foto

Lee Strasberg

  • nar. 17.11.1901
    Budzanów, Rakousko-Uhersko
  • zem. 17.2.1982 (80 let)
    New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Lee Strasberg sa narodil v Budanive na Ukrajine, vtedy v Poľsku, v roku 1901. Jeho rodičia boli Židia a bol najmladší z troch bratov. Jeho otec emigroval do USA, ale jeho rodina zostala na Ukrajine. Neskôr emigrovala v roku 1909 celá jeho rodina. Tam študoval a bol náruživý čitateľ. Mal veľmi dobrý vzťah so svojím bratom, ktorého smrť v roku 1918 ho poznačila. Odišiel zo školy a pracoval vo firme, kde sa vyrábali príčesky. V roku 1923 hrával v moskovskom divadle. V roku 1926 sa oženil, ale jeho žena zomrela o tri roky neskôr. Od roku 1927 hrával na Broadwayi.

V roku 1931 spoluzaložil Group Theater. O tri roky neskôr sa oženil druhýkrát a toto manželstvo vydržalo 32 rokov do smrti jeho druhej ženy, s ktorou mal dve deti. Od roku 1951 začal vyučovať v Actors Studio. Jeho žiakmi boli napríklad Paul Newman, Marilyn Monroe alebo James Dean. V dobe zlatého veku na Broadwayi režíroval vyše 20 hier. V roku 1974 sa dostal do povedomia divákov postavou Hymana Rotha vo filme Krstný otec II. V roku 1967 sa oženil znova a mal ďalšie dve deti. Zomrel vo februári 1982 v New York City, ako 81-ročný na infarkt.

D1705

Herecká filmografie

Filmy

1992 Kmotr 1, 2, 3 (TV film)
1981 Skokie (TV film)
1979 ...a spravedlnost pro všechny
Boardwalk
Ve velkém stylu
1978 Last Tenant, The (TV film)
1976 Přejezd Kassandra
1974 Kmotr II

TV seriály

1955 Camera Three (TV seriál)

Dokumentární

1981 Acting: Lee Strasberg and the Actors Studio
1962 Jane

TV pořady

1982 Night of 100 Stars (TV pořad)
1970 The Virginia Graham Show (TV pořad)

Režijní filmografie

Dokumentární

1945 Story with Two Endings

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace