foto

Paul Verhoeven

  • nar. 23.6.1901
    Unna, Westphalia, Německá říše
  • zem. 22.3.1975 (73 let)
    Mnichov, Západní Německo

Biografie

Německý herec, divadelní a filmový režisér Paul Verhoeven se narodil 23. června 1901 v Unně (nedaleko Dortmundu) do velice skromných poměrů početné rodiny. Měl třináct sourozenců. Od mládí ho lákalo divadlo a tak po první světové válce již sbíral herecké zkušenosti v mnichovském divadle a jako režisér pak postupně působil na divadelních scénách všech větších německých měst. Své dlouholeté režisérské zkušenosti začal koncem 30. let uplatňovat také ve filmu, kde debutoval filmovým přepisem Straussovy operety NETOPÝR s Lídou Baarovou a Hansem Söhnkerem v hlavních rolích. Zároveň se začal prosazovat i jako filmový herec a nezanedbával přitom své působení na berlínských a po válce i na mnichovských scénách.

V roce 1939 režíroval hudební veselohru HUDBA A LÁSKA a v roce 1942 zfilmoval další operetu Johanna Strausse NOC V BENÁTKÁCH. Následoval jeden z nejvýraznějších filmů VELKÝ STÍN, dramatický příběh ze zákulisí velké činoherní scény. V roce 1943 natočil komedii z vysokoškolského prostředí ŠTASTNÝ PROFESOR a také se představil v jedné z větších hereckých rolí v krimi komedii režiséra R.A. Stemmla PAN SANDERS ŽIJE NEBEZPEČNĚ. Následující rok natočil další významný film FILHARMONIE z prostředí koncertních síní a komedii KONCERT. V roce 1945 začal natáčet hudební komedii DAS KLEINE HOFKONZERT, kterou ale dokončil až v roce 1949 v ateliérech Defy. Pro Defu natočil v roce 1950 pohádku CHLADNÉ SRDCE a v dalších letech se věnoval převážně komerčním snímkům, jako například EVA IM FRACK, HEIDELBERGER ROMANZE, nebo VERGISS DIE LIEBE NICHT. Vyjímkou jsou snímky ŽENA DNEŠKA, ROMAN EINER SIEBZEHNJÄHRIGEN a DER JUGENDRICHTER. Koncem 50. let začal své herecké a režisérské zkušenosti uplatňovat převážně v televizní práci, když natočil a hrál v několika TV filmech a seriálech. K filmové práci se vracel již jen velmi zřídka.

Paul Verhoeven byl dvakrát ženatý. Se svou první ženou, herečkou Doris Kiesowou měl tři děti. V roce 1931 se jim narodila dcera Liv, která se stala herečkou a byla první ženou herce Maria Adorfa. V roce 1938 se narodil syn Michael, který se věnuje filmové režii a v roce 1941 se narodila dcera Monika. Druhou ženou byla herečka Edith Schultze-Westrum se kterou měl syna Thomase. Paul Verhoeven zemřel 22. března 1975 v Mnichově, přímo na jevišti, při tryzně za herečku Theresu Giehseovou.

Petr "contrastic" Kubíček

Režijní filmografie

Filmy

1972 Verdacht gegen Barry Croft (TV film)
1971 Der Hitler/Ludendorff-Prozeß - Szenen aus einem Hochverratsprozeß in einer Republik ohne Republikaner (TV film)
Hitler-Ludendorff Prozeß, Der (TV film)
1967 Gottes zweite Garnitur (TV film)
Panamaskandal, Der (TV film)
1966 Der Fall Jeanne d'Arc (TV film)
Fall Mata Hari, Der (TV film)
1965 Vor Nachbarn wird gewarnt (TV film)
1964 Zweierlei Maß (TV film)
1963 Geliebt in Rom (TV film)
Kleider machen Leute (TV film)
Mamselle Nitouche (TV film)
1962 Bedaure, falsch verbunden (TV film)
Ihr schönster Tag
Peter Pan (TV film)
Seit Adam und Eva (TV film)
1961 Sache mit dem Ring, Die (TV film)
1960 Das Lied der Taube (TV film)
Der Fehltritt (TV film)
Der Jugendrichter
Grosse Wut des Philip Holz, Die
1959 Nachtasyl (TV film)
1958 Die letzte Station (TV film)
Die selige Edwina Black (TV film)
Dr. med. Hiob Praetorius (TV film)
1957 Die Abenteuer des braven Soldaten Schwejk (TV film)
Die Fee (TV film)
Jede Nacht in einem anderen Bett
Von allen geliebt
1956 ...wie einst Lili Marleen
Die goldene Brücke
1955 Ich weiß, wofür ich lebe
Roman einer Siebzehnjährigen
1954 Ewiger Walzer
Hoheit lassen bitten
Žena dneška
1953 Hochzeit auf Reisen
Praterherzen
Vergiß die Liebe nicht
1952 Das kann jedem passieren
Ein ganz großes Kind
1951 Eva im Frack
Heidelberger Romanze
Schuld des Dr. Homma, Die
1950 Chladné srdce
Dieser Mann gehört mir
1949 Du bist nicht allein
1948 Das kleine Hofkonzert
1944 Filharmonie
Konzert, Das
1943 Ein glücklicher Mensch
1942 Die Nacht in Venedig
Fall Rainer, Der
Velký stín
1940 Aus erster Ehe
1939 Gold in New Frisco
Hudba a láska
Salonwagen E 417
1938 Der Tag nach der Scheidung
Mia moglie si diverte
Zkouška věrnosti
1937 Netopýr

Herecká filmografie

Filmy

1975 Comenius (TV film)
1973 Oh Jonathan, oh Jonathan!
1972 Finito l'amor (TV film)
Tatort - Kressin und der Mann mit dem gelben Koffer (TV film)
1969 Die Ratten (TV film)
Duett im Zwielicht (TV film)
1968 König Richard II. (TV film)
1967 Der Alte (TV film)
Gottes zweite Garnitur (TV film)
Paarungen
Walther Rathenau - Untersuchung eines Attentats (TV film)
1966 Fall Mata Hari, Der (TV film)
1965 An der schönen blauen Donau (TV film)
Bernhard Lichtenberg (TV film)
Caesar und Cleopatra (TV film)
Der Kardinal von Spanien
Die Sommerfrische (TV film)
1964 Gerechten, Die (TV film)
1963 Der Nachfolger (TV film)
1962 Seit Adam und Eva (TV film)
1960 Hamlet, Prinz von Dänemark (TV film)
1959 Blühende Träume (divadelní záznam)
Die Troerinnen des Euripides (TV film)
Land, das meine Sprache spricht (TV film)
Menschen im Netz
Raskolnikoff (TV film)
1958 ...und nichts als die Wahrheit
1957 Don Carlos (TV film)
Monsignores große Stunde (TV film)
1956 Die goldene Brücke
1955 Roman einer Siebzehnjährigen
1953 Das Nachtgespenst
Praterherzen
1952 Ein ganz großes Kind
1951 Heidelberger Romanze
Schuld des Dr. Homma, Die
1944 Filharmonie
Pan Sanders žije nebezpečně
1943 Ein glücklicher Mensch
1942 Die Nacht in Venedig
Velký stín
1941 Der Trichter Nr. 12
Jakko
1940 3 Codonas
Was wird hier gespielt?
1939 Salonwagen E 417
1938 Der Tag nach der Scheidung
Když hvězdy svítí
Mia moglie si diverte
Zkouška věrnosti
1936 Král Kalifornie

TV seriály

1968 Babeck (TV seriál)
Mann namens Harry Brent, Ein (TV seriál)

Scenáristická filmografie

Filmy

1976 Taxi 4012
1962 Peter Pan (TV film)
1959 Nachtasyl (TV film)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(25)