foto

Anthony Hopkins

  • nar. 31.12.1937 (79 let)
    Margum, Port Talbot, Wales, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Výjimečný herec v rolích tajemných postav a nesnadný partner vůči režisérům, ženám i sobě samému. Anthony Hopkins už stačil být introvertním dítětem, depresivním alkoholikem, ctižádostivým umělcem, uznávaným divadelním hercem i filmovou hvězdou ve výjimečných, často záporných rolích. Je známý svojí zvláštní schopností vžít se do temné postavy a učinit ji ještě temnější, stejně jako svými nezvladatelnými výbuchy vzteku a urputnými souboji s režiséry, kteří mu nechtějí rozumět.
 
Jeho podivná povaha se formovala v pekařské rodině ve velšském Port Talbot. Velice blízký si byl především s pokrokovým dědečkem, který Anthonymu z nějakého důvodu říkal George (otec mu pro změnu říkal Charlie). Tento Anthonyho dědeček z matčiny strany vybudoval pekařství, poté co jeho otec propil veškerý rodinný majetek. Dědeček byl muž se silnou vůlí, volnomyšlenkář a vegetarián. Anthonyho matka Muriel se však provdala za věčně rozčíleného násilníka, s nímž měla jediného syna Philipa Anthonyho Hopkinse (narodil se posledního prosincového dne roku 1937), který si také odnesl něco z otcovy povahy. Anthony byl jako dítě velice asociální a trávil všechen čas v bytě nad pekařstvím. Kreslil nebo hrál na piáno, jen aby si nemusel hrát s ostatními dětmi, které ho nazývaly Šíleným Hopkinsem. Během prázdnin chodil aspoň dvakrát týdně do kina na Bogarta a béčkové filmy.
 
Navíc měl jako dyslektik obrovské potíže ve škole, přestože jich vystřídal hned několik. Rodiče jej nakonec poslali do internátu, ale jeho samotářství se ještě více utvrdilo. Jako vedlejší produkt se tam také formovala Anthonyho ctižádostivost. Zatoužil po tom být slavný (nejdřív uvažoval o kariéře pianisty, ale jeho velký talent přece jen nebyl tak velký) a právě v té chvíli, kdy nevěděl co si se sebou počít, rozhodl se, že se pokusí o kariéru herce. Rodiče s ním ani v nejmenším nesouhlasili, ale v jeho snu jej ujistil příklad jiného Welšana - Richarda Burtona, který se coby hollywoodská hvězda právě vracel domů do Walesu. Burtonova sestra žila nedaleko Hopkinsových a malý Anthony si k ní mohl zajít pro hercův autogram. Proč by tedy nemohl opustit malé město a stát se velkým hercem stejně jako Burton?
 
„Jsem krutý a prchlivý. Nesnáším aby mi někdo dával příkazy nebo se mi stavěl do cesty.“
 
Náhoda ho přivedla k malé divadelní skupině v jeho městě a v osmnácti získal stipendium na Velšské univerzitě hudby a dramatu. Následovaly dva roky vojenské služby a po ní profesionální debut na jevišti v Palace Theatre v Swansea. Zanedlouho se mu podařilo dostat na Královskou akademii dramatického umění v Londýně a v roce 1966 dostal angažmá v londýnském Národním divadle u sira Laurence Oliviera. Sedmadvacetiletý Hopkins byl arogantní, zlostný a talentovaný. Ve své upřímnosti se svého šéfa Oliviera údajně zeptal, koho by měl v divadle svést, aby dostal velkou roli. Rozhodně si tím nepomohl, ale v roce 1967 mu štěstí přálo. Herec, hrající hlavní postavu ve Strindbergově Dance of Death skončil v nemocnici s apendixem a jediný, kdo ho skvěle zastoupil, byl Hopkins.
 
Ve stejné době debutoval ve filmu a hned ve třetím snímku (Lev v zimě, 1968) hrál po boku Katherine Hepburn jako Eleonory Akvitánské a Petera O´Toolea jako krále Jindřicha II. Sám dostal roli jejich syna Richarda Lví Srdce. Tehdy se oženil s herečkou Petronellou Barker, s níž má jedinou dceru Abigail. Ctižádostivý, ale nejistý a méněcenný mladý herec se však dal mimo jiné na dráhu alkoholika, díky čemuž ztratil mnoho přátel, ženu i dceru s níž se řadu let nestýkal (po letech se Abigail objevila v několika filmech, kde její otec hrál). Nespokojený byl i v Národním divadle, kde každého nesnášel a začal se tehdy  více věnovat filmu (především televiznímu).
 
Jeho první hlavní role v akčním thrilleru byl John Avery (The Looking Glass War), Caludiuse si zahrál v Hamletovi, dokonce Dantona ve stejnojmenném filmu a objevil se v televizní verzi Tolstojovy Války a míru. Další velkou akční roli utajeného vojáka dostal ve When Eight Bells Toll. V roce 1972 došlo k důležitému setkání Hopkinse s režijně debutujícím Richardem Attenboroughem, který s ním v budoucnu natočil celou řadu dalších důležitých filmů. Jejich prvním společným filmem byl Mladý Winston, historický epický příběh se třemi oscarovými nominacemi, který sleduje mladého Winstona Churchilla v Sudánu a Jižní Africe.
 
Ve skutečnosti byl Hopkins na počátku sedmdesátých let na samém dně. Jeho alkoholová závislost se dál neslučovala se schopností pracovat, což se projevilo když nezvládl zkoušky Macbetha v Národním divadle. „Alkohol byl mým největším prokletím. Patnáct let jsem se denně opíjel do němoty. Miloval jsem tequilu, díky níž jsem měl fantastické halucinace. Pití mi zpočátku pomáhalo čelit depresím, ale pak mě do nich vrhlo zpět a bylo to ještě mnohem horší. Nikdy jsem nikomu nedovolil, aby se ke mě přiblížil a uvnitř jsem cítil prázdnotu. Trvalo dlouho, než jsem konečně pochopil, že už v tom nemůžu dál pokračovat.“ Ve stejném roce se oženil s Jennifer Lynton, sekretářkou produkce, kterou poznal, když jej měla doprovodit na letiště. O dva roky později a stále po jejím boku vyhrál svoji osobní bitvu se závislostí. 29. prosince 1975 přistál v Arizoně a začal nový život. Nejdřív netušil co bude dělat, ale dnes už víme, že dokázal využít příležitost následovat svůj vzor Richarda Burtona.
 
„Chtěl jsem být slavný.“
 
Na svoji profesi Hopkins nahlíží s jistou skepsí a považuje ji především za řemeslo. Dnešní člen oborové rady Královské akademie dramatických umění v Londýně a člen Královské shakespearovské společnosti rozhodně nelpí na tradičních hodnotách a klidně říká „koho ještě dneska zajímá Shakespeare? Jistě, je to dobrá literatura, ale není to žádné svaté písmo.“ Amerika a Oscar byli jeho snem, ačkoli na něj Hollywood rozhodně nečekal s otevřenou náručí. Největší role dostával dál od původem britských režisérů. S Richardem Lesterem natočil Ohrožení Britannicu a s Richardem Attenboroughem hned několik filmů (Kouzlo, Vzdálený most, později Krajina stínů, Chaplin). Mezi množstvím filmů z této doby existují také méně úspěšné tituly jako Dobrodružství lodi Mayflower (1979), drama Světlovlasá teta Velvet (1978) nebo Sezóna proměn (1980), v níž si coby profesor udělá milenku ze své studentky (Bo Derek) a je rozpačitý, když si jeho žena (Shirley MacLaine) pořídí také milence. Kritika s ním byla spokojená, přesto zůstával v pozadí, zatímco velké role získávali Dustin Hoffman, Robert De Niro nebo Jack Nicholson.
 
Po asi deseti letech ve Spojených státech a ztvárnění množství rolí, přičemž v každé z nich zanechal obrovský otisk své individuality, byl Hopkins vyčerpaný se vrátil do Anglie. Navíc tu pobývala jeho žena, která si nikdy neoblíbila Spojené státy. Nicméně na role neměl dál štěstí ani doma. Relativně nejvýraznějšími ještě byli Dr. Frederick Treves ve Sloním muži (1980) Davida Lynche, hrbáč Quasimodo v televizním Zvoníku od Matky boží (1982) a kapitán v Bounty (1984). Zahrál si také Adolfa Hitlera v televizním válečném dramatu o posledních dnech Říše (Bunker, 1981), což spustilo řadu dalších filmů, které se pojí s tématiku druhé světové války: Vítězný oblouk (1985), v němž byl pro změnu uprchlíkem z tábora smrti, který se v okupované Paříži zamiluje do Lesley-Anne Down (stejně jako ve Zvoníku od Matky boží), Mussolini: The Decline and Fall of Il Duce (1985) , kde byl italským aristokratem, který je příbuzný s Mussolinim, The Tenth Man (1988), v němž se opět vrací do prostředí okupované Francie, Soumrak dne (1993), kde ztvárnil roli dokonalého majordoma, který sleduje jak jeho pán sympatizuje s Hitlerovými plány.
 
V polovině osmdesátých let se také vrátil na jeviště Národního divadla v inscenacích Král Lear, Pravda nebo Anthony and Kleopatra a v nečekaném filmovém milostném příběhu o nenaplněné lásce britského obchodníka s excentrickou newyorskou spisovatelkou Láska přes 3000 mil. Devadesátá léta přivedla Anthonyho Hopkinse zpátky do USA, kde po průměrném kriminálním thrilleru s Mimi Rogers a Mickey Rourkem (Hodiny zoufalství, 1990) ztvárnil svoji nejslavnější roli – Hannibala Lectera, bývalého vynikajícího psychiatra, odsouzeného na doživotí za sérii brutálních vražd a kanibalismus (Mlčení jehňátek). Film mu přinesl Oscara a Hopkins je na tuto svoji životní roli také nejvíce hrdý. O pár let později se k ní vrátil ve filmech Hannibal (2001) a Červený drak (2002). V roce 1991 byl úspěch Hannibala Lectera něco natolik obdivovaného a oslavovaného, že se rok na to rozhodl přijmout maximálně odlišnou roli - profesora Van Helsinga v poetickém zpracování Draculy. Třiapadesátiletý Hopkis byl najednou známý a uznávaný herec, kterému dokonce svěřili nadabování legendárního Tony Curtise, v okamžiku, kdy měl být restaurován Spartacus (1960) Stanleyho Kubricka a záběrům chyběla zvuková stopa.
 
„Takový je prostě život.“
 
V devadesátých letech byl nominován na Oscara za filmy Soumrak dne (1993), Nixon (1995), Amistad (1997) a komerční úspěchy měli také romanticky laděné tituly Legenda o vášni, Zorro: Tajemná tvář, Seznamte se, Joe Black a akční drama Na ostří nože, během nějž herec spadl do řeky a docela dlouho se z úrazu léčil. V roce 1996 si vyzkoušel, jaké to je režírovat sám sebe v adaptaci Čechovova Strýčka Váni s titulem August. Dnešní Anthony Hopkins už dostává jen pořádné role (ačkoli stále ve filmech různorodé kvality), ať už je to Picasso (Přežila jsem Picassa, 1996), Titus Andronicus (Titus, 1999), profesor matematiky s revoluční teorií v šuplíku (Důkaz, 2005) nebo skutečná postava Burt Munro, který zasvětil život rychlostnímu rekordu (V zajetí rychlosti, 2005). Zvláště poslední dva zmíněné filmy se těší značnému úspěchu, což však už není jevem tak důležitým, jako tomu bývá u začínajících herců. Dá se totiž říct, že Anthony Hopkins dosáhl u diváků takové míry uznání, že dnes už může hrát prakticky v jakémkoliv filmu a stejně bude téměř nekriticky obdivován.
 
Na vlnách úspěchů se ubírala nejen Hopkinsova kariéra, ale i soukromý život. Svou druhou manželku Jennifer, která s ním přečkala těžké časy, několikrát opustil a po třiceti letech se s ní definitivně rozvedl. Do půl roku se oženil s podstatně mladší Američankou Stellou Arroyave (tenkrát bylo hezké obchodnici se starožitnostmi 46 a Hopkinsovi 66 let), s níž je už čtyři roky. Nicméně jen na konci devadesátých let stihl krátký vztah s Joyce Ingalls a zasnoubit se s Francine Kay ještě před tím, než se stačil rozvést.
 
Muž, který si rád nechává říkat Tony, byl před léty povýšen do šlechtického stavu, ale dnes jej doma v Británii rozhodně neuctívají. V roce 2000 se vzdal britského občanství (rytířský titul si ponechal) a stal se Američanem. Hopkins se nikdy netajil svou touhou žít v Americe, říká k tomu: „Amerika ke mě byla velice štědrá a mám jí co vracet. Britové mě za to, že jsem přijal americké občanství nazývají zrádcem, což mi připadá přece jen trochu přepjaté. Nevšiml jsem si, že bychom byli ve válce. Já ostatně nejsem typický Brit – nepiji čaj, ale kávu.“ Nositel čestného doktorátu z Univerzity of Wales – a to už od roku 1988, se dnes příležitostně věnuje výuce dramatu na Ruskins School of Acting v kalifornské Santa Monice.
 
Dnešní Anthony Hopkins žije v krásném domě na Pacific Drive v Los Angeles, v zahradním hudebním studiu hraje na klavír a komponuje a ve volném čase si plní sen anonymně projet Spojené státy ve svém autě. Také si vybírá jen takové role, u nichž tuší, že je dokáže zahrát podle své vlastní představy.

Jana "Jeanne" Krátká

Herecká filmografie

Filmy

2017 Official Secrets
Thor: Ragnarok
Transformers: Poslední rytíř
2016 Collide
Provinění
2015 Garderobiér (TV film)
Pojď se mnou
Únos Freddy Heinekena
V mysli vraha
2014 Noe
2013 Red 2
Samantha Rogers: Žena v ringu
Thor: Temný svět
2012 Hitchcock
2011 Obřad
Thor
360
2010 Poznáš muže svých snů
Vlkodlak
2009 Město Osudu
2007 Beowulf
Okamžik zlomu
Slipstream
2006 Bobby
Všichni královi muži
2005 Důkaz
V zajetí rychlosti
2004 Alexander Veliký
2003 Lidská skvrna
Zkratky ke štěstí
2002 Červený drak
Česká spojka
2001 Hannibal
Srdce v Atlantidě
2000 Grinch
Mission: Impossible II
1999 Instinkt
Titus
1998 Seznamte se, Joe Black
Zorro: Tajemná tvář
1997 Amistad
Na ostří nože
1996 August
Přežila jsem Picassa
1995 Nixon
1994 Legenda o vášni
Vítejte ve Wellville
1993 Krajina stínů
Nevinný
Proces
Selected Exits (TV film)
Soumrak dne
1992 Být nejlepší (TV film)
Drákula
Freejack
Chaplin
Rodinné sídlo
Spotswood
1991 Mlčení jehňátek
Válka jednoho muže (TV film)
1990 Hodiny zoufalství
1989 Heartland (TV film)
1988 Desátý muž (TV film)
Napříč jezerem (TV film)
Neklidná premiéra
The Dawning
1987 Charing Cross Road č. 84
1985 Blunt (TV film)
Good Father, The
Mussolini a já (TV film)
Svědomí (TV film)
Vítězný oblouk (TV film)
1984 Bounty
1982 Little Eyolf (TV film)
Zvoník od Matky Boží (TV film)
1981 Bunker, The (TV film)
Othello (TV film)
Peter and Paul (TV film)
1980 Sezóna proměn
Sloní muž
1979 Dobrodružství lodi Mayflower (TV film)
1978 Kean (TV film)
Kouzlo
Světová teta Velvet
1977 Oživlá
Příliš vzdálený most
1976 Dark Victory (TV film)
Lindbergh Kidnapping Case, The (TV film)
Victory at Entebbe (TV film)
1975 Všechny velké a malé bytosti (TV film)
1974 Arcata Promise, The (TV film)
Find Me (TV film)
Childhood Friend, The (TV film)
Moskevská romance
Ohrožení Britannicu
Possessions (TV film)
1973 Lloyd George (TV film)
Nora
1972 Mladý Winston
Poet Game (TV film)
1971 Decision to Burn (TV film)
Zvony smrti
1970 Danton (TV film)
Great Inimitable Mr. Dickens, The (TV film)
Hearts and Flowers (TV film)
Three Sisters, The (TV film)
Uncle Vanya (TV film)
1969 Hamlet
The Looking Glass War
1968 Lev v zimě
1967 Bílý autobus
Flea in Her Ear, A (TV film)

TV seriály

2016 Westworld (TV seriál)
The Bicameral Mind (S01E10)
The Well-Tempered Clavier (S01E09)
Trace Decay (S01E08)
další epizody (10)
1989 Great Expectations (TV seriál)
1985 Hollywoodské ženy (TV seriál)
1984 Strangers and Brothers (TV seriál)
1983 Ženatý muž (TV seriál)
1974 QB VII (TV seriál)
1972 Edwardians, The (TV seriál)
War and Peace (TV seriál)
1971 The Ten Commandments (TV seriál)
1965 BBC Play of the Month (TV seriál)

Dokumentární

2010 Inside Story: The Silence of the Lambs (TV film)
2008 Dreaming Slipstream Dream
2007 British Film Forever (TV seriál)
2003 A Director's Journey: The Making of 'Red Dragon'
Freedom: A History of Us (TV seriál)
2002 Directors: Oliver Stone, The
Inside 'Red Dragon' (TV film)
2001 Behind the Scenes: Hannibal
Breaking the Silence: The Making of 'Hannibal'
Inside the Labyrinth: The Making of 'The Silence of the Lambs'
2000 Conversations with Jon Turteltaub
Making of 'Titus', The
1999 Making of 'Amistad', The
Siegfried & Roy: The Magic Box
1998 Fine Art of Separating People from Their Money, The (TV film)
Junket Whore
Uttmost, The
Wie man die Leute von ihrem Geld trennt (TV film)
1997 Lost Children of Berlin, The
1996 Marlon Brando: The Wild One (TV film)
1994 A Century of Cinema
Baseball (TV seriál)
1993 In the Wild (TV seriál)
1992 Earth and the American Dream - vyp.
1988 Telenoticias (TV seriál)
1987 Biography (TV seriál)
1984 Making of 'The Bounty', The (TV film)
1967 Omnibus (TV seriál)

TV pořady

2014 2014 MTV Movie Awards (TV pořad)
2011 American Cinematheque Tribute to Robert Downey Jr, The (TV pořad)
2010 Scream Awards 2010 (TV pořad)
2009 Oscar's Red Carpet 2009 (TV pořad)
81. Annual Academy Awards (TV pořad)
2007 Willkommen Österreich (TV pořad)
2003 AFI's 100 Years... 100 Heroes & Villains (TV pořad)
Hollywoodská setkání (TV pořad)
Show Ellen DeGeneresové (TV pořad)
2002 Nobel Peace Prize Concert (TV pořad)
2001 73. Annual Academy Awards (TV pořad)
2000 GPTV (TV pořad)
1998 70. Annual Academy Awards (TV pořad)
1996 The Daily Show (TV pořad)
1994 Inside the Actors Studio (TV pořad)
66. Annual Academy Awards (TV pořad)
1993 The 65th Annual Academy Awards (TV pořad)
1992 Gomorron (TV pořad)
1980 The Alan Thicke Show (TV pořad)
1977 The 29th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)

Producentská filmografie

Filmy

2015 Pojď se mnou

Režijní filmografie

Skladatelská filmografie

Filmy

2007 Slipstream
1996 August

Scenáristická filmografie

Filmy

2007 Slipstream

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(6 293)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace