foto

Michael Higgins

  • nar. 20.1.1920
    Brooklyn, New York City, New York, USA
  • zem. 5.11.2008 (88 let)
    Manhattan, New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Michael Patrick Higgins, Jr. se narodil 20.ledna 1920 v Brooklynu. Je synem básnířky Mary Katherine a zelináře Petera Higginse. V mládí se zcela zbavil svého Brooklynského přízvuku, aby se mohl plně věnovat divadlu a dostávat více nabídek. Jeho rodiče ho již od malička naučili lásce k Shakespearovi a k ostatním známým autorům. Michael Higgins za 2.světové války sloužil v armádě, za což získal Bronzovou hvězdu a Purpurové srdce.

Poté co se vrátil z války se hned začal věnovat divadlu. Jeho prvním debutem byla na Broadway hra Antigone v roce 1946, kde si zahrál po boku Katharine Cornell a Cedrica Hardwickea, ve hře si zahrál vedlejší roli strážného. Na divadelních prknech se ale cítil jako doma a tak hned dostal příležitost ukázat svůj talent ve hře Equus, kde si zahrál po boku mladého Anthonyho Hopkinse. V divadle si naposledy zahrál v roce 1980 ve hře Mixed Couples. Za svou divadelní kariéru získal celkem dvě ceny Obie, první v roce 1958 za roli Johna Proctora ve hře The Crucible a druhou v roce 1980 za jednu z jeho posledních her Reunion. 

V pozdějším věku se věnoval hlavně televizi a filmům, ale i tak stihl natočit něco přes padesát filmů. Zahrál si třeba ve filmu režisérky Barbary Loden Wanda (1970) nebo po boku Genea Hackmana ve filmu Rozhovor (1974). Také se objevil ve filmu s Meryl Streep Svedení Joea Tynana (1979) nebo v první filmové adaptaci Stepfordské paničky (1975). Jeho úplně posledním filmem byla Bláznivá střela - Amerika v ohrožení (2008).

Michael Higgins se svojí milované práci věnoval do konce života. Zemřel náhle na srdeční selhání ve svých 88 letech. Zanechal tu svojí manželku Elizabeth Lee Goodwin, se kterou byl ženatý 62 let a jejich tři děti.

Tereza "Streeper" Filounková

Herecká filmografie

Filmy

2008 Bláznivá střela - Amerika v ohrožení
Synecdoche, New York
2007 Divoši
Favor, The
2006 Off the Black
2005 Goodnight Bill
2004 Messengers
2002 Nebezpečná známost
2000 Velké trable malého města
1999 Cesta ke štěstí
1998 Podvodníci
1996 Calm at Sunset (TV film)
1992 Smrt jí sluší
Vítr
Školní vázanky
1990 Empty Bed, An
The Local Stigmatic
1989 Forced March
Povídky z New Yorku
Smrtící rána
1988 Crusoe
1987 Angel Heart
Courtship
1986 Barnum (TV film)
Nobody's Child (TV film)
On Valentine's Day
1985 1918
Holky se chtějí bavit taky
Sedm minut v nebi
1984 Ernie Kovacs: Between the Laughter (TV film)
1983 Cradle Will Fall, The (TV film)
Dravé ryby
Staying Alive
Vánoční dárek (TV film)
1982 Sex noci svatojánské
Zrozena jen ke kráse (TV film)
1981 Kent State (TV film)
Pevnost Apačů v Bronxu
1980 Paul's Case (TV film)
Time for Miracles, A (TV film)
1979 Svedení Joea Tynana
Černý hřebec
1978 Král cikánů
Nepřítel lidu
1976 Death Play
1975 Stepfordské paničky
1974 Rozhovor
1971 Desperate Characters
1970 Wanda
1969 Tichá dohoda
1964 Terror in the City
1963 Patriots, The (TV film)
1961 Million Dollar Incident, The (TV film)
1960 Rashomon (TV film)
1958 Edge of Fury
1957 The Lark (TV film)

TV seriály

2001 100 Centre Street (TV seriál)
1999 Právo a pořádek (TV seriál)
Ramparts (S09E11)
1997 Dellaventura (TV seriál)
1991 Právo a pořádek (TV seriál)
In Memory Of (S02E07)
1990 Working It Out (TV seriál)
1987 The Days and Nights of Molly Dodd (TV seriál)
1985 The Equalizer (TV seriál)
1983 Hamptons, The (TV seriál)
Scarecrow and Mrs. King (TV seriál)
1981 American Playhouse (TV seriál)
1964 The Outer Limits (TV seriál)
The Mice (S01E15)
1962 The Virginian (TV seriál)
1961 Ben Casey (TV seriál)
The Defenders (TV seriál)
1960 The Andy Griffith Show (TV seriál)
The Best of the Post (TV seriál)
The Robert Herridge Theater (TV seriál)
1959 Alcoa Presents: One Step Beyond (TV seriál)
New York Confidential (TV seriál)
Play of the Week (TV seriál)
1956 Playhouse 90 (TV seriál)
1955 Camera Three (TV seriál) - vyp.
Gunsmoke (TV seriál)
1953 The United States Steel Hour (TV seriál)
You Are There (TV seriál)
1952 Broadway Television Theatre (TV seriál)
CBS Television Workshop (TV seriál)
U nás ve Springfieldu (TV seriál)
1951 Goodyear Television Playhouse (TV seriál)
1950 Armstrong Circle Theatre (TV seriál)
Starlight Theatre (TV seriál)
1949 Martin Kane, Private Eye (TV seriál)
One Man's Family (TV seriál)
1948 Studio One (TV seriál)
1947 Kraft Television Theatre (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace