foto

Alizée

  • nar. 21.8.1984 (34 let)
    Ajaccio, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Snáď najznámejšia francúzska lolitka, Alizée Jacotey, sa narodila 21. augusta 1984 v meste Ajaccio, na ostrove Korzika, ktorý spadá pod správu Francúzska. Jej otec je IT-čkár a mama podnikateľka. Má brata Johana, ktorý má 26 rokov.

Alizée je svetoznáma francúzska speváčka, DJ-ka a tanečnica. Odmalička milovala tanec a navštevovala hodiny tanca od 4 rokov. V rokoch 1988 – 2000 navštevovala slávnu tanečno-divadelnú školu Ecole de Danse Monique Mufraggi (tanečná škola Monique Mufraggi – známa baletná tanečnica). V roku 1995 ako 11-ročná vyhrala maliarsku súťaž, ktorú vyhlásili dve, dnes už neexistujúce, francúzske aerolínie. Alizéé vyhrala spomedzi 7000 zúčastnených zájazd pre celú rodinu na Maldivy a jej kresbou v nadživotnej veľkosti bola vymaľovaná 1 letisková hala. Kresba bola po nej pomenovaná Alizée.

V roku 1999 sa objavila v talentovej súťaži Graines de Star, kde plánovala predviesť svoje tanečné nadanie, avšak v tom období mohli súťažiť iba skupiny, a tak ju preradili medzi speváčky. O to viac ostala prekvapená, keď nakoniec ako speváčka vyhrala. V tomto momente si ju všimla slávna dvojica Mylène Farmer (taktiež úspešná francúzska speváčka) a Laurent Boutonnat, ktorí už niekoľko rokov hľadali neokukanú tvár do svojho projektu. Táto spolupráca vyústila do 2 megaúspešných albumov – Gourmandises (2000) a Mes Courants Électriques (2003), ktoré preslávili Alizée po celom svete. Oba albumy komponoval Laurent Boutonnat a všetky piesne napísala Mylène Farmer.
 
Alizée bodovala singlami ako Moi... Lolita, L'alizé, I'm Fed Up!, Mademoiselle Juliette či coverom Madoninho hitu La Isla Bonita. Alizée sa razom stala hviezdou a najpredávanejšou francúzskou speváčkou 21. storočia, a taktiež najsilnejším vývozným hudobným artiklom 21. storočia vo Francúzsku.

6. novembra 2003 sa Alizée vydala v Las Vegas za francúzskeho speváka, herca a módneho návrhára Jérémyho Chatelaina. Obrovský úspech jej prvých 2 albumov sa premietol do 1. koncertného turné Alizéé En Concert Tour, ktoré prebiehalo v rokoch 2003 – 2004 a dokopy zahŕňalo 43 koncertov. Po úspešnom turné sa Alizée vytratila zo showbiznisu. 28. apríla 2005 sa páru narodila dcérka Annily.

Po materskej pauze (2004 – 2007) sa Alizée pokúsila o návrat koncom roka, v decembri 2007 albumom Psychédélices, ktorý sa už nenesie pod taktovkou Farmer & Boutonnat, ale zato sa tu na väčšine trackov textársky podpísal jej manžel Jérémy. Alizée sa však doteraz nepodarilo obnoviť svoj ohromný úspech, a to ani s ďalšími albumami. Jej posledný väčší hit bol Mademoiselle Juliette.

Posledný veľký komerčný úspech zaznamenala Alizéé v roku 2013, keď sa stala súčasťou štvrtej série tanečnej súťaže Danse avec les stars (francúzska mutácia Dancing with the Stars), ktorú vyhrala. Pôvodne šla do súťaže ako promo k vtedy aktuálnemu albumu 5, ale jej víťazstvo a znovuzískaná publicita viedli k radikálnej zmene imidžu a albumu Blonde. I keď sa albumu Blonde opäť podarilo preraziť aj mimo hraníc Francúzska, ani jeden z albumov (5, Blonde) nezaznamenal taký úspech, ako sa očakávalo.

V súčasnosti Alizée vlastní dom v Paríži, ale zdržiava sa prevažne v rodnom dome v Ajacciu, na Korzike. Vyzerá to tak, že s jej manželstvom je koniec a aktuálne randí so svojím bývalým tanečným partnerom, Grégoirem Lyonnetom (môžete ich spolu vidieť napr. v klipe Je veux bien).

Alizée sa už trikrát dostala do rebríčka najkrajších žien na svete – naposledy v roku 2011.

Maroš "martin1m2" Šlepecký

Herecká filmografie

Filmy

2003 Eurobest (TV film)

TV seriály

2012 Nos Chers Voisins (TV seriál)
1994 Les enfants de la télé (TV seriál)

Dokumentární

2004 Alizée en concert (koncert)

TV pořady

2013 Samedi soir on chante Goldman (TV pořad)
2011 Danse avec les stars (TV pořad)
2006 On n'est pas couché (TV pořad)
2004 Le grand journal de Canal+ (TV pořad)
1998 Le plus grand cabaret du monde (TV pořad)
Vivement dimanche (TV pořad)
1986 Enfoirés, Les (TV pořad)
1981 Wetten, dass..? (TV pořad)

Hudební videoklipy

2014 Alizée - Blonde (hudební videoklip)
2003 Alizée - J'ai pas vingt ans! (hudební videoklip)
Alizée - J'en Ai Marre! (hudební videoklip)
Alizée - Youpidou (hudební videoklip)
Alizée - À contre-courant (hudební videoklip)
2000 Alizée - Gourmandises (hudební videoklip)
Alizée - L'Alizé (hudební videoklip)
Alizée - Moi... Lolita (hudební videoklip)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace