foto

Jean Gabin

  • nar. 17.5.1904
    Paříž, Francie
  • zem. 15.11.1976 (72 let)
    Neuilly-sur-Seine, Île-de-France, Francie

Zajímavosti o tvůrci (25)

  • Hugo a jeho velký objev (2011)

    - V první scéně s jezevčíky je možné v pozadí slyšet stejnou píseň, kterou poslouchá postava Jeana Gabina na začátku filmu Velká iluze (1937). (Mr.Hudson)

  • Fabio Montale (TV seriál) (2001)

    - Ve druhé epizodě v malé roli debutoval vnuk Jeana Gabina Jean-Paul Trem. (vesper001)

  • Bio Ráj (1988)

    - Na začátku filmu je ještě v kostele promítán film s Jeanem Gabinem Na dně (1936). (PlayEasy)

  • Nebuďte policajta (1988)

    - Film je věnován Jeanu Gabinovi. (JohnSmith)

  • Lakomec (1980)

    - Gabinova dcera pracovala na filmu jako skriptka. (M.B)

  • Dva muži ve městě (1973)

    - Stejně jako při natáčení Melodie podzemí (1963) Alain Delon oslovoval Jeana Gabina „šéfe“. Choval k němu obrovský respekt a doufal, že se jednou stane jeho jediným nástupcem. (theSaint)

  • Spálené stodoly (1973)

    - V epizodní roli manželky soudce Larchera (Alain Delon) se objeví dcera Jeana Gabina Florence Moncorgé-Gabin, která u tohoto filmu pracovala jako skriptka. Za nápadem obsadit ji stál Alain Delon. (vesper001)

  • Policajt (1972)

    - Skriptku u filmu dělala dcera Jeana Gabina Florence Moncorgé-Gabin. (vesper001)

  • Heroin (1970)

    - Role byla Gabinovi šitá na míru, mimo jiné protože bylo známo, že je v soukromém životě vášnivým zemědělcem a farmářem. (AlDelon)

  • Heroin (1970)

    - V původním znění, tzn. ve francouzštině, má film název La Horse, což může u ledakoho evokovat, že se jedná v překladu o koně. Ve skutečnosti však výraz „La Horse“ znamená ve francouzském argotu heroin. Režisér filmu Pierre Granier-Deferre v témže roce natáčel ještě jiný film, který má rovněž podobně znějící zvířecí název Le Chat - Kočka (1971). V tomto filmu hlavní roli ztvárnil rovněž Jean Gabin. (Posheidon)

  • Sicilský klan (1969)

    - Film zaznamenal nevídaný úspěch. V Paříži se na něj prodalo 800 000 vstupenek a celkový výtěžek ve Francii činil 5 milionů francouzských franků. Žádný další Gabinův snímek z 60. a 70. let se takového kasovního úspěchu nedočkal. (Pierre)

  • Sicilský klan (1969)

    - Lino Ventura vyžadoval, aby Gabinovo jméno bylo uvedeno na plakátě nejvýše. Což je dokazující fakt toho, že mezi třemi hlavními představiteli panovaly při natáčení velmi přívětivé vztahy. (Pierre)

  • Tetovaný (1968)

    - Lergainovo (Jean Gabin) auto je Chenard & Walcker T4 z roku 1925. (otliksamuel)

  • Povedení strejcové (1963)

    - Když byl pro hlavní roli zamítnut Jean Gabin, padla další volba na Paula Meurisse. Ten však roli ze zdravotních důvodů odmítl. (Snorlax)

  • Povedení strejcové (1963)

    - Původně měl roli Fernanda Naudina hrát Jean Gabin. Ale měl přemrštěné požadavky, tak studio od spolupráce odstoupilo. To potěšilo především Michela Audiarda, který zrovna v té době prožíval s Gabinem konflikt. (Snorlax)

  • Tulák Archimedes (1959)

    - Námět k filmu poskytl samotný Jean Gabin. V titulcích se však skrývá pod svým pravým jménem Jean Moncorgé. (Komiks)

  • V případě neštěstí (1958)

    - S Brigitte Bardot si Jean Gabin rozuměl a líbila se mu, přestože byli tak rozdílní a klepy tvrdily pravý opak. Při prvním setkání ji prý řekl: „Slečno, mám rád velké ženy. Vy jste velká a tak Vás mám rád.“ [Zdroj: André Brunelin: Gabin] (vesper001)

  • V případě neštěstí (1958)

    - Jean Gabin chtěl po přečtení scénáře roli André Gobillota odmítnout. Nakonec ji přijal kvůli autorovi předlohy Georgesovi Simenonovi a oblíbené kolegyni Edwige Feuillère. [Zdroj: André Brunelin: Gabin] (vesper001)

  • V případě neštěstí (1958)

    - V případě neštěstí byl jedním z filmů, u kterých si Jean Gabin nepřál, aby ho viděly jeho děti. Některé scény považoval za „nemorální". [Zdroj: André Brunelin: Gabin] (vesper001)

  • Napříč Paříží (1956)

    - Louis de Funès (Jambier) sa vo filme objavil v jedinej sedemminútovej scéne, Funès sa na túto krátku scénku dôkladne pripravoval. Inšpiroval sa svojou matkou, temperamentnou Španielkou a hovorí sa, že práve tak sa zrodil prototyp cholerického a večne mrzutého mužíčka okrikujúceho všetkých naokolo. Aj samotného veľkého Jeana Gabina (Grandgil). (Raccoon.city)

<< předchozí 1 2

Herecká filmografie

Filmy

1976 Svatý rok
1974 Verdikt
1973 Dva muži ve městě
Případ Dominici
1972 Zabiják
1971 Kočka
Černý prapor vlaje nad pekáčem
1970 Heroin
1969 Sicilský klan
Ve znamení býka
1968 Paša
Tetovaný
1967 Slunce rošťáků
1966 Rvačka v Panamě
Zahradník z Argenteuil
1965 Hrom do toho
1964 Monsieur
Âge ingrat, L'
1963 Komisař Maigret zuří
Melodie podzemí
1962 Gentleman z Epsomu
Opice v zimě
1961 Král padělatelů
Président, Le
1960 Baron de l'écluse, Le
Spécial Noël: Jean Gabin (TV film)
Stará garda
1959 Luční ulice
Případ komisaře Maigreta
Tulák Archimedes
1958 Burziáni
Bídníci
Maigret klade past
Noc a zmatek
V případě neštěstí
1957 Le Rouge est mis
Případ doktora Laurenta
1956 Des gens sans importance
Napříč Paříží
Sang à la tête, Le
Voici le temps des assassins
Zločin a trest
1955 Benzin a olej
Chiens perdus sans collier
Francouzský kankán
Když je v Paříži noc
Le Port du désir
Napoléon
1954 L'air de Paris
Nesahejte na prachy
1953 Leur dernière nuit
Vierge du Rhin, La
1952 Bufere
La Vérité sur Bébé Donge
Okamžik pravdy
Radovánky
1951 Noc je mým královstvím
Victor
1950 Marie du port, La
È più facile che un cammello...
1949 Au-delà des grilles
1947 Miroir
1946 Martin Roumagnac
1944 The Impostor
1942 Přístav lásky
1941 SOS
1940 Screen Snapshots Series 19, No. 6
1939 Den začíná
1938 Le Récif de corail
Nábřeží mlh
Člověk bestie
1937 Gueule d'amour
Messager, Le
Pépé le Moko
Velká iluze
1936 La belle équipe
Na dně
1935 Golgota
Pevnost ztracených
Variétés
1934 Maria Chapdelaine
Zuzu
1933 Adieu les beaux jours
Du haut en bas
Tunnel, Le
V poutech zákona
Étoile de Valencia, L'
1932 Belle marinière, La
Coeurs joyeux
Foule hurle, La
Ten vojenský život
1931 Chacun sa chance
Coeur de lilas
Gloria
Paris-Beguin
Pour un soir..!
Tout ça ne vaut pas l'amour
1930 Mephisto
1928 Lions, Les
Ohe! Les Valises

TV seriály

1959 Gala de l'union (TV seriál)

Dokumentární

2018 Mireille Darc, la femme libre (TV film) - a.z.
2016 Un Français nommé Gabin (TV film) - a.z.
2015 Belmondo (TV film) - a.z.
2013 Cocteau Marais - Un couple mythique (TV film) - a.z.
2012 Lino Ventura: Lino - Il n'était que lui-même (TV film)
2006 Jean Gabin osobně - a.z.
2005 Eduard VIII. Anglický (TV film) - a.z.
2004 Les 40 ans de la 2 (TV film) - a.z.
1994 Carné, vous avez dit Carné (TV film)
1961 Mon frère Jacques (TV film)
1956 Cinépanorama (TV seriál)
1952 Échos de plateau

Producentská filmografie

Filmy

1968 Paša

Host

TV pořady

1998 Vivement dimanche prochain (TV pořad)
1976 La nuit des Césars (TV pořad)
1967 Monsieur Cinéma (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(363)
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace