foto

Martin Donovan

  • nar. 19.8.1957 (62 let)
    Reseda, California, USA

Biografie

Martin se narodil jako jedno ze čtyř dětí v irsko-americké rodině v Kalifornii. Navštěvoval universitu v Los Angeles a také American Theater Arts. V roce 1983 se přestěhoval se svou manželkou, herečkou, Vivian Lanko do New Yorku. Protloukal se životem a musel brát rozličná zaměstnání, aby zabezpečil rodinu. V N.Y. se připojil k tamnímu divadelnímu souboru Cacaracha.

První větší role přišla v r.1984 - drama HARD CHOICES. V poslední době byl za roli v seriálu TRÁVA nominován na cenu SAG. Rok poté si zahrál ve filmu STRÁŽCE s Michaelem Douglasem a Kieferem Sutherlandem v hl. rolích.

Svůj talent a umění ztvárnit různorodé charaktery mohl ukázat v dalších filmech, ve kterých si zahrál s herečkami jako je Nicol Kidman, Holly Hunter nebo Christina Ricci. Nejčastěji spolupracuje s režisérem Halem Hartleyem. S manželkou mají 2 syny.

rumbiq

Herecká filmografie

Filmy

2020 Dreamland
Redemption Day
Tenet
2019 Come to Daddy
Umění tančit v dešti
White Lie
2018 451 stupňů Fahrenheita (TV film)
2017 Indian Horse
Rememory
The Lost Wife of Robert Durst (TV film)
2016 Two for One
2015 Ant-Man
2014 Ned Rifle
Sabotáž
Skrytá vada
2013 Nurse 3D
2012 Návrat do Silent Hill 3D
The Selection (TV film)
Váhavý fundamentalista
2011 Spoluautor
2010 Odpočítávání
William Vincent
2009 Duress
Hrůza v Connecticutu
Zlatokopka (TV film)
2008 Vraždy podle abecedy
2007 Závan smrti
2006 Osudný den
Strážce
The Garage
The Visitation
2005 At Last
Dark Shadows (TV film)
The Quiet
2004 The Pornographer: A Love Story
White Like Me
Černá ovce
2003 Agent Cody Banks
Svět podle Lelanda
2002 Insomnie
RFK (TV film)
Samá voda
2001 Amy a Isabela (TV film)
2000 Desire
Dluhopisy lásky (TV film)
Gatsby (TV film)
1999 Divoká země
Hon na vraha (TV film)
Oněgin
1998 2000 očima ...: Kniha života
Heaven
Když utichly trumpety (TV film)
Polibek
Rescuers: Stories of Courage: Two Couples (TV film)
Spanish Fly
Všichni moji muži
1996 Hollow Reed
Portrét dámy
1995 Flirt
French Exit
1994 Amateur
Nadja
Rook, The
1993 Flirt
Najatá k zabíjení
Věčná touha
Švindl (TV film)
1992 Malcolm X
Simple Men
1990 Vzájemná důvěra
1987 At Mother's Request (TV film)
1985 Hard Choices

TV seriály

2020 Nancy Drew (TV seriál)
The Haunting of Nancy Drew (S01E16)
The Phantom of Bonny Scot (S01E11)
2019 Nancy Drew (TV seriál)
The Haunted Ring (S01E04)
Sedmilhářky (TV seriál)
Chci vědět (S02E07)
Špatná matka (S02E06)
Zabij mě (S02E05)
další epizody (5)
2018 Carter (TV seriál)
Prsten (S01E10)
Smrtonosná zbraň (TV seriál)
Ještě jeden den (S02E22)
Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
Flight Risk (S19E11)
2017 Z onoho světa (TV seriál)
Into the Light (S01E10)
Out of Darkness (S01E09)
Celeste (S01E06)
Právem odsouzeni (TV seriál)
Nepřátelský bojovník (E12)
Smrtonosná zbraň (TV seriál)
Šťastný a ničivý (S02E10)
2016 Druhá šance (TV seriál)
Z temnoty ke slunci (E03)
Legends of Tomorrow (TV seriál)
Destiny (S01E15)
River of Time (S01E14)
Last Refuge (S01E12)
další epizody (4)
Vzpomínky (TV seriál)
Game On (S04E10)
2015 Darebák (TV seriál)
The Chandelier Man (S03E02)
2014 The Lottery (TV seriál)
Darebák (TV seriál)
Coup de Grace (S02E10)
Killing an Arab (S02E06)
Cruising (S02E05)
Hannibal (TV seriál)
Sakizuke (S02E02)
Motiv (TV seriál)
Udělali ze mne zločince (S02E02)
2013 Darebák (TV seriál)
Killing Grace (S01E10)
Chasing the Dragon (S01E09)
A House Is Not a Home (S01E08)
další epizody (7)
Ve jménu vlasti (TV seriál)
Červený trakař (S03E08)
Jde se na to (S03E04)
2012 Šéf (TV seriál)
Backflash (S02E06)
Mania (S02E05)
Redemption (S02E04)
další epizody (6)
2011 Šéf (TV seriál)
Choose (S01E08)
Stasis (S01E07)
Spit (S01E06)
další epizody (8)
2010 Unnatural History (TV seriál)
2009 Podstata strachu (TV seriál)
The Spirit Box (E11)
2008 Posel ztracených duší (TV seriál)
Pater Familias (S03E18)
Stranglehold (S03E17)
2007 Mistři hrůzy (TV seriál)
Right to Die (S02E09)
Posel ztracených duší (TV seriál)
Weight of What Was (S03E05)
The Underneath (S03E01)
Mrtvá zóna (TV seriál)
Heritage (S06E01)
2006 Tráva (TV seriál)
Pittsburgh (S02E12)
Ano. Jako rajče (S02E11)
Na míli hluboko, na stopu široko (S02E10)
další epizody (12)
Mrtvá zóna (TV seriál)
The Hunting Party (S05E11)
Forbidden Fruit (S05E01)
Právo a pořádek (TV seriál)
Cost of Capital (S16E16)
2005 Tráva (TV seriál)
Kmotra (S01E10)
Světla za trest (S01E08)
Mrtvá zóna (TV seriál)
Saved (S04E11)
Vanguard (S04E08)
Broken Circle (S04E01)
2004 Traffic (TV seriál)
2003 Kriminálka Las Vegas (TV seriál)
Poslední představení (S04E08)
Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
Vrozené štěstí (S05E05)
2001 Pasadena (TV seriál)
2000 Wonderland (TV seriál)
1997 Noční hříchy (TV seriál)
1992 The Adventures of Pete & Pete (TV seriál)

Dokumentární

2010 Years Later: The Unbelievable Truth and its Consequences
2000 F. Scott Fitzgerald's 'The Great Gatsby': The Making of a Classic (TV film)

Scenáristická filmografie

Režijní filmografie

Filmy

2011 Spoluautor

TV seriály

2015 Darebák (TV seriál)
Lights Out (S03E06)
2014 Darebák (TV seriál)
Oh Sarah (S02E09)

Host

TV pořady

1996 Festivalové vteřiny (TV pořad)