foto

Konstantin Irmen-Tschet

  • nar. 24.6.1902
    Moskva, Ruské impérium
  • zem. 27.5.1977 (74 let)
    Mnichov, Bayern, Německá říše

Biografie

Rusky Константин Чет. Příjmením též Cetverikov, nebo Irmen - Tschet, Irmenovi byli adoptivní rodiče. Jeho prastrýcem byl Konstantin Sergejevič Stanislavskij (1863 - 1938). Počátkem dvacátých let přišel do Berlína a začal se učit fotografem. Poté nastoupil do Ufy jako asistent režie u Günthera Rittau (1893 - 1971) a prožil s ním nejslavnější dobu německého filmu. Od roku 1925 pracoval samostatně jako kameraman a např. v METROPOLIS byl odpovědný za trikové záběry. Následovaly dva úspěšné filmy, kde už byl plnohodnotným členem štábu, roku 1931 vznikla hudební komedie BOMBY NAD MONTE CARLEM, rok nato L.P.1 NEODPOVÍDÁ. Roku 1933 dostal nabídku, kterou neodmítl, šlo o propagantistický CHLAPEC Z HITLERJUGEND. V tomto roce si ještě půlka Německa před nacisty odplivovovala a čekala na obrat v dalších volbách.

V následujících letech se stal jedním z nejvíce vytížených kameramanů. Natáčel komedie, revue i dokumenty. Roku 1941 přišel do kin FRAUEN SIND DOCH BESSERE DIPLOMATEN. Historicky první německý barevný film. Technicky stála v pozadí Agfa, u kamery Irmen-Tschet a kromě režie všemu šéfovali pionýrské problémy ranné barvy. Natáčet se začalo v červenci 1939, když se začal film stříhat, naplno se projevila poučka známá z klasické fotografie - stejný barevný tón, nebo velmi podobný, mají pouze dvě fotografie pořízené bezprostředně po sobě, při stejném osvětlení. Laicky řečeno, pokud jste si vyfotili v deset hodin manželku a všem ukazovali tuto jednu, jedinou fotku, byli všichni uneseni krásou vaší ženy. Ale odpoledne jste vyfotil milenku, druhý den psa a za týden mor a choleru. V paklu měla každá fotografie jiný barevný nádech a to už vadilo. Rok nato se velká část scén přetáčela, materiál putoval do laboratoří ve Wolfenu, kde Agfa prováděla první kouzla. Další potíže se řešily při kopírování, protože převracíte barvy s negativu na positiv. Agfa kromě kouzelnické hůlky použila subtraktivní filtry a film se dostal do kin 31. října 1941. Slavnostní premiéra se konala v berlínském Capitol am Zoo a film drží ještě jedno prvenství - kromě hvězd a režiséra se jí zůčastnil i technický personál. Oba kameramané, druhým byl Alexander von Lagorio byli odměněni bouřlivým potleskem. Výrobní náklady dosáhly 2,8 miliónů říšských marek a říká se, že to byl třetí nejdražší film nacistického Německa.

4. listopadu 1944 začal s pozice kameramana natáčet DER PUPPENSPIELER. Režisér Veit Harlan natáčel DŮM U JEZERA a aby snížil náklady, začal souběžně natáčet JEJÍ OBĚŤ. Asi to bylo málo a jako třetí film si přibral DER PUPPENSPIELER. Nutno dodat, že ještě psal scénáře a navíc tito lidé museli točit povinně - nepovinně instruktážní a branné filmy. (První stráž, Domácí porod, Šetříme uhlí, Nesvítí někde zbytečně ?) Celé se to zvrtlo, Harlan ve svých vzpomínkách po válce uvedl, že do věci zasáhl Goebbels a požadoval, aby jeho manželka - Kristina Söderbaumová obsadila ze všech tří filmů pouze jednu hlavní roli. Film DER PUPPENSPIELER byl odsunut na vedlejší kolej a počátkem roku 1943 začalo přetáčení DŮM U JEZERA a JEJÍ OBĚŤ. Původní záměr Ufy, natočit tři filmy za cenu dvou dopadl tak, že byly dokončeny dva filmy za cenu pěti. Po válce pracoval krátce ve Švýcarsku.

V letech 1953 až 1954 doprovázel jako kameraman Hanse Hasse během jeho expedice na Galapády. Roku 1957 obnovil spolupráci se švýcarským režisérem Franzem Schnyderem. Výsledkem byl třeba DER 10. MAI. V závěru kariéry zvolnil. Stal se šéfkameramanem Insel-filmu a specializoval se na dokumenty. V letech 1940 až 1954 byl manželem herečky Brigitte Horney.

skipi

Kameramanská filmografie

Filmy

1977 Aufforderung zum Tanz (TV film)
1967 Afrika tanzt
1964 Geld und Geist
1962 Anne Bäbi Jowäger - II. Teil: Jakobli und Meyeli
1960 Anne Bäbi Jowäger - I. Teil: Wie Jakobli zu einer Frau kommt
1958 Die Käserei in der Vehfreude
1957 Der 10. Mai
Der Glücksbringer
1956 Vergiß wenn Du kannst
1954 Hoheit lassen bitten
Weg in die Vergangenheit
1953 Der träumende Mund
Geschiedene Frau, Die
Salto Mortale
1952 Das kann jedem passieren
Palace Hotel
Wir tanzen auf dem Regenbogen
1951 Frischer Wind in alten Gassen
Heidelberger Romanze
Unvergängliches Licht
1950 Alles für die Firma
Die fidele Tankstelle
Mann, der zweimal leben wollte, Der
1949 Der Posaunist
Der blaue Strohhut
Verspieltes Leben
1948 Nach dem Sturm
1945 Der Puppenspieler
1944 Das Hochzeitshotel
Žena mých snů
1943 Dobrodružství barona Prášila
1941 Frauen sind doch bessere Diplomaten
Männerwirtschaft
1940 Kora Terry
1939 Der Gouverneur
Tanečnice Janina
Tři dny štěstí
1938 Fortsetzung folgt
Nanon
Velký poplach
1937 Fanny Elsslerová, milenka Orlíkova
Gasparone, veselý dobrodruh
Menschen ohne Vaterland
Sedm políčků
1936 Boccaccio
Děti štěstěny
Gais lurons, Les
Letzten Vier von Santa Cruz, Die
Weiberregiment
1935 Die Geige lockt
Královský valčík
Mazurka
Miroir aux alouettes, Le
Valse royale
1934 Die Insel
Freut Euch des Lebens
Lockvogel
Vers l'abîme
Zwei Genies
1933 Chlapec z Hitlerjugend
F.P.1
Georges et Georgette
I.F.1 ne répond plus
Liebe muß verstanden sein
Viktor a Viktoria
1932 A Blonde Dream
Coup de feu à l'aube
Ein blonder Traum
Ein toller Einfall
Frechdachs, Der
L. P. 1 neodpovídá
Monte Carlo Madness
Schuß im Morgengrauen
Un rêve blond
Vous serez ma femme
1931 Autour d'une enquête
Bomby nad Monte Carlem
Capitaine Craddock, Le
Der Hochtourist
Flagrant délit
Ihre Hoheit befiehlt
Princesse, à vos ordres!
Zápas se smrtí
1930 Einbrecher
Kampf mit dem Drachen oder: Die Tragödie des Untermieters, Der
Liebeswalzer
Liebling der Götter
The Love Waltz
1929 Žena na měsíci
1928 Návrat

Dokumentární

1954 Výprava Xarifa

Herecká filmografie

Dokumentární

1982 18 Bilder mit der Hand (TV film)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace