foto

Stuart Townsend

  • nar. 15.12.1972 (44 let)
    Howth, Dublin, Irsko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Narodil se 15.12.1972 v irském Howth. Pochází ze tří dětí - jeho rodiče (mimochodem otec, Peter Townsend, je slavný golfista) spolu mají ještě syna Dylana a dceru Chloe. Stuart se již v mládí objevoval v různých studentských filmech, vystudoval Gaiety School of Acting v Dublinu a potom, co na sebe upozornil ve filmu TROJAN EDDIE (1996) začal si budovat kariéru. Hrál v řadě snímků, přesto byl však známý spíš jen v rodném Irsku a v Británii.

První krok směrem k americkému publiku udělal v roce 2000, když na filmovém festivalu Sundance zaujal v hlavní roli ve snímku VŠE O ADAMOVI. Od té chvíle se jeho kariéra mohla rozjet na plné obrátky, neboť režisér Peter Jackson mu nabídl roli Aragorna v připravovaném PÁNU PRSTENŮ. Po čtyřech natáčecích dnech však od role ustopil, protože se ukázalo, že na tak náročnou roli se zdá mladý. Z části za to prý také mohou neshody se štábem, ale kdo ví, kolik je na takovýchto historkách pravdy. A jak již všichni víme, jeho místo zaujal Viggo Mortensen, který teď rozhodně nemá o nabídky rolí nouzi.

Namísto toho, aby ho díky nejúžasnější trilogii posledních let znal celý svět, Stuart vykročil po cestě ne příliš úspěšných snímků. A tak si v roce 2002 zahrál se svou budoucí partnerkou Charlize Theron otce uneseného dítěte ve filmu Trapped (HRA O DÍTĚ), a v témže roce také upíra Lestata v hororu KRÁLOVNA PROKLETÝCH, který se snaží vyprovokovat celou upírskou komunitu tím, že se veřejně proslaví jako rocková hvězda, a také omylem oživí královnu upírú, Akashu, která jej chce za svého krále.

O rok později se konal jeho druhý pokus o dobytí Hollywoodu. Tou průlomovou rolí měl být nesmrtelný Dorian Gray v LIZE VÝJIMEČNÝCH, při jejímž natáčení zavítal s celým štábem a hlavní hvězdou Seanem Connerym do (v té době povodní sužované) Prahy. Očekávaný úspěch komiksové adaptace se bohužel nedostavil. A tak se Stuart vrátil se k menším filmům, jako například HRÁČI nebo film ze třicátých let, HLAVA V OBLACÍCH, kde se opět objevil po boku Charlize Theron a Penelope Cruz. Vedle první jmenované se také mihl ve scifi AEON FLUX.

Jeho prozatím posledním projektem je film CHAOS THEORY. Těžko říct, jak se jeho kariéra bude vyíjet dál. Pokud by se jednou rád zařadil mezi hereckou elitu, bude to chtít zřejmě důslednější výběr rolí. Nicméně, nebylo by od věci popřát mu k tomu hodně štěstí.

Jitka "jjituska" Jirsová

Herecká filmografie

Filmy

2013 A Stranger in Paradise
2011 23 Degrees, 5 Minutes
2009 Maggie Hill (TV film)
2008 Teorie chaosu
2005 Aeon Flux
Dohazovač
2004 Atomik Circus - Le retour de James Bataille
Hlava v oblacích
2003 Hráči
Liga výjimečných
2002 Královna prokletých
24 hodin
2001 Payback All-Star Revue, The
2000 Vše o Adamovi
1999 Mauvaise passe
Šimon Mág
The Venice Project
V zemi divů
1998 Vzkříšení
1997 Fixlování
Under the Skin
1996 Trojan Eddie
1995 Summertime
1993 Godsuit

TV seriály

2015 Salem (TV seriál)
Wages of Sin (S02E09)
Dead Birds (S02E08)
The Beckoning Fair One (S02E07)
další epizody (7)
Jak prosté (TV seriál)
Rodinné pouto (S03E12)
Proslulý klient (S03E11)
2013 Betrayal (TV seriál)
2011 Agent bez minulosti (TV seriál)
2006 Night Stalker (TV seriál)
What's the Frequency, Kolchak? (E10)
Timeless (E09)
Into Night (E08)
další epizody (4)
2005 Night Stalker (TV seriál)
The Source (E06)
Malum (E05)
Burning Man (E04)
další epizody (6)
2001 Robot Chicken (TV seriál)
1999 Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
1998 Will a Grace (TV seriál)

Dokumentární

2009 Australians Hit Hollywood
2007 Bloodsucking Cinema (TV film)
2000 Road to Sundance

TV pořady

2011 The Chew (TV pořad)
2007 Up Close with Carrie Keagan (TV pořad)
2004 CBC News: The Hour (TV pořad)
Le grand journal de Canal+ (TV pořad)
2002 Last Call with Carson Daly (TV pořad)
1999 The Early Show (TV pořad)
The Late Late Show with Craig Kilborn (TV pořad)
1997 The View (TV pořad)
1994 Exclusiv - Das Star-Magazin (TV pořad)
1993 Noční show Conana O'Briena (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)

Režijní filmografie

Filmy

2007 Vzpoura v Seattlu

Scenáristická filmografie

Filmy

2007 Vzpoura v Seattlu

Producentská filmografie

Filmy

2007 Vzpoura v Seattlu

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(29)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace