foto

Karen Black

  • nar. 1.7.1939
    Park Ridge, Illinois, USA
  • zem. 8.8.2013 (74 let)
    Santa Monica, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Rodným jménem Karen Blanche Zieglerová se narodila ve městě Park Ridge ve státě Illinois jako druhá dcera Williama a Elsie Zieglerových. Její matka Elsie – za svobodna Reifová – je autorkou několika oceněných dětských povídek, Kareniným dědečkem byl Arthur Ziegler, který byl uznávaným hudebníkem a hrál na violu v chicagském symfonickém orchestru. Již v 15 letech začala studovat na Northwestern University, ale již o dva roky později studium ukončila. Poté studovala v New Yorku pod vedením Lee Strasberga a objevovala se v mnoha divadelních rolích. Jejím kritiky velmi dobře přijatým debutem na broadwayských prknech byla role ve hře THE PLAYROOM z roku 1965. O rok později přišla její první filmová role v komediálním dramatu režiséra Francise Forda Coppoly TEĎ UŽ JSI VELKÝ CHLAPEC. O další rok později se objevila jako Marcia Garroway v seriálu THE SECOND HUNDRED YEARS.

V roce 1969 pak přišel film, který z ní udělal hvězdu, a to bylo dobrodružné krimi drama BEZSTAROSTNÁ JÍZDA, kde se objevila společně s Peterem Fondou, Dennisem Hopperem a Jackem Nicholsonem ve vedlejší roli Karen. S Nicholsonem si znovu zahrála o rok později, když se společně objevili v dramatu MALÉ ŽIVOTNÍ ETUDY, kde Karen ztvárnila roli číšnice Rayette Dipesto, jejíž muž Robert (Nicholson) se vrací domů k těžce nemocnému otci. Tato role přinesla Karen Zlatý Globus a nominaci na Oscara pro nejlepší herečku ve vedlejší roli. Ve svých rolích ztvárňovala Karen převážně číšnice, prostitutky a jiné ženy na okrají společnosti. Některé z jejích dalších filmů byly spíše zklamáním, ale Karen se nakonec podařilo získat další Zlatý Globus, a to za roli Myrtle Wilsonové ve filmu VELKÝ GATSBY z roku 1974.

O rok později se objevila jako country zpěvačka v hudebním dramatu NASHVILLE a za album písní, které k tomuto filmu složila a nazpívala, byla v roce 1976 nominována na cenu Grammy. Jednou z jejích památných rolí je také role únoskyně v posledním filmu Alfreda Hitchcocka RODINNÉ SPIKNUTÍ z roku 1976. Po množství zapomenutelných rolí získala výborné kritiky za účinkování ve filmu COME BACK TO THE FIVE AND DIME, JIMMY DEAN, JIMMY DEAN z roku 1982. Karen můžeme vídat na filmových plátnech doposud a za tu dobu vytvořila několik destíek filmových rolí. K jejím filmům z poseldní doby patří role matky v romantickém dramatu WATERCOLORS.

Ve svém soukromém životě - stejně jako v tom filmovém – zaznamenala množství úspěchů i pádů. Jejím prvním manželem se již v roce 1960 stal Charles Black, po kterém si herečka nechala své příjmení, ale toto manželství skončilo rozvodem. V dubnu 1973 se poté provdala za mladého herce Roberta Burtona, se kterým se seznámila při natáčení dnes již kultovního televizního filmu TRILOGY OF TERROR, ale již v říjnu následujícího roku se manželé rozvedli. V červenci roku 1975 ale bily svatební zvony pro Karen znovu. Jejím manželem se tentokrát stal L. M. Kit Carson. I přesto, že se manželům narodil syn Hunter, ani toto manželství nevydrželo a skončilo rozvodem. Zdá se, že Karen našla štěstím až s posledním manželem, kterým se v září roku 1987 stal Stephen Eckelberry. Manželé spolu žijí dodnes a vychovávají adoptovanou dceru Celine, která se narodila v listopadu téhož roku, kdy Karen se Stephenem vstoupili do svazku manželského. Spolu se Stephenem jsou oba aktivními členy scientologické církve.

ČSFD.cz

Herecká filmografie

Filmy

2015 Wild in Blue
2014 The Ganzfeld Haunting
2013 In the Woods
Ooga Booga
She Loves Me Not
2012 Mommy's Little Monster
Vacationland
Warnings from the Bathtub
2011 Letters from the Big Man
Maria My Love
Tajemný zabiják
2010 Nothing Special
2009 Double Duty
Irene zmítaná ve vlnách
Repo Chick
Stuck!
2008 A Single Woman
Blue Tooth Virgin, The
Watercolors
2007 Duch spisovatele
Jediná dlouhá noc
2006 Hollywoodské pozlátko
Read You Like a Book
2005 Dr. Rage
Firecracker
Praštění láskou
Trailer for a Remake of Gore Vidal's Caligula
2004 Birth of Industry
2003 Dům tisíce mrtvol
Paříž
Summer Solstice
2002 Buttleman
Curse of the Forty-Niner
Light in the Darkness, A
Teknolust
2001 Gypsy 83
Hard Luck
Soulkeeper
The Big Show (TV film)
The Donor
2000 Inviati speciali
Nezávislý
Oliver Twisted
Red Dirt
1999 Mascara
Muži bez zábran
Paradise Cove
1998 Bury the Evidence
Charades
Fallen Arches
I Woke Up Early the Day I Died
Invisible Dad
Light Speed
My Neighbor's Daughter (TV film)
Slonice Malaika
Stripping for Jesus
Sugar: The Fall of the West
Waiting for Dr. MacGuffin
1997 Conceiving Ada
Dogtown
Men
Modern Rhapsody
Stir
1996 Cries of Silence
Dinosaur Valley Girls
Every Minute Is Goodbye
Kukuřičné děti: Zjevení
Movies Money Murder
New York Crossing (TV film)
Čas zločinu
1995 Wacky Adventures of Dr. Boris and Nurse Shirley, The
Úder
1994 Plan 10 from Outer Space
Too Bad About Jack
1993 Trust, The
Tuesday Never Comes
1992 Auntie Lee's Meat Pies
Caged Fear
Dead Girls Don't Tango
Double 0 Kid, The
Hráč
Jeden plus dva aneb Neslušný výlet
Legend of the Roller Blade Seven
Return of the Roller Blade Seven
Smrtelné tajemství
Teror v L.A.
1991 Děti noci
Killer's Edge, The
Lovec strachu
Roller Blade Seven, The
Rubin a Ed
Tichý oheň
1990 Evil Spirits
Fatální střetnutí
Fešácký kriminál
Noční anděl
Overexposed
The Children
Twisted Justice
Znovu objeven
Zrcadlo, pověz mi...
1989 Homer a Eddie
1988 Dixie Lanes
Platinum Blonde
The Invisible Kid
The Legendary Life of Ernest Hemingway
Ze tmy
1987 Flight of the Spruce Goose
Hostage
Ostrov živých
Ralph S. Mouse (TV film)
1986 Vetřelci z Marsu
1985 Martinův den
Savage Dawn
Sejmi ho a běž
The Blue Man (TV film)
1984 Growing Pains
1983 Dva ve městě
1982 Donna giusta, La
Spolek fanoušků Jamese Deana
1981 Chanel Solitaire
Gräset sjunger
Separate Ways
1980 Police Story: Confessions of a Lady Cop (TV film)
Power (TV film)
Where the Ladies Go (TV film)
1979 Mr. Horn (TV film)
Noumero, To
Poslední slovo
Ryba zabiják
1978 Because He's My Friend (TV film)
In Praise of Older Women
The Squeeze
1977 Kozoroh 1
Strange Possession of Mrs. Oliver, The (TV film)
1976 Burnt Offerings
Eso v rukávu
Rodinné spiknutí
1975 Den kobylek
Nashville
Trilogy of Terror (TV film)
1974 Letiště 1975
Rhinoceros
Velký Gatsby
Zákon a nepořádek
1973 Little Laura and Big John
The Pyx
Černá výprava
1972 Cisco Pike
Portnoy's Complaint
1971 Jeď, řekl
Přestřelka
Zrozen k vítězství
1970 Freedom
Hastings Corner (TV film)
Malé životní etudy
1969 Bezstarostná jízda
Hard Contract
1966 Teď už jsi velký chlapec
1960 The Prime Time

TV seriály

2003 Zákon a pořádek: Zločinné úmysly (TV seriál)
Sekta (S02E10)
1993 Tales of the City (TV seriál)
1986 Worlds Beyond (TV seriál)
1984 To je vražda, napsala (TV seriál)
1982 Faerie Tale Theatre (TV seriál)
1967 The Second Hundred Years (TV seriál)
1959 Gala de l'union (TV seriál)

Dokumentární

2015 Going Clear: Scientology and the Prison of Belief - a.z.
2014 Electric Boogaloo: The Wild, Untold Story of Cannon Films - a.z.
2008 No Subtitles Necessary: Laszlo & Vilmos
2006 Wanderlust (TV film)
2005 On Screen! (TV seriál)
2004 Film Trix 2004
2003 Bezstarostní jezdci, zuřící býci
2002 Fans and Freaks: The Culture of Comics and Conventions
1999 Easy Rider: Shaking the Cage
Karen Black: Actress at Work
1996 Kdo je Henry Jaglom?
1994 Jonas in the Desert
1986 Road to Freedom: L. Ron Hubbard and Friends, The (koncert)

TV pořady

2011 VICE Meets (TV pořad)
1989 Circus of the Stars #14 (TV pořad)
The Pat Sajak Show (TV pořad)
1969 The David Frost Show (TV pořad)

Hudební videoklipy

1994 Ramones - Substitute (hudební videoklip)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace