foto

Stephen Chow

  • nar. 22.6.1962 (56 let)
    Hong Kong, Hong Kong
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Stephen Chow, niekedy aj Steven Chow, Stephen Chiau či vlastným menom Chow Sing Chi, sa narodil v Hongkongu, v roku 1962. Chow vyrastal ako jediný chlapec s troma sestrami. V roku 1980 sa dostal na školu TVB. Už počas štúdia na mal veľký úspech s detskou televíznou reláciou Ta loi ji kong wu a dostal aj prvú filmovú ponuku.

Úspech seriálu mu zabezpečil aj ďalšie ponuky, pri ktorých spoznal svojho budúceho pomocníka Ng Man-Tat, s ktorým spolupracoval na mnohých svojich filmoch. Chow oficiálne vstúpil do filmového priemyslu filmom Final Justice, za ktorý získal prestížny taiwanský Golden Horse Award pre najlepšieho herca vo vedľajšej úlohe. To mu otvorilo dvere k takým velikánom ako je John Woo vo filme Tragic Heroes či spoluprácu s Jetom Lim na filme Dragon Fight. Po týchto úspešných snímkach sa však vracia ku svojej komediálnej tvorbe, ktorá je mu veľmi blízka, a to v diele Faithfully Yours.

V roku 1990, zožal obrovský úspech vo filme All for the Winner, ktorý bol paródiou na film God of Gamblers z roku 1989 od režiséra Jinga Wonga. Wongovi sa jeho výkon tak zapáčil, že ho obsadil do pokračovania God of Gamblers II a God of Gamblers III. Po ich úspechu Chowova sláva neustále stúpala a vďaka tomu spolupráca s Wongom dala za vznik základnej hlavnej postave v jeho filmoch, ktorá by sa dala definovať ako mierne šibnutá, ale tiež talentovaná a hodená do veľmi ťažkej životnej skúšky, pričom prostredníctvom silnej lásky pochopí, o čom je život.

Film Fight Back to School z roku 1991 sa dostal v Hongkongu do rebríčka najlepších filmov všetkých čias. V tom istom roku sa objavuje v paródii Fist of Fury, ktorá bola poctou jeho obľúbenému hercovi Brucovi Leeovi. Chow sa ďalej objavil v snímke Royal Tramp či pre neho neobvyklých vážnejších roliach Flirting Scholar a King of Beggars. Jeho kariéra nabrala na obrátkach a natočil mnoho ďalších filmov. I keď nie všetko z tohto obdobia zožalo úspech, Chowovi to neublížilo, pretože sa definitívne dostal do povedomia hongkonských divákov ako talentovaný herec a aj ako producent, spisovateľ a režisér v jednej osobe, filmom God of Cookery. Po ňom o sebe dával pravidelne vedieť, keď natočil jeden alebo dva filmy ročne.

Časom, ako každý úspešný herec a režisér, aj Stephen Chow dostal ponuky z Hollywoodu, kde mal nakrútiť remake filmu God of Cookery a hlavnú postavu mal stvárniť herec Jim Carrey. Bohužiaľ, nakoniec sa nenakrútil, keďže rokovanie s producentmi stroskotalo. Obrovským úspechom s filmom Shaolin Soccer vzbudil definitívne záujem Hollywoodu, čo dalo za následok vzniku divadelnej formy tohto úspešného filmu a pripravujú sa tiež ďalšie divadelné adaptácie Chowových starších filmov. Jeho poslednými kúskami sú kasové trháky Kung Fu Hustle a CJ7 a pracuje na dokončení filmu Kung Fu Hustle 2.

Mes-siah

Herecká filmografie

Filmy

2016 Mei ren yu
2010 Chang jiang 7 hao ai di qiu
2008 Fantastický mazel
2004 Kung-fu mela
2001 Shaolin fotbalista
1999 Cesta na trůn komedie
Instinkt lovce
Qian wang zhi wang 2000
1998 Xing yun yi tiao long
1997 97 jia you xi shi
Suan si cao
1996 Bůh kuchyně
Da nei mi tan 008
1995 Bai bian xing jun
Hui hun ye
Xi you ji da jie ju zhi xian lu qi yuan
Xi you ji di yi bai ling yi hui zhi yue guang bao he
1994 Guo chan Ling Ling Qi
Jiu pin zhi ma guan: Bai mian Bao Qing Tian
Po huai zhi wang
1993 Tang Bohu dian Qiuxiang
Tao xue wei long zhi long guo ji nian
Yi ben man hua chuang tian ya II miao xiang tian kai
Zuřivý mnich
1992 Jia you xi shi
Král zlodějů
Lu ding ji
Lu ding ji II: Zhi shen long jiao
Man hua wei long
Qun xing hui (TV film)
Shen si guan
Tao xue wei long 2
1991 Bohové jsou pořád šílení
Ching sing
Du ba
Du xia II zhi Shang Hai tan du sheng
Hao men ye yan
Long de chuan ren
Tao xue wei long
Xin jing wu men 1991
Zheng gu zhuan jia
1990 Du sheng
Du xia
Feng yu tong lu
Ga li la jiao
Lung Fung cha lau
Shi xiong zhuang gui
Wang fu cheng long
Wu di xing yun xing
Xiao tou a xing
Yi ben man hua: Chuang tian ya
1989 Liu mang chai po
Odpadlík
Yi dan qun ying
1988 Bu feng han zi
Pi li xian feng
Xing jing ben se (TV film)
Zui jia nu xu

TV seriály

1989 Gai shi hao xia (TV seriál)
Ta lai zi jiang hu (TV seriál)
Wu mian ji xian feng (TV seriál)
1987 Sung meng chi loi (TV seriál)
1983 But dou san hung (TV seriál)
She diao ying xiong zhuan (TV seriál)
1982 Heung sing long ji (TV seriál)
Huo li shi yi (TV seriál)
Sou hat yi (TV seriál)

TV pořady

2014 Bēnpǎo Ba (TV pořad) - mod.

Hudební videoklipy

2005 New Order - A Collection (hudební videoklip)

Režijní filmografie

Scenáristická filmografie

Producentská filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(91)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace