foto

Osvald Albín

  • nar. 15.10.1916
    Brno, Morava, Rakousko-Uhersko
  • zem. 27.12.1982 (66 let)
    Ostrava, Československo

Biografie

Český herec Osvald Albín byl jako divadelník celý život spojen s Ostravou, s filmem spolupracoval jen výjimečně, často ale hrál v televizi. Pocházel z Brna, amatérskému herectví se věnoval již jeho otec, Osvald vystudoval na brněnské konzervatoři a za druhé světové války zahájil svou profesní dráhu na oblastních scénách v Brně, Pardubicích a Přerově.

Ještě před koncem války zakotvil v Ostravě, kde pak dlouhá léta působil v Zemském, později Státním divadle (1942-1981). Před kamerou se poprvé objevil v rámci budovatelského snímku DS-70 NEVYJÍŽDÍ (1949), v dalším podobně zaměřeném filmu ANNA PROLETÁŘKA (1952) ztvárnil vedlejší postavu politika a novináře Josefa Stivína. Na předním ostravském jevišti dostával sice jen podružné herecké příležitosti, později se zde ale uplatnil také jako divadelní režisér. Kromě početné spolupráce s ostravským studiem Československého rozhlasu hrál také v několika projektech ostravského televizního studia (seriál KAMENNÝ ŘÁD, 1975).

Před filmovou kameru se dostal po dlouhé odmlce v rámci dramatu TRNOVÉ POLE (1980) natočeném na severní Moravě. Televizní kamera jej naposledy zachytila v hudebním cyklu MUZIKANTI (1981) z produkce brněnského studia.

Osvald Albín zemřel v Ostravě těsně před koncem roku 1982 ve věku 66 let. Jeho manželkou byla ostravská divadelní herečka Milada Albínová (*1922).

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1980 Trnové pole
1977 Janovi lidé (TV film)
1976 Pepík (TV film)
Čas pravdy (TV film)
1975 Nástup možný ihned (TV film)
Pláňata (TV film)
1955 Tanková brigáda
1952 Anna proletářka
1949 DS-70 nevyjíždí

TV seriály

1981 Muzikanti (TV seriál)
1975 Kamenný řád (TV seriál)
Tonek (E04)
1972 Dispečer (TV seriál)
Dispečer a konec kapely (E09)

Divadelní záznam

1962 Jegor Bulyčov a ti druzí (divadelní záznam)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky