foto

Erik Poppe

  • nar. 24.6.1960 (57 let)
    Oslo, Norsko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Erik Poppe (* 24. června 1960) je norský filmový režisér, scenárista a bývalý kameraman a fotograf. Svou kariéru začal jako fotograf pro noviny Verdens Gang. Ve 29 letech absolvoval jako kameraman na Dramatiska Institutet ve Stockholmu a stal se velmi oblíbeným kameramanem u reklam a videoklipů. V roce 1995 natočil pod vedením režiséra Benta Hamera film EGGS, za nejž získal cenu Kodak na moskevském festivalu. O dvě léta později pak zakládá spolu s Finnem Gjerdrumem a Thorleifem Haugem filmovou produkční společnost Paradox Films.

Jeho prvním režisérským počinem byl film SCHPAAA (1998) o gangu mladistvých a následně se ujal natáčení prvních epizod seriálu BRIGADEN (2002). Jeho druhý film HAWAII, OSLO (2004) sklidil velký úspěch jak u kritiky tak u diváků a v následujícím roce si vysloužil dvě ceny Amanda - za nejlepší norský film a nejlepší scénář. Zatím posledním snímkem Erika Poppe je DeUSYNLIGE (2008), který uzavírá jeho „Oslo trilogii“. V říjnu 2008 získal cenu za nejlepší hraný film na Hamptons International Film Festivalu.

Pietari "pevico" Omituisuus

Režijní filmografie

Filmy

2016 Králův nesouhlas
2013 Tisíckrát dobrou noc
2008 Rozbouřené vody
2004 Havaj, Oslo
1998 Schpaaa

TV seriály

2002 Brigaden (TV seriál)

Scenáristická filmografie

Kameramanská filmografie

Filmy

1997 1996: Pust på meg!
1995 Eggs

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace