 Lulu
1986 Havre
1983 Princové
1982 Canta Gitano
1979 Terre au ventre, La
1978 Aldo
1975 Agrese
Rage au poing, La

TV seriály

1972 Boussardel, Les (TV seriál)

Dokumentární

2006 Vocation cinéaste
2005 L'hebdo cinéma (TV seriál)
1995 Un siècle d'écrivains (TV seriál)

TV pořady

2008 Au Field de la nuit (TV pořad)
1997 Le cercle du cinéma (TV pořad)
1981 20 heures le journal (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace