foto

Bun Yuen

  • nar. Hong Kong

Biografie

Herec, kaskadér, akrobat, režisér a akční choreograf Bun Yuen byl v Pekingské dramatické operní škole spolužákem Jackieho Chana, Biao Yuena, Wah Yuena, Coreye Yuena a Sammo Hunga aj. Ve filmu se Bun Yuenů poprvé mihl jako lapka v erotickém kung fu snímku režiséra Chor Yuena Intimate Confessions of a Chinese Courtesan (1972). V 70. letech díky své záporné vizáži hrál většinou vedlejší role banditů, násilníků, hrdlořezů, podvodníků či studentů, mnichů, šermířů a vojáků. Mezi nejznámější pecky kde hrál třetí housle patří Enter The Dragon (1973), The Tournament (1974), Master of the Flying Gilotine (1976) či větší role v To Kill a Mastermind (1979) s Wah Yuenem.

Do roku 1980 si pod Shaw Brothers zahrál v 50 snímcích převážně s klanem Yuenů. V Kid with a Tattoo (1980) má Bun Yuen dlouhý souboj s holemi proti samotnému Wah Yuenovi, se kterým spolupracoval poměrně často. Zahrál si ve všech dílech Sentimental Swordsmen, a i když byl na plátně občas více, vidět z vedlejších rolí se dodnes nevymanil. Do dnešních dnů se však pilně věnuje akční režii, bojové choreografii a koordinaci kaskadérů.

Jako herec má na kontě přes 100 filmů a stéjně tak jako akční režisér rovněž přesáhl 100 (!!) snímků a byl několikrát nominován na předávání filmových cen v Hong Kongu v kategorii nejlepší choreografie za snímky Island of Greed (1997), Lifeline (1997), The Legend of Zu (2001), Running on Karma (2003) a Throwdown ( 2004).

Grand "Epistemolog" Master

Herecká filmografie

Filmy

2014 Kung Fu zabiják
2009 Hledá se Jackie Chan
Zai sheng hao
2008 Hu die fei
2006 Hak se wui yi wo wai kwai
2005 Volba
2004 Rou dao long hu bang
2003 1:99 Shorts
Da ji lao
1998 Naprosto neočekávané
Skrytá odměna
Xin gu huo zai zhi shao nian ji dou pian
Zhen xin ying xiong
1997 Kong bu ji
Záchranné lano
1996 Gu huo zai 3: Zhi shou zhe tian
Se qing nan nu
Xong xing zi: Zhi jiang hu da feng bao
1995 Dao
Wu wei shen tan
1994 Du shen 2
Xin bian yuan ren
Zhu guang bao qi
1992 Xin long men ke zhan
1990 Fu gui bing tuan
Qi zu
Te jing 90 II zhi wang ming tian ya (TV film)
Tian ruo you qing
Zhi ming de you huo
1989 Yi dan qun ying
1988 Kong qiao wang zi
Tian luo di wang
1987 Jin yan zi
1984 Ai nu xin zhuan
Moh din tiu lung
Opium and the Kung Fu Master
You xia qing
1983 An qu
Ri jie
Shen Sheng Yi
Yao hun
1982 Chu liu xiang zhi you ling shan zhuang
Huan hua xi jian
Human Lanterns
San shi nian xi shuo cong tou
Shaolin chuan ren
Xiao zi you zhong
1981 Chin mun bat jeung
Liu Xiao Feng zhi jue zhan qian hou
Mo jian xia qing
Panovník a jeho bratr
Revenge of the Corpse
1980 Bat Without Wings
Qian Long huang yu san gu niang
Rendezvous with Death
The Convict Killer
The Kid with a Tattoo
The Tiger and the Widow
Ying xiong wei lei
1979 Feng liu duan jian xiao xiao dao
Jue dai shuang jiao
Kong que wang chao
Long ying hu bu qian li zhui
Qi sha
Učitel Kung Fu
Yuan yue wan dao
Zhi zhuan yi jian
1978 Can ku da ci sha
Duch meče
Jiao huo
Legenda o netopýru
Qian Long xia Yangzhou
Výkřik žlutého orla
Xiao ao jiang hu
Xiao shi yi lang
Xiu hua da dao
Xue fu rong
1977 Duo qing jian ke wu qing jian
Jue bu di tou
Jue sha ling
Ming yue dao xue ye jian chou
Qian Long xia jiangnan
Soul Brothers of Kung Fu
Tie quan xiao zi
Vraždící zvony
1976 Jiang hu zi di
1975 Jin mao shi wang
Yan ku shen tan
1974 Meng hu dou kuang long
She yao jing
Tie han rou qing
Yi shan wu hu
Zhong tai quan tan sheng si zhan
1973 Crash! Che botte strippo strappo stroppio
Drak přichází
Duel of the Dragons
Ma tou da jue dou
Mai fu
Xiao ba wang
Xiao tou dou da zei
Ze wang
1972 Ai nu

Dokumentární

2013 Wu ya: Du qi feng de dian ying shi jie

Režijní filmografie

Filmy

1995 Nu hai wei long
1993 Stalo se v Číně IV

TV seriály

1999 Hua Mulan (TV seriál)
1998 Zhong hua da zhang fu (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace