foto

Rod Taylor

  • nar. 11.1.1930
    Sydney, New South Wales, Austrálie
  • zem. 7.1.2015 (84 let)
    Los Angeles, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

"Myslím si, že očekávali nějakého křížence mezi Marlonem Brandem a Rockem Hudsonem. Když jsem vystoupil z letadla, brady jim viditelně poklesly. Řekl jsem si:" Dobrá, nelíbím se vám. Vytrvám!" - Rod Taylor o svém prvním kontaktu s Hollywoodem.

Rodney Sturt Taylor se narodil 11. ledna 1930 v Sydney jako syn Williama Sturta Taylora, stavebního inženýra, a spisovatelky Mony Stewart Taylor. Zpočátku se zdálo, že by malý Rodney mohl být malířem, neboť poté, co se jeho otec stal kreslířem, trávil s ním Rodney mnoho času. Rodina se brzy usadila na sydneyském předměstí Lidcombe a Rodney navštěvoval Parramatta High School. Po absolvování této školy v roce 1944 načal docházku na East Sydney Technical and Fine Arts College. Byl velmi všestranným mladíkem, pracoval na novinových ilustracích, přitom aktivně boxoval a byl kapitánem australského surf-clubu, kde se setkal s mnoha herci, od kterých se nakazil a rozhodnul se stát aktivním hercem - nejdříve v australském rádiu. Toto jeho rozhodnutí se nesetkalo s přílišným souhlasem rodičů a ani samotné herecké začátky nebyly vůbec snadné, když se musel probíjet amatérskými divadelními soubory a přes den si vydělávat na noční dramatické studium. Rok studoval na Sydney's Independent Theatre School, kde byl konečně objeven producentem Mercury Theatre a obsazen do své první profesionální role v "Misalliance" George Bernarda Shawa.

Podstoupil úspěšný rozhlasový konkurs a v roce 1953 už působil na dvanácti rozhlasových stanicích, v témže roce získal Rola Award za rozhlasové herectví stejně jako jednu divadelní cenu. Rola Award mu přinesla nějaké peníze, které se rozhodl investovat do cesty do Anglie, kde chtěl rozvinout svou hereckou kariéru. Avšak po účinkování v americkém v Austrálii točeném filmu LONG JOHN SILVER se rozhodl rovnou naskočit do hollywoodského kolotoče a přiletěl do Los Angeles, kde se s ním setkal agent Hal Wallis.

V USA z něj byli poněkud rozpačití, ale on se zdravě naštval a vytrval, nějakou dobu bydlel v malé místnosti poblíž Malibu a jak sám říká, musel si chytat ryby, aby měl co jíst. Do USA přijel v roce 1954 a naturalizován byl roku 1956. Jeho první dvě léta byla, co se týče herectví, velmi hubená. Dokud nedostal kontrakt od MGM, musel pokaždé dokazovat, že je jediným vhodným hercem pro danou roli. Dore Schary testoval Roda Taylora pro roli Rockyho Graziana V NĚKDO TAM NAHOŘE MĚ MÁ RÁD, kterou nakonec dostal Paul Newman, avšak Taylor si nacvičil takový brooklynský akcent, že mu Schary uvěřil, že je z New Yorku a svěřil mu roli hocha z Bronxu v THE CATERED AFFAIR. To, že Taylor je teprve 18 měsíců pryč z Austrálie se Schary dozvěděl až v půli natáčení. U MGM tak Rod získal stálý kontrakt obnášející $450 týdně a několik vedlejších rolí ve filmech jako OBR či SEPARATE TABLES.

Naplno prorazil v 60. letech, kdy získal titulní roli ve STROJI ČASU a především seriálu "HONG KONG", díky němuž byl s $3,750 za jeden díl nejlépe placeným "hodinovým" hercem.V Hitchcockových PTÁCÍCH pak ztvárnil asi svoji nejznámější hlavní postavu. Vedlejší role ve VLIVNÝCH LIDECH rozšířila jeho popularitu i do Británie a vůbec celé Evropy. Obratně se vypořádal s romantickou komedií SUNDAY IN NEW YORK komplikovanými charaktery ve filmech FATE IS THE HUNTER či 36 HOURS. Dále například zachytil houževnatou, avšak jemnou povahu básníka se srdcem revolucionáře v MLADÉM CASSIDYM.

Ačkoliv vrchol Rodovy popularity spadá do 60. let, ve vrcholném filmovém byznysu se dokázal udržet přes půl století. Prožil dlouhou kariéru naplněnou rolemi akčními, romantickými i více sofistikovanými charaktary. Pracoval s režiséry formátu Alfreda Hitchcocka, George Pala, Johna Forda a Michelangela Antonioniho. Na obrazovce se objevoval s herci Rockem Hudsonem, Doris Day, Elizabeth Taylor, Johnem Waynem, Jamesem Garnerem či Jane Fonda. STROJ ČASU a především PTÁCI pak navždy zůstanou celosvětovým filmovým dědictvím.

V 50. a 60. let proslul Rod Taylor ne přílš zřízeným životem. Jeho aféry např. s France Nuyen nebo Anitou Ekberg byly dopodrobna pitvány dobovým tiskem. Nicméně poprvé se oženil už v Sydney v jednadvaceti letech s Peggy Williams, toto velmi nerozvážné manželství vydrželo pouze tři roky. Se svou druhou ženou Mary Hilem přivedl na svět i dceru Felicii Rodricu Sturt Taylor, ale rozvod přišel už po 18 měsících. Nyní žije v manželství se svou dlouholetou známou Carol Kikumurou.

V roce 1961 byl Rod Taylor nominovám na Golden Laurel za mužský objev roku, skončil na pátém místě.V roce 1963 získal nominaci na Golden Apple v kategorii Most Cooperative Actor.V roce 1968 byl opět nominován na Golden Laurel, tentokráte za "Action Performance" v THE MERCENARIES, v konečném pořadí si o jedno místo polepšil.

. "Pohrobek" .

Herecká filmografie

Filmy

2009 Hanebný pancharti
2007 Kaw
1998 Osiris: Vesmírná kronika (TV film)
1997 Vítejte ve Woop Woop
1995 Point of Betrayal
Televizní leč
1992 Grass Roots (TV film)
1991 Palomino (TV film)
1988 Mask of Murder
1986 Outlaws (TV film)
1985 Marbella, un golpe de cinco estrellas
1983 Masquerade (TV film)
On the Run
1982 A Time to Die
Charles & Diana: A Royal Love Story (TV film)
1981 Hellinger's Law (TV film)
Jacqueline Bouvierová Kennedyová (TV film)
1980 Křik nevinných (TV film)
1979 Treasure Seekers, The
1977 Gulliverovy cesty
Putovní kino
1976 Blondy
Oregon Trail, The (TV film)
1975 A Matter of Wife... and Death (TV film)
1974 Partizani
1973 Eroi, Gli
Stopaři smrti
Trader Horn
Vlakoví lupiči
1972 Family Flight (TV film)
1971 Powderkeg (TV film)
1970 Darker Than Amber
The Man Who Had Power Over Women
Zabriskie Point
1968 K čertu s hrdiny
Mercenaries, The
Nobody Runs Forever
1967 Hotel
Chuka
1966 Loď se skleněným dnem
1965 Do Not Disturb
Mladý Cassidy
Sean O'Casey: The Spirit of Ireland
The Liquidator
36 Hours
1964 Fate Is the Hunter
1963 Ptáci
Srocení orlů
Sunday in New York
Vlivní lidé
1962 Dominatore dei sette mari, Il
1961 101 dalmatinů
1960 Regina delle Amazzoni, La
Stroj času
1959 Ask Any Girl
1958 Oddělené stoly
Step Down to Terror
1957 Raintree County
1956 Gigant
Svatební snídaně
World Without End
1955 Hell on Frisco Bay
The Virgin Queen
Top Gun
1954 Long John Silver
1953 King of the Coral Sea
1951 Inland with Sturt

TV seriály

1986 Outlaws (TV seriál)
1984 To je vražda, napsala (TV seriál)
1983 Masquerade (TV seriál)
1977 Oregon Trail, The (TV seriál)
1974 Partizani (TV seriál)
1971 Bearcats! (TV seriál)
1960 Hong Kong (TV seriál)
1958 Lux Playhouse (TV seriál)

Dokumentární

2016 Rod Taylor: Pulling No Punches
2000 All About 'The Birds'
Hollywood Remembers Lee Marvin (TV film) - a.z.
1993 Time Machine: The Journey Back
1985 Fantasy Film Worlds of George Pal, The
1966 Every Girl's Dream
1957 Operation Raintree

TV pořady

1992 Gottschalk Late Night (TV pořad)
1975 This Is Your Life (TV pořad)

Producentská filmografie

Filmy

1967 Chuka

Scenáristická filmografie

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace