foto

Peri Gilpin

  • nar. 27.5.1961 (58 let)
    Waco, Texas, USA

Biografie

Peri Kay Oldham se narodila 27. května 1961 ve Waco, Texas a vyrostla v Dallasu. Studovala herectví na University of Texas v Austinu a následně na britsko-americké akademii v Londýně. Jako herečka začala používat jméno Peri Gilpin, inspiraci našla v animované postavičce od Disneyho Peri the squirrel. Její otec Jim O´Brien zemřel při parašutistickém neštěstí v roce 1983.

První hereckou příležitost dostala v televizním seriálu NA ZDRAVÍ. V roce 1993 se na ní usmálo štěstí a byla obsazena do hlavní role v seriálu FRASIER, kde hrála Roz Doyleovou celých jedenáct let. Jako jediná z pěti hlavních obsazených členů seriálu nebyla nikdy nominována na Emmy. V roce 2009 si zahrála matku jedné z gymnastek v seriálu MAKE IT OR BREAK IT, za kterou získala Gracie Award v kategorii vedlejší ženská role v dramatickém seriálu.

Kromě hraní se věnuje i dabingu. Její hlas jsme mohli slyšet například ve FINAL FANTASY: ESENCE ŽIVOTA nebo v animovaných filmech o Hellboyovi. Jako herečka se objevila v menších rolích i v seriálech MEDIUM, ZOUFALÉ MANŽELKY nebo ZÁKON A POŘÁDEK.

Poté co její matka zemřela na rakovinu, věnovala velké úsilí právě výzkumu léků proti rakovině. V roce 1999 se provdala za Christiana Vincenta, který se živí jako malíř. Společně mají dvojčata Stellu May a Avu, které jim však porodila náhradní matka.

Pavel "Pajky3" Lepič

Herecká filmografie

Filmy

2019 Benjamin
2018 Brentwood
Only Humans
2017 A Dash of Love (TV film)
The Outdoorsman
2016 Occupy, Texas
2015 Volební výsledky
2014 The Choking Game (TV film)
2007 Hellboy Animated: Blood and Iron (TV film)
Křižovatka: Příběh o odpuštění (TV film)
2006 For the Love of a Child (TV film)
Hellboy Animated: Sword of Storms (TV film)
Women of a Certain Age (TV film)
2005 Galaktická brána
2001 Final Fantasy: Esence života
Laughter on the 23rd Floor (TV film)
2000 Zab tu mrchu!
1999 My Favourite Frasier (TV film)
Odpíchnout se
The Frasier Story (TV film)
1998 Jungle Book: Mowgli's Story, The
1996 The Secret She Carried (TV film)
1995 Fight for Justice: The Nancy Conn Story (TV film)

TV seriály

2018 Station 19 (TV seriál)
Reignited (S01E04)
2017 Broad City (TV seriál)
Abbi's Mom (S04E05)
2016 Tým Škorpion (TV seriál)
White Out (S02E13)
2015 Tým Škorpion (TV seriál)
The Old College Try (S02E11)
US vs. UN vs. UK (S02E09)
Super Fun Guys (S02E05)
další epizody (4)
2014 Break a Hip (TV seriál)
Mystérium sexu (TV seriál)
Zrcadlo, zrcadlo (S02E08)
2013 Muži sobě (TV seriál)
Long Distance Tyler (S02E09)
Downshift (S02E04)
The New Boss (S02E03)
Taková moderní rodinka (TV seriál)
Výpomoc (S05E06)
Kriminálka Las Vegas (TV seriál)
Štěstí ze zastavárny (S14E06)
2012 Chirurgové (TV seriál)
Naděje pro beznadějné (S08E12)
Kriminálka Las Vegas (TV seriál)
Dvojička (S13E06)
Karma (S13E01)
Návrat domů (S12E22)
2011 Make It or Break It (TV seriál)
Worlds Apart (S02E20)
What Lies Beneath (S02E19)
Dog Eat Dog (S02E18)
další epizody (10)
2010 Nouzové přistání (TV seriál)
Make It or Break It (TV seriál)
At the Edge of the Worlds (S02E10)
If Only... (S02E09)
Rock Bottom (S02E08)
další epizody (20)
2009 Make It or Break It (TV seriál)
All That Glitters (S01E10)
Where's Kaylie? (S01E09)
All's Fair in Love, War and Gymnastics (S01E08)
další epizody (10)
Tatík Hill a spol. (TV seriál)
Nancy Does Dallas (S13E13)
2007 Médium (TV seriál)
The Boy Next Door (S03E15)
Zoufalé manželky (TV seriál)
Bože, to je lahůdka (S03E19)
Zákon a pořádek: Zločinné úmysly (TV seriál)
Obrana a útok (S07E08)
Tatík Hill a spol. (TV seriál)
Peggy's Gone to Pots (S11E09)
2004 Tatík Hill a spol. (TV seriál)
Cheer Factor (S08E13)
Frasier (TV seriál)
Dobrou noc, Seattle 2/2 (S11E24)
Dobrou noc, Seattle 1/2 (S11E23)
Střípky vzpomínek (S11E22)
další epizody (13)
2003 Tatík Hill a spol. (TV seriál)
Full Metal Dust Jacket (S07E08)
Frasier (TV seriál)
Vánoce v rauši (S11E11)
A cenu SeaBee získává... (S11E10)
Vůně růží a střelného prachu (S11E09)
další epizody (23)
2002 Frasier (TV seriál)
My dva králové (S10E10)
Niles má křehké srdce (S10E09)
Čekání je nejhorší (S10E08)
další epizody (23)
2001 Frasier (TV seriál)
Boj za tátu (S09E11)
Kariéra v ohrožení (S09E10)
Boj o Kirbyho (S09E09)
další epizody (27)
2000 Frasier (TV seriál)
Maryiny Vánoce (S08E08)
Nový kamarád (S08E07)
Něžná zákonná péče (S08E06)
další epizody (21)
1999 Frasier (TV seriál)
Hádka před Vánocemi (S07E11)
Šuškanda (S07E10)
Chytrý synáček (S07E09)
další epizody (25)
1998 Herkules (TV seriál)
Lionhearts, The (TV seriál)
Frasier (TV seriál)
Veselé Vánoce, paní Moskowitzová (S06E10)
Půjčka (S06E09)
Zlatá zástěra (S06E08)
další epizody (25)
1997 Frasier (TV seriál)
Vánoční vyhlídky (S05E09)
Život s láskou a celebritami (S05E08)
Frasier v sukních (S05E07)
další epizody (24)
1996 Krajní meze (TV seriál)
Mimo tělo (S02E20)
Frasier (TV seriál)
Náš otec, jehož umění není nebeské (S04E08)
Vypečený Den díkůvzdání (S04E07)
Smíšené páry (S04E06)
další epizody (23)
1995 Frasier (TV seriál)
Frasier kazí Vánoce (S03E09)
Když jsem naposledy viděl Maris (S03E08)
Dobrodružství padoucha a uličnice (S03E07)
další epizody (22)
1994 Frasier (TV seriál)
Obnova trůnu (S02E11)
Konec zášti (S02E10)
Dobrodružství v ráji 2/2 (S02E09)
další epizody (23)
1993 Frasier (TV seriál)
Veselé Vánoce (S01E12)
Smrt mu sluší (S01E11)
Vyhoďme ho z kola ven (S01E10)
další epizody (12)
1991 Flesh 'n' Blood (TV seriál)
1988 Jump Street 21 (TV seriál)
The Currency We Trade In (S03E03)

Dokumentární

2004 Frasier - analýza smíchu (TV film)
I Love the '90s (TV seriál)
2003 I Love the '70s (TV seriál)
2001 Survival of the Prettiest (TV film)
1999 Celebrity Profile: Marilu Henner (TV film)

Host

Fanoušci tvůrce