foto

James Tolkan

  • nar. 20.6.1931 (87 let)
    Calumet, Michigan, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

James Stewart Tolkan je americký herec. Vzdělával se na University of lowa, College Coe, Actors studio a Eastern Arizona College.

První Tolkanův slavný film je mafiánské drama s Al Pacinem Serpico. Filmový odborníci si ho všimli a byl obsazen do válečné komedie Woodyho Allena Láska a smrt, kde si už zahrál větší roli. Ale role, kterou prorazil do celého světa, se naskytla v akční sci-fi komedii a jednom z největších kasovních trháků 80. let, Návrat do budoucnosti. Tam si zahrál přísného ředitele školy Hill Valley High School, kterou navštěvoval Martyho otec a jeho úhlavní nepřítel a bratranec Biff Tannen.

Další velká role, která se nedala odmítnout, se naskytla ve filmy Top Gun s Tomem Cruisem. Tam si zahrál další přísnou postavu – Velitele Toma Jardiana. Ve světově proslulé triologii Návrat do budoucnosti pokračoval i ve druhém a třetím díle. Na konci své herecké kariéry si ji James Tolkan ozdobil westernovým dobrodružným hororem Kosti a skalp s Kurtem Russellem, kde si zahrál klavíristu.

O Jamesi Tolkanovi by se dalo říci, že většinou hájil sice menší role, ale jeho role měly na filmy velký dopad. Ze jeho osobního života lze zmínit, že v roce 1971 oženil s Parmelee Welles, pracovnicí divadla American place v New Yorku.

PlayEasy

Herecká filmografie

Filmy

2015 Kosti a skalp
2013 Phil Spector (TV film)
2006 Pád nebes
2004 Seven Times Lucky
1997 Láska v obklíčení (TV film)
Robo Warriors
1996 Underworld
1995 Skica smrti 2 (TV film)
1994 Zrada a pomsta (TV film)
1993 Bod varu
1992 Krvavá pěst IV
Skica smrti (TV film)
1991 Absolutní peklo
Bláznivá jízda
Ten kluk je postrach 2
1990 Dick Tracy
Návrat do budoucnosti III
Sunset beat (TV film)
Životní šance
1989 Jasnozřivý
Ministry of Vengeance
Návrat do budoucnosti II
Rodinný podnik
Vlastní krev
Škrtiči z Hillside (TV film)
1988 Leap of Faith (TV film)
Rozhodující úder
Víkendová válka (TV film)
Zmije
1987 Láska nebeská
Vládci vesmíru
1986 Little Spies (TV film)
Mimo službu
Ozbrojení a nebezpeční
Top Gun
1985 Návrat do budoucnosti
Turk 182!
Walls of Glass
1984 Člověk z ledu
Řeka
1983 Noční děsy
Válečné hry
Wings (TV film)
1982 Autor! Autor!
Techtle mechtle
1981 Pán velkoměsta
Vlci
1979 Horor v Amityville
1976 Independence
1975 Láska a smrt
1973 Přátelé Eddieho Coylea
Serpico
Werewolf of Washington, The
1971 They Might Be Giants
1969 Stiletto
1966 Three Sisters, The

TV seriály

2011 Dokonalý podraz (TV seriál)
The Cross My Heart Job (S04E09)
2000 Detektiv Nero Wolfe (TV seriál)
1993 Cobra (TV seriál)
1992 Muži v klobouku (TV seriál)
1990 Sunset Beat (TV seriál)
1987 Remington Steele (TV seriál)
The Steele That Wouldn't Die (S05E01)
1985 Mary (TV seriál)
1975 Ourstory (TV seriál)

Dokumentární

2015 Back in Time
1990 Guns: A Day in the Death of America (TV film)

Režijní filmografie

TV seriály

2000 Detektiv Nero Wolfe (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace