foto

Alan Young

  • nar. 19.11.1919
    North Shields, Hrabství Tyne a Wear, Anglie, Velká Británie
  • zem. 19.5.2016 (96 let)
    Woodland Hills, Los Angeles, Kalifornie, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Přišel na svět jako Angus Young v severní Anglii, avšak jeho rodiče pocházeli ze Skotska. Brzy po Alanově narození se rodina přestěhovala do Edinburghu, a v jeho šesti letech pak do Kanady.

Jako dítě trpěl Alan silným astmatem a proto si velmi oblíbil poslouchání rozhlasu. Této vášni propadl natolik, že již jako třináctiletý získal práci v rádiu a v sedmnácti zde psal a uváděl svůj vlastní pořad. Během druhé světové války narukoval do kanadského námořnictva, ovšem kvůli špatnému zdravotnímu stavu byl z armády propuštěn.

Ve druhé polovině 40. let měl v USA svoji vlastní rozhlasovou Show Alana Younga, jenž byla po pěti letech ukončena kvůli klesajícímu zájmu posluchačů. V roce 1950 tedy Alan přešel se svým pořadem do televize, kde jej úspěšně uváděl další tři roky. Byl za něj poctěn cenou Emmy a hvězdou na Hollywoodském chodníku slávy.

Z televize pak plynule přešel k rolím ve filmech. Nejvíce prostoru dostal v rodinných snímcích a komediích, kde mohl stejně jako v rádiu uplatnit svůj skotský akcent. Mohli jsme ho vidět například v komedii ANDROCLES AND THE LION, nebo dobrodružném sci-fi STROJ ČASU podle románu H.G. Wellse z roku 1960. Jako jediný herec si o 42 let později zahrál i v remakeu tohoto snímku v režii Simona Wellse.

Asi nejznámnější hrannou úlohu vytvořil v první polovině 60. let v televizním seriálu MISTER ED. Několik epizod série dokonce sám režíroval. Mihnul se i ve třetím díle akční komedie POLICAJT Z BEVERLY HILLS s Eddie Murphym v hlavní roli.

Čím se ovšem Alan Young zapsal do historie televize a filmu nejvíce je nepochybně dabing animovaných postaviček pro studio Walta Disneye. A nejslavnější postavičkou jíž propůjčil svůj hlas je kačer Skrblík z u nás velmi populární animované série MY Z KAČEROVA. Na konci 90. let jeho dabingových schopností využívali též programátoři počítačových her.

Lukáš "Vojcl" Vojáček

Herecká filmografie

Filmy

2015 The Time Machine Alan Young
2005 Mickey's Around the World in 80 Days
2004 Co se ještě stalo o Vánocích
Tanec při měsíci
2002 Stroj času
2001 Mickeyho kouzelné Vánoce
1999 Co se stalo o Vánocích
1994 Hart to Hart: Home Is Where the Hart Is (TV film)
Policajt v Beverly Hills III
1993 Vánoce u Flinstounů (TV film)
1991 Earth Angel (TV film)
1990 Kačeří příběhy: Poklad ze ztracené lampy
1989 Super DuckTales (TV film)
1987 DuckTales: Treasure of the Golden Suns (TV film)
1986 Slavný Myší Detektiv
1983 Mickeyho vánoční koleda
1981 Puppy Saves the Circus, The (TV film)
1980 Scruffy
1978 Black Beauty (TV film)
Kocour z vesmíru
1976 Bakerův jestřáb
1960 Stroj času
1958 O Palečkovi
1955 Pánové se žení s brunetkami
1952 Aaron Slick from Punkin Crick
Androcles and the Lion
1949 Chicken Every Sunday
Mr. Belvedere Goes to College
1948 Chicken Every Sunday
1946 Margie

TV seriály

2001 Myšmaš Kabaret (TV seriál)
2000 Pohotovost (TV seriál)
Bentonovo rozhodnutí (S07E04)
1999 Mickey Mouse Works (TV seriál)
1997 Sabrina - mladá čarodějnice (TV seriál)
Sweet Charity (S01E18)
1991 Ren a Stimpy (TV seriál)
1990 Letohrátky (TV seriál)
My z Kačerova (TV seriál)
Zlatá husa 2. část (S04E07)
Zlatá husa 1. část (S04E06)
Skrblíkovo poslední dobrodružství (S04E05)
další epizody (8)
1989 My z Kačerova (TV seriál)
Maskovaný divokačer (S03E17)
Útok patnáctimetrové Kačky (S03E16)
Nezničitelná pokladnice (S03E15)
další epizody (22)
1988 Coming of Age (TV seriál)
My z Kačerova (TV seriál)
Alibobova jeskyně (S02E05)
Kačeři na útěku (S02E04)
Problém jménem Bobo (S02E03)
další epizody (6)
1987 My z Kačerova (TV seriál)
Kachní horrové filmové představení (S01E64)
Všechny kachny na palubu (S01E63)
Špionem proti svojí vůli (S01E62)
další epizody (64)
1983 All-New Scooby-Doo and Scrappy-Doo Show, The (TV seriál)
This Is the Life (TV seriál)
1982 The Incredible Hulk (TV seriál)
1981 Spider-Man and His Amazing Friends (TV seriál)
Šmoulové (TV seriál)
1979 Scooby-Doo a Scrappy-Doo (TV seriál)
1978 Battle of the Planets (TV seriál)
1967 Mr. Terrific (TV seriál)
1958 Mister Ed (TV seriál)

Dokumentární

1993 Time Machine: The Journey Back
1985 Fantasy Film Worlds of George Pal, The
1955 Dateline: Disneyland (TV film)

TV pořady

2005 TV Land Confidential (TV pořad)
1962 The Match Game (TV pořad)
1961 CBS Fall Preview Special: Seven Wonderful Nights (TV pořad)
1950 The Alan Young Show (TV pořad)

Režijní filmografie

TV seriály

1958 Mister Ed (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace