foto

Stuart Wilson

  • nar. 25.12.1946 (71 let)
    Guildford, Surrey, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Stuart Wilson se narodil v Guildfordu, v oblasti Surrey v Anglii. Během dětství vystřídal třináct škol, jelikož jeho otec sloužil u RAF a cestoval po celém světě. Po službě u RAF se rodina usadila v Africe, v tehdejším Zimbabwe, v té době ale pod názvem státu Federace Severní a Jižní Rhodesie. Stuart poté žil a vyrůstal v severní části země v malém městě Luanshva, kde se nacházely měděné doly. Navštěvoval ovšem prestižní veřejnou školu v Peterhouseu v Jižní Rhodesii.

Wilson se přestěhoval do Londýna uprostřed 60.let a nastoupil do Royal Academy of Dramatic Art (RADA). Předtím než se stal hercem pracoval jako pomocná síla na jevišti divadla London’s Prince of Wales Theatre. Po absolvování této akademie, nastoupil v repertoáru v Liverpoolu a v Royal Shakespeare Company (RSC). Svou kariéru odstartoval ztvárněním role Johanna Strausse ml. v seriálu THE STRAUSS FAMILY (1972), ve kterém se jeho postava vyvíjela od 14 do 74 let. Ve své úspěšné televizní kariéře pokračoval účinkováním v seriálu ANNA KARENINA (1977), kde hrál postavu Vronského a v seriálu THE JEWEL IN THE CROWN (1984) s rolí kapitána Jamese Clarka.

Na konci 80.let se Stuart stěhuje do Hollywoodu, kde dostane roli ve filmu Martina Scorseseho THE AGE OF INNOCENCE (1993), dále v akčním filmu LETHAL WEAPON 3 (1992) a ve filmu Romana Polanského DEATH AND THE MAIDEN (1994). Stuart Wilson se jednou za čas vracel na svou domovskou scénu do Londýna a v roce 2002 hrál v divadle RSC, ve hře Antonius a Cleopatra, právě postavu Antonia.

Na začátku nového tisíciletí hraje ve filmech jako THE VERTICAL LIMIT,THE LUZHIN DEFENCE AND HOT FUZZ a pokračuje ve spolupráci s takovými režiséry jako Martin Campbell, Tony Scott, Michael Bay či Edgar Wright. Dostává nabídky na účinkování v populárních amerických i britských televizních produkcích. Pro BBC např. ve velmi úspěšné show Spooks. Zajímavosti: - v civilním životě je popisován jako přátelský a milý chlapík, na rozdíl od postav, které hraje - je řádným členem RADA. - jeho prvním divadelním představením byla role ve školním divadle v roce 1964 - v roce 1969 obdržel cenu Bancroft Gold Medal, za ztvárnění role Richarda III - ve 3 filmech jeho postava zemřela pádem z velké výšky : Walter Merek ve filmu NO ESCAPE, Royce Garett v THE VERTICAL LIMIT a Don Raphael Montero ve filmu THE MASK OF ZORRO.

Lukáš "gatuso" Častulík

Herecká filmografie

Filmy

2007 Grindhouse: Don't
Jednotka příliš rychlého nasazení
2006 Dokonalá rasa
2005 Tristram Shandy
2004 Devět životů
Přitažlivost
2001 Princezna zlodějů (TV film)
2000 Lužinova obrana
Nejpevnější pouto
Slow Burn
Vertical Limit
1999 Vyšetřování naslepo (TV film)
1998 Nepřítel státu
Zorro: Tajemná tvář
1997 Rose Hill (TV film)
1996 Crossworlds
Edie & Pen
Skála
1995 Hlavní podezřelý: Unesené dítě (TV film)
Hlavní podezřelý: Vůně temnot (TV film)
1994 Smrt a dívka
Útěk do ráje
Útěk z Absolomu
1993 Věk nevinnosti
Želví nindžové III
1992 Být nejlepší (TV film)
Smrtonosná zbraň 3
1991 Her Wicked Ways (TV film)
1990 Coins in the Fountain (TV film)
Hlas srdce (TV film)
Tajná zbraň (TV film)
1988 Wild Things (TV film)
1987 Way Upstream (TV film)
1985 Láska v Orient expresu (TV film)
Městečko Wetherby
Wallenberg: A Hero's Story (TV film)
1982 Highest Honor, The
Ivanhoe (TV film)
1979 Zajatec na Zendě
1977 Moths (TV film)
1975 Double Kill, The (TV film)
1971 Dulcima
1969 Julius Caesar (TV film)

TV seriály

2014 Crossbones (TV seriál)
The Covenant (E02)
2008 MI5 (TV seriál)
Epizoda 2 (S07E02)
Epizoda 1 (S07E01)
Vraždy v Midsomeru (TV seriál)
Čarodějův synovec (S11E05)
2002 Dinotopie (TV seriál)
1988 Nonni og Manni (TV seriál)
1987 London Embassy (TV seriál)
1986 Návrat Sherlocka Holmese (TV seriál)
Druhá skvrna (S01E04)
Worlds Beyond (TV seriál)
1984 Perla v koruně (TV seriál)
1983 The Old Men at the Zoo (TV seriál)
1982 We'll Meet Again (TV seriál)
1980 Profesionálové (TV seriál)
Tajný fond (S04E09)
1979 Running Blind (TV seriál)
1977 Anna Karenina (TV seriál)
1976 Já, Claudius (TV seriál)
Space: 1999 (TV seriál)
A Matter of Balance (S02E15)
1975 Madame Bovary (TV seriál)
1974 The Pallisers (TV seriál)
1972 Strauss Family, The (TV seriál)
1965 BBC Play of the Month (TV seriál)

Dokumentární

2008 Válečníci: Richard Lví Srdce (TV film)
2007 Válečníci (TV seriál)
1991 Mel Gibson's Video Diary 2: Lethal Weapon 3 (TV film)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace