foto

Josef Mixa

  • nar. 27.2.1921
    Záhoří, Československo
  • zem. 9.12.2016 (95 let)
    Praha, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Josef Mixa pochází z chudé zemědělské rodiny, studoval na gymnáziu v Jindřichově Hradci, maturoval ale v Soběslavi. Od mládí se zároveň angažoval v ochotnickém divadle v Kardašově Řečici, za války pracoval jako dělník na železnici, ale nadále se jako herec i režisér realizoval u divadla. Po válce studoval na Divadelní škole E. F. Buriana (1945-1946), načež nastoupil do svého prvního stálého angažmá v Mladé Boleslavi (1946-1948), stěžejní je ale jeho více než čtyřicetileté působení v Národním divadle (1948-1991). Počátkem 70. let byl z Národního divadla uvolněn na dlouhodobou neplacenou dovolenou, aby na čas převzal funkci uměleckého ředitele Divadla E. F. Buriana (1971-1973). Do doby po návratu na první scénu se pak datuje jeho ojedinělý pokus o divadelní režii (Lucerna, 1976). Ve svém hereckém projevu tíhnul Josef Mixa k bodrým venkovským postavám lidového ražení, což také vedlo k jeho hlavnímu uplatnění v klasickém českém repertoáru (Strakonický dudák, Maryša, Lucerna). Ve zralém věku pak rozšířil výrazový rejstřík o hlubší psychologické studie a vynikl například jako Král Lear nebo Cyrano z Bergeracu. V roce 1974 obdržel Cenu J. Průchy za vedlejší roli Oinomaa v melodramatu Námluvy Pelopovy.

Do světa filmu vstoupil Mixa stejně jako jiní herci po příchodu do Prahy; jeho debutem byla malá role studenta na barikádách v historickém snímku REVOLUČNÍ ROK 1848 (1949). Podstatně větší herecké příležitosti pak dostal o pár let později v několika filmech budovatelského ražení (USMĚVAVÁ ZEM, 1952; NÁSTUP, 1952; VÝSTRAHA, 1953; PŘICHÁZEJÍ Z TMY, 1953). Po četnější spolupráci s režiséry O. Vávrou a V. Gajerem se pak Josef Mixa v polovině 50. let dostal ke své jediné hlavní roli, a sice Švandy ve filmu STRAKONICKÝ DUDÁK (1955). Tuto roli hrál ostatně ve stejné době i na prknech Národního divadla. Přestože se ve své době jednalo o chvályhodný umělecký počin, z dnešního pohledu je vyznění filmu rozpačité, Mixa byl navíc podle mínění kritiků zastíněn osobnostmi ve vedlejších rolích. Následně se objevil i v dalších filmech, například v dodnes známé pohádce HRÁTKY S ČERTEM (1956), na přelomu 50. a 60. let počet i význam výstupů před filmovou kamerou poklesl. Z jeho dalších filmových rolí stojí za zmínku člen Horské služby Jarda Šlachta v dramatu VÁNICE (1962) nebo později sluha Florián v historickém snímku KLADIVO NA ČARODĚJNICE (1969).

I když v padesátých letech odehrál ve filmu několik velkých rolí, v další dekádě pak již točil minimálně a v 70. a 80. letech propůjčil své herectví do služeb propagandistických a tendenčně orientovaných filmů, což v důsledku vedlo k tomu, že dnes je jako herecká osobnost pozapomenutý. Josef Mixa v době normalizace působil v politických orgánech, v aparátu Komunistické strany a ve Svazu dramatických umělců, s tím také souviselo jeho šéfování v Divadle E. F. Buriana, které pod jeho vedením prošlo normalizační „očistou“. Podobně jako jiní takto angažovaní herci (například J. Větrovec nebo Z. Buchvaldek) nedostával Mixa role, které by degradovaly jeho společenské postavení, objevil se tak v historicky lživých snímcích DVACÁTÝ DEVÁTÝ (1974) nebo VÍTĚZNÝ LID (1977), začal také více spolupracovat s televizí a také ve formátu inscenací nebo seriálů se realizoval v tendenčním a době poplatném žánru ze současnosti. V podobném duchu se také nesla jeho ojedinělá spolupráce se zahraničními filmaři – postavu Jana Švermy hrál v hraném dokumentu KOMUNISTÉ (1976) sovětského režiséra Jurije Ozerova, tvůrce slavných válečných velkofilmů. Po odchodu z Národního divadla se pak Josef Mixa před filmovou kamerou objevil naposledy jako dědeček ve snímku ASI UŽ TO ZAČALO (1998).

Josef Mixa se uplatnil i jako rozhlasový herec, věnoval se také uměleckému přednesu a recitaci. V poslední době vydal tři vzpomínkové knihy: Nedoručené dopisy (1996), Bláznivá rodinka: veselé divadelní, filmové, rodinné pelmel (1999) a Hercovo bláhové rozpomínání (2006).

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1997 2057 (studentský film)
Asi už to začalo (studentský film)
1990 Popel a hvězdy (TV film)
1984 Cihla zlata (TV film)
Vrátný (TV film)
1983 Psohlavci (TV film)
1982 Čtverec mizení (TV film)
1981 O stříbrném a zlatém vajíčku (TV film)
1980 Smrt a blažená paní (TV film)
1979 Historie začíná pod kaštany (TV film)
1978 Jak se zranit ve službě (TV film)
Píseň o stromu a růži
Smír Tantalův (divadelní záznam)
1977 Já se vrátím (TV film)
Vojáci Svobody I. - IV.
Vítězný lid
1976 Bílá růže (TV film)
Dcera (TV film)
Minotaurus nemá naději (TV film)
Ženitba (TV film)
1975 Když Praha povstala (TV film)
Titul pro hrdinu (TV film)
Tobě hrana zvonit nebude
Vilém Rozkoč (TV film)
1974 Dvacátý devátý
Děravá kapsa (TV film)
Kdo hledá, najde (TV film)
Noc oranžových ohňů
Rudá záře nad Kladnem (TV film)
Záhady v Alleghe (TV film)
1973 Obhájce (TV film)
Otevřený kruh (TV film)
Tajemství zlatého Buddhy
1972 Svatý Michal (TV film)
1971 Chléb a písně (TV film)
1969 Kladivo na čarodějnice
1966 Poprask na laguně (divadelní záznam)
1965 Je Thierry Brévanne vinen? (TV film)
1964 Nápadníci trůnu (TV film)
1963 Lucie
1962 Jejich den (TV film)
Vánice
1961 Pohádka o staré tramvaji
1960 Kouzelný den
Rychlík do Ostravy
Sedmý kontinent
1957 To byla noc
Škola otců
1956 Hrátky s čertem
1955 Strakonický dudák
1954 Jan Hus
1953 Kavárna na hlavní třídě
Přicházejí z tmy
Výstraha
1952 Nástup
Usměvavá zem
1949 Revoluční rok 1848

TV seriály

1988 Rodáci (TV seriál)
Epizoda 7 (E07)
1981 Okres na severu (TV seriál)
Setkání (E13)
Nebezpečí (E11)
Rozchod (E10)
další epizody (9)
1980 Dnes v jednom domě (TV seriál)
Domov jménem Praha (E09)
Chybujícím neodpouštěti (E07)
Holka do deště (E06)
další epizody (6)
1978 Ve znamení Merkura (TV seriál)
Případ živého muže (E03)
Zákony pohybu (TV seriál)
Zasloužený úspěch (E13)
Bez ředitele (E10)
Nápad (E08)
další epizody (8)
1970 Lidé na křižovatce (TV seriál)

Dokumentární

2010 Příběhy slavných (TV seriál)
Sukovitá duše (S11E08)
2009 Příběhy slavných (TV seriál)
Portrét krásné Dámy (S10E05)
2008 Příběhy slavných (TV seriál)
Cesta do hlubin Lálovy duše (S09E15)
Saša (S09E13)
1976 Komunisté (TV seriál)

TV pořady

1980 Než se zvedne opona (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace