foto

Erwin Geschonneck

  • nar. 27.12.1906
    Bartoszyce, Polsko, Východní Prusko
  • zem. 12.3.2008 (101 let)
    Berlín, Berlin, Německo

Biografie

Erwin Geschonneck, označován za „Hanse Alberse východu" se řadí mezi filmové a divadelní legendy NDR. Pokud nepočítáme Jeanne Calmentovou, patřil mezi nejdéle žijící herce na světě. Dožil se 102 let.

Narodil se do chudé rodiny obuvníka. V roce 1908 se rodina přestěhovala do berlínského předměstí Rosenthaler. Od svých čtrnácti let se po ukončení školní docházky živil jako námezdní dělník, kancelářský poslíček a sloužící. K hraní se dostal velmi zvláštním způsobem. Po svém vstupu do Komunistické strany Německa v roce 1929 byl požádán, zdali by se nechtěl stát členem agitační skupiny. Přijal a hrál v politických skečích, agitkách a kabaretech. V roce 1931 získal první malou roli - v davové scéně v proletářském KUHLE WAMPE ODER: WEM GEHÖRT DIE WELT? ( KUHLE WAMPE NEBOLI KOMU PATŘÍ SVĚT). Scénáristou filmu, který byl směsicí hraného filmu, dokumentu, propagandy a muzikálu byl Bertolt Brecht. V roce 1933 začala jeho Odysea Evropou. S politických důvodů emigroval přes Polsko a ČSR do SSSR. O pět let později byl orgány NKVD vypovězen zpět do ČSR. Byl zatčen gestapem v Praze 31. března 1939. Válku strávil v koncentračním táboře Sachsenhausen, Dachau a Neuengamme. 3. května 1945 přežil britský útok na Cap Arconu, čtvrtou největší námořní katastrofu v dějinách lidstva.

V letech 1946 až 1948 působil v hamburském divadle Hamburger Kammerspiele. Natáčí svůj druhý film IN JENEM TAGEN (V ONĚCH DNECH, 1947). V roce 1949 dostal nabídku od Bertolta Brechta a Helene Weigelové hrát v právě založeném divadle Berliner Ensemble. Nabídku přijal a vstoupil do východoněmecké SED (východoněmecké komunistické strany). Začala jeho úspěšná spolupráce ze studií DEFA a DFF. Ve spolupráci s mnoha slavnými režiséry dokázal vytvořit různé, žánrově odlišné role. V pohádce DAS KALTE HERZ (CHLADNÉ SRDCE ,1950) hrál holanďana Michala. V dětském filmu DIE GESCHICHTE VOM ARMEN HASSAN, 1958 prodavače Machmuda. Wilhelma Liebknechta v dělnicko-historickém dramatu DIE UNBESIEGBAREN (NEPŘEMOŽITELNÍ, 1953). Plukovníka Petershagena v TV seriálu GEWISSEN IN AUFRUHR (VZPOURA SVĚDOMÍ, 1961). V kostýmním filmu DIE ABENTEUER DES TILL ULENSPIEGEL (DOBRODRUŽSTVÍ TILLA ULENSCHPIEGELA, DDR/F 1956) postavu Stahlarma. Film byl natočen ve francouzké koprodukci. Režisér filmu Gérard Philipe se podílel na scénáři a zahrál si hlavní roli Tilla.

V roce 1961 získal herec Národní cenu NDR 1.třídy. O dva roky později se zúčastnil natáčení NACKT UNTER WÖLFEN (NAHÝ MEZI VLKY). Jedná se dnes o již legendární film. V roce 1970 učinkoval v TV minisérii JEDER STIRBT FÜR SICH ALLEIN. V roce 1974 se vrací znovu do prostředí koncentračního tábora. Po boku Vlastimila Brodského ve filmu JAKOB DER LÜGNER (JAKUB LHÁŘ) vytvořil postavu Kowalskiho. Film byl jako nejlepší neanglicky mluvený snímek nominován na Oskara. V roce 1981 obdržel státní vyznamenání Karla Marxe. Po pádu NDR se nebál výslovně zastat komunismu. Jeho filmografie čítá 80 filmů. Je autorem dvou knih. V roce 1992 byl zvolen nejoblíbenějším hercem bývalé NDR. O rok později obdržel Filmovou cenu za celoživotní dílo. 28. prosince 2004 byl jmenován čestným členem právě založené německé Filmové akademie. Erwin Geschonneck žil se svou čtvrtou ženou na známém Alexandrplatzu v Berlíně. Syn Matti je režisérem, druhý syn Alexandr forenzní specialista. Dcera Fina je novinářkou.

Když zemřel, vyšel Die Welt s titulky:"Velký proletářský hrdina NDR je mrtev." Jako každá slavná osoba měl i Erwin Geschonneck několik rozloučení. Jeho poslední bylo 3. května 2008. Za přítomnosti stovek fanoušků na hřbitově Dorotheenstädtischen v Berlíně. V blízkosti svých spolupracovníků a přátel Brechta, Weigelové, Taboriho, Vallentina, Wangenheima a mnoha dalších.

skipi

Herecká filmografie

Filmy

2008 Vom Büroboten zum Brecht-Schauspieler (TV film) - a.z.
1995 Matulla und Busch (TV film)
1988 Mensch, mein Papa...!
1986 Wie die Alten sungen...
1985 Friedhelms Geburtstag und andere Geschichten (TV film)
1982 Benno macht Geschichten (TV film)
Das Graupenschloß (TV film)
Muž z lodi Cap Arcona (TV film)
1981 Asta, můj andílek
Looping - Der lange Traum vom kurzen Glück
Meschkas Enkel (TV film)
Morgens in der Kneipe (TV film)
1980 Circus Maximus
Levins Mühle
1979 Ding im Schloß, Das
Plantagenstraße 19 (TV film)
Polizeiruf 110 - Herbstzeit (TV film)
Verlobung in Hollerbusch (TV film)
Verlobung in Hullerbusch (TV film)
1978 Anton kouzelník
Kleinen Lokführers große Fahrt, Des (TV film)
1977 Die Millionen des Knut Brümmer (TV film)
Tambari
1976 Ein Wigwam für die Störche (TV film)
Ein altes Modell (TV film)
Licht auf dem Galgen, Das
Ostrov stříbrných volavek
1975 Bankett für Achilles
Looping
V zemi blahobytu (TV film)
1974 Der Untergang der Emma
Jakub lhář
Smrt profesora (TV film)
1973 Hasičská ulice 25
1972 Anfang am Ende der Welt
Sonnensucher
1970 Koupíme si požární auto
1967 Fahne von Kriwoj Rog, Die
Geschichten jener Nacht
Lord am Alexanderplatz, Ein
1966 Die Ermittlung - Oratorium in 11 Gesängen (TV film)
1965 Berlin um die Ecke
Tiefe Furchen
1964 Asphalt-Story (TV film)
1963 Karbid und Sauerampfer
Nahý mezi vlky
Ten vedle tebe (TV film)
1962 Ach, du fröhliche
Wind von vorn
1960 Lidé s křídly
Pět nábojnic
1959 Das Stacheltier - Herzlichen Glückwunsch: 10 Jahre DDR
Musterknaben
SAS 181 antwortet nicht
1958 Der Lotterieschwede
1957 Herr Puntila und sein Knecht Matti (divadelní záznam)
Katzgraben (divadelní záznam)
Schlösser und Katen
1956 Dobrodružství Tilla Ulenspiegla
Falešná karta
1955 Das Stacheltier - Folge 51: Es geht um die Wurst
Mutter Courage und ihre Kinder
Stacheltier - Folge 41: Das Haushaltswunder
1954 Poplach v cirkuse
1953 Gewehre der Frau Carrar, Die (TV film)
Nepřemožitelní
1951 Sekera z Wandsbeku
Stíny nad ostrovy
1950 Chladné srdce
Hafenmelodie
1949 Bobří kožich
Die letzte Nacht
Liebe '47
1947 V oněch dnech
1932 Kuhle Wampe neboli Komu patří svět

TV seriály

1979 Abschied vom Frieden (TV seriál)
1972 Tajemství And (TV seriál)
Täter unbekannt (TV seriál)
1971 Volejte policii 110 (TV seriál)
1970 I ve smrti sami (TV seriál)
1969 Rendezvous mit Unbekannt (TV seriál)
1961 Vzpoura svědomí (TV seriál)

Dokumentární

2009 Ost-Legenden (TV seriál) - a.z.
1995 Fall Cap Arcona, Der
1985 Goethe in D.
1975 Feigenblatt für Kuhle Wampe oder Wem gehört die Welt?, Ein (TV film)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky