foto

Jeffrey Jones

  • nar. 28.9.1946 (71 let)
    Buffalo, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jeffrey Duncan Jones se narodil 28. září 1947 v Buffalu. Původně se chtěl věnovat medicíně, a proto se zapsal do přípravného kurzu na Lawrence University ve Wisconsinu. Dostal však nabídku z divadla, které ho natolik zaujalo, že už u něj zůstal.

Zájem o něj projevil Sir Tyron Guthrie, který ho pozval do svého divadla v Minneapolisu. V roce 1969 odešel do Londýna, kde čtyři roky studoval na Londýnské akademii dramatických umění. Po studiích se vydal do Kanady a tři roky působil ve Stratford Theater v Ontariu. Na Broadwayi úspěšně debutoval v dramatu Sloní muž. I když už začínal mít filmové ambice, až do konce sedmdesátých let se věnoval převážně divadlu. V roce 1974 se spojil se známým Actors Theater v Louisville kde ztvárnil mnoho rozmanitých rolí.

Jeffrey Jones si poprvé zahrál ve filmu už v roce 1970, a to ve snímku THE REVOLUTIONARY. Po několika dalších filmech přišla v roce 1984 role Císaře Josefa II. v AMADEOVI Miloše Formana, za kterou byl nominován na Zlatý glóbus pro nejlepšího herce ve vedlejší roli.

Velký význam pro něj mělo setkání s režisérem Timem Burtonem, s nímž poprvé spolupracoval na filmu BEETLEJUICE (1988). Ztvárnil zde otce měšťácké rodiny, která se přestěhovala do domu zemřelých manželů. V roce 1989 se objevil ve VALMONTOVI, dalším filmovém počinu Miloše Formana. Ztvárnil také hlavní postavu v sitcomu THE PEOPLE NEXT DOOR, který se však většího ohlasu nedočkal. Po několika dalších filmech se vrátil ke spolupráci s Timem Burtonem, a to rolí jasnovidce Criswella ve snímku ED WOOD (1994) a v roce 1998 se představil jako reverend Steenwyck v mysteriózním hororu OSPALÁ DÍRA.

Po boku Guye Pearce a Roberta Carlyla si zahrál ve filmu DRAVCI (1999), koprodukčním kanibalském snímku britské režisérky Antonie Bird, který se částečně natáčel v Tatrách a na jehož tvorbě se podíleli i Češi. Jeffrey Jones využil své přítomnosti v České republice a z natáčení si „odskočil“ na předávání Českých lvů. V roce 2000 se objevil v dalším koprodukčním filmu SPOLEČNÍK. Na počátku nového tisíciletí si ještě zahrál v několika vedlejších rolích, ale pak, jako by se po něm slehla zem.

V roce 2001 udělala policie v domě Jeffreyho Jonese razii, při které byly objeveny snímky s dětskou pornografií. O rok později, v listopadu 2002, byl Jones za držení dětské pornografie odsouzen k pokutě 20 000 amerických dolarů. V červenci 2003 byl zařazen na registr sexuálních delikventů, s podmínkou na pět let, během kterých bude podléhat kontrole úřadů. Tato událost se jistě podepsala i na jeho budoucí kariéře.

V roce 2004 se vrátil k herectví a zahrál si v seriálu DEADWOOD. V jeho hereckých stopách se vydal také jeho syn Julian Coutts.

Pavel "TheRaven" Pecháček

Herecká filmografie

Filmy

2014 Armagedon v Los Angeles
2012 Hemingway a Gellhornová (TV film)
2007 Who's Your Caddy?
2002 Par 6
2001 Dr. Dolittle 2
Kdo hulí, ten umí
Před svatbou ne!
Till Dad Do Us Part (TV film)
2000 Společník
1999 Dravci
Myšák Stuart Little
Ospalá díra
Robots of Mars
1998 There's No Fish Food in Heaven
1997 Mucholapka
Santa Fe
Úchyl
Ďáblův advokát
1996 Čarodějky ze Salemu
1995 Anděl pomsty (TV film)
Bombmeister
Nevítaná návštěva
1994 Ed Wood
Extra Terrorestrial Alien Encounter
1992 Máma a táta zachrání svět
Risk
Ďábelská frekvence
1990 Hon na ponorku
Kam s její mrtvolou
1989 Kdo je Harry Crumb?
Valmont
1988 Beetlejuice
Není Sherlock jako Holmes
1987 Hanojský Hilton
Kenny Rogers as The Gambler, Part III: The Legend Continues (TV film)
1986 George Washington II: The Forging of a Nation (TV film)
Kačer Howard
Volný den Ferrise Buellera
1985 Transylvania 6-5000
1984 Amadeus
1983 Fine Romance, A (TV film)
Snadný zisk
1982 Voják
1977 Secret Service (TV film)
1970 Revolucionář

TV seriály

2006 Deadwood (TV seriál)
Řekněte mu něco hezkýho (S03E12)
Vedoucí postavení (S03E11)
Noc amatérů (S03E09)
další epizody (11)
2005 Deadwood (TV seriál)
Chlapec, ke kterému promlouvá země (S02E12)
Propustka pro šlapky (S02E11)
Krok vpřed, ale žádný zázrak (S02E10)
další epizody (11)
2004 Deadwood (TV seriál)
Zaprodán hříchu (S01E12)
Pevná chůze (S01E11)
Pan Wu (S01E10)
další epizody (11)
1989 People Next Door, The (TV seriál)
1986 Fresno (TV seriál)
Nepolapitelná Tracy (TV seriál)
Neuvěřitelné příběhy (TV seriál)
Věčná paměť (S02E12)
1976 The Adams Chronicles (TV seriál)

Dokumentární

2002 The Making of 'Amadeus'
2000 Sleepy Hollow: Behind the Legend
1990 In the Director's Chair: The Man Who Invented Edward Scissorhands (TV film)
1989 Milos Forman: Portrait (TV film)

TV pořady

1987 Square One TV (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace