foto

Tony Plana

  • nar. 19.4.1952 (66 let)
    Havana, Kuba
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Tony Plana je kubánsko-americký herec a režisér. Je dobře známý za ztvárnění role Ignacia Suareze – otce Betty Suarez v romanticko-komediálním seriálu UGLY BETTY /2006-2010/. Za tuto roli získal v roce 2006 cenu Sattelite Award pro nejlepšího herce ve vedlejší roli v kategorii TV seriálů a zároveň byl nominovaný celý natáčecí štáb na cenu Screen Actors Guild Award for Best Ensemble v kategorii komediálních seriálů.

Plana se narodil v Havaně na Kubě. Oba rodiče Pepe a Conchita jsou bývalí bankéři. Jeho rodina se přestěhovala do Miami v roce 1960 a usídlila se ve městě Culver City, kde pak jeho otec pracoval v továrně Tootsie Roll. Absolvoval Loyola Marymount University a hereckému řemeslu se "vyučil" na Royal Academy of Dramatic Art v Londýně.

I když je Plana divákům znám hlavně z filmové a televizní branže, je také hodně uznávaným pro své herecké a režisérské divadelní schopnosti. Vytvořil a režíroval nespočet divadelních projektů, zejména od Shakespearea pro minoritní část divadelního publika a je stále aktivní i co se týče divadelních komunit v Los Angeles a v New Yorku, včetně představeních na Broadwayi a v New York City's Public Theater. Vytvořil postavu Rudyho v L.A. divadelní produkci hry Luise Valdeze Zoo Suit a tutéž postavu hrál i ve stejnojmenném filmovém zpracování.

Plana hrál, režíroval a psal scénáře pro televizní seriály, sitcomy, mini-seriály a speciální epizody takových projektů jako HILL STREET BLUES /1981-1987/, STAR TREK: DEEP SPACE NINE /1993-1999/, COMMANDER IN CHIEF /2005-2006/, CSI: CRIME SCENE INVESTIGATION /2000-současnost 2013/, 24 /2001-2010/ a mnoho dalších. V roce 2002 byl nominován na cenu Alma Award pro vynikající ztvárnění role v seriálu RESSURECTION BLVD. /2000-2002/.

Plana hrál v dramatu AN OFFICER AND A GENTLEMAN /1982/, ve westernové komedii THREE AMIGOS! /1986/ se Stevem Martinem, ve sportovním filmu Dannyho Cannona GOAL! /2005/ nebo v mystery filmu s Krissem Kristoffersonem LONE STAR /1996/, kde byl nominován na cenu Bravo Award za vynikající herecký výkon v celovečerním filmu.

V roce 2011 spoluúčinkoval v seriálu DESPERATE HOUSEWIVES /2004-2012/ jako Alejandro Perez -  vulgární otčím Gabrielle Solis. Taktéž režíroval 163.epizodu tohoto seriálu nazvanou „Witch's Lament". Téhož roku se objevil v epizodě „Helping Hand" seriálu BODY OF PROOF /2011-2013/.

Jako rozený Kubánec hrál ve dvou snímcích s kubánskou politickou tématikou. V TV filmu FIDEL /2002/, kde hrál postavu diktátora „Fulgencia Batisty" a pak v dramatu THE LOST CITY /2005/ s Andym Garciou, kde ztvárnil postavu „The Emceeho". Postavu kubánského exulanta Carlose Bringuiera si zahrál i ve filmu JFK /1991/.Namluvil hlas Mannyho Calavera k videohře Grim Fandango.

Plana učí herectví na California State University, Dominguez Hills a na Rio Hondo College. Současně je dobrovolným mluvčím organizace pro imigranty Comprehensive Immigration Reform. Byl také mluvčím konference LULAC 2012 v Coronado Springs, které se konalo v Convention Center In Lake Buena Vista na Floridě. Od roku 1988 je ženatý s herečkou Adou Maris, skterou má dvě děti Alejandra a Isabelu.

Lukáš "gatuso" Častulík

Herecká filmografie

Filmy

2017 Butterfly Caught
Roman J. Israel, Esq.
Tom Clancy's Ghost Recon Wildlands: War Within the Cartel
2016 America Adrift
Swimming in the Desert
2013 A Miracle in Spanish Harlem
Jodi Arias: Dirty Little Secret (TV film)
Meddling Mom (TV film)
Pot a krev
2012 Ten, kdo podal ruku Vicentu Fernandezovi
2011 América
2009 Change Your Life!
Life Is Hot in Cracktown
2008 AmericanEast
2007 Cesta do temnoty
Mrtvý
Na pokraji smrti 2
2005 Góóól!
Upíři (TV film)
Ztracené město
2002 Fidel (TV film)
Na pokraji smrti
2001 Vegas, City of Dreams
2000 Boj o život
Princess and the Barrio Boy, The (TV film)
Vyvolený (TV film)
Řezník, kněz a prostitutka
1999 Hotel pro rukojmí (TV film)
Let the Devil Wear Black
My Little Assassin (TV film)
Tvrdá spravedlnost (TV film)
1998 Stín pochybnosti
1997 187 - Kód pro vraždu
Canción desesperada
Down for the Barrio
Every Dog Has Its Day
Kolize
Santa Fe
1996 Osamělá hvězda
Peacock Blues (TV film)
Prvotní strach
The Disappearance of Garcia Lorca
1995 Nixon
Stříbrná pláž (TV film)
1994 Amazonie v plamenech (TV film)
Milión k jedné
1993 Greshnitsa v maske
Red Hot
V ulicích Los Angeles (TV film)
1992 Exploze
1991 JFK
Keeper of the City (TV film)
Polda Artie Lewis
1990 Drug Wars: The Camarena Story (TV film)
Havana
Polda na zabití (TV film)
Proč já?
So Proudly We Hail (TV film)
Sweet 15 (TV film)
Zelenáč
1989 Podnikejte ve vězení
Romero
Škrtiči z Hillside (TV film)
1988 Break of Dawn (TV film)
1987 Bordeláři
Kenny Rogers as The Gambler, Part III: The Legend Continues (TV film)
Narodil jsem se ve východním Los Angeles
1986 Salvador
Ta nejlepší léta
Tři amigos
1985 Latino
1984 Zákon města
1983 Dívka z údolí
Listen to Your Heart (TV film)
Noční děsy
Sadat (TV film)
Transakce století
1982 Důstojník a džentlmen
Láska a peníze
1981 Circle of Power
Madame X (TV film)
Páskové z Los Angeles
1980 Seed of Innocence
1979 Streets of L.A., The (TV film)

TV seriály

2018 Mayans M.C. (TV seriál)
Cucaracha/K'uruch (S01E07)
Gato/Mis (S01E06)
Uch/Opossum (S01E05)
další epizody (6)
Bull (TV seriál)
Witness for the Prosecution (S02E15)
Shooter (TV seriál)
Lines Crossed (S03E06)
Smrtonosná zbraň (TV seriál)
Diggin' Up Dirt (S02E12)
Jak prosté (TV seriál)
Dej mi prst (S06E06)
2017 One Day at a Time (TV seriál)
A Snowman's Tale (S01E04)
The Punisher (TV seriál)
Memento Mori (S01E13)
Danger Close (S01E11)
Virtue of the Vicious (S01E10)
další epizody (6)
Colony (TV seriál)
Seppuku (S02E12)
The Garden of Beasts (S02E10)
Tamam Shud (S02E09)
další epizody (4)
Smrtonosná zbraň (TV seriál)
Pravda (S01E18)
Problém jménem Maria (S01E17)
StartUp (TV seriál)
Disruption (S02E01)
Superstore (TV seriál)
Integrity Award (S02E16)
2016 Smrtonosná zbraň (TV seriál)
Nejlepší kámoši (S01E03)
Novej parťák (S01E01)
StartUp (TV seriál)
Recapitalization (S01E10)
Hostile Takeover (S01E09)
Pro Rata (S01E08)
další epizody (9)
The Fosters (TV seriál)
Sixteen (S03E17)
Černá listina (TV seriál)
Ředitel č.24 Dokončení (S03E10)
Ředitel č.24 (S03E09)
2015 Motiv (TV seriál)
O šest měsíců později (S03E01)
The Fosters (TV seriál)
Faith, Hope, Love (S03E07)
Déjà Vu (S03E03)
The End of the Beginning (S02E21)
další epizody (4)
Castle na zabití (TV seriál)
Pod povrchem (S08E04)
2014 Jane the Virgin (TV seriál)
Chapter Four (S01E04)
Alpha House (TV seriál)
There Will Be Water (S02E09)
Bugged (S02E08)
The Civility Zone (S02E07)
další epizody (5)
2013 Alpha House (TV seriál)
Triggers (S01E04)
Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
Presumed Guilty (S14E10)
2012 Lovci zločinců (TV seriál)
C.O.D. (S02E09)
Spravedlnost v krvi (TV seriál)
Scorched Earth (S03E04)
2011 Zoufalé manželky (TV seriál)
Nářek čarodějnice (S08E06)
Břemeno tajemství (S08E01)
Přijďte k nám na večeři (S07E23)
další epizody (5)
2006 Ošklivka Betty (TV seriál)
2005 24 hodin (TV seriál)
Day 4: 12:00 p.m.-1:00 p.m. (S04E06)
Day 4: 11:00 a.m.-12:00 p.m. (S04E05)
Day 4: 10:00 a.m.-11:00 a.m. (S04E04)
další epizody (4)
Kriminálka Las Vegas (TV seriál)
Hadi (S05E12)
2004 JAG (TV seriál)
Těžké časy (S09E19)
2003 Můj přítel Monk (TV seriál)
Pan Monk jede do Mexika (S02E02)
2001 Západní křídlo (TV seriál)
The War at Home (S02E14)
Bartlet's Third State of the Union (S02E13)
2000 Resurrection Blvd. (TV seriál)
Tesák - velký červený (TV seriál)
1998 Ally McBealová (TV seriál)
Co kdyby... (S02E08)
1997 Total Security (TV seriál)
Věřte nevěřte (TV seriál)
E-mail / Děsivá jízda / Tajemství rodinné hrobky / Wheezer / Neznámý pacient (S01E04)
1996 Detektiv Nash Bridges (TV seriál)
Skirt Chasers (S01E03)
1995 Santo Bugito (TV seriál)
Pohotovost (TV seriál)
Tady se děje zázrak (S02E10)
1994 Star Trek: Hluboký vesmír devět (TV seriál)
Makisté, část druhá (S02E21)
Makisté, část první (S02E20)
1991 Veronica Clare (TV seriál)
Show Jerryho Seinfelda (TV seriál)
The Apartment (S02E05)
1984 Hunter (TV seriál)
Miami Vice (TV seriál)
Give a Little, Take a Little (S01E10)

Dokumentární

2008 Hearing Everett: The Rancho Sordo Mudo Story
Speechless (TV film)
2007 Officer and a Gentleman: 25 Years Later, An
1995 500 Nations (TV seriál)

TV pořady

2009 El Vacilon (TV pořad)
2008 Strašidelné příběhy celebrit (TV pořad)

Režijní filmografie

TV seriály

2011 Zoufalé manželky (TV seriál)
Nářek čarodějnice (S08E06)
2000 Resurrection Blvd. (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace