foto

Isaac Hayes

  • nar. 20.8.1942
    Covington, Tennessee, USA
  • zem. 10.8.2008 (65 let)
    Memphis, Tennessee, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Isaac Hayes se narodil 20.8.1942 chudým rodičům žijícím v městě Covington nedaleko Memphisu. Již jako dítě osiřel a společně se setrou byl vychováván svými prarodiči. V mládí se živil jako čistič bot, poslíček nebo umývač nádobí. Vzdělání na střední škole dokončil díky psychické podpoře svých profesorů. Od pěti let zpíval ve sboru a později se naučil hrát na klavír, varhany, flétnu a saxofon. Po maturitě získal práci jako pianista v hudebním vydavatelství Stax. Časem se dopracoval k vydání vlastní desky a k počátku hvězdné kariéry zpěváka a skladatele soulové hudby.

K filmu poprvé přičichnul v roce 1972, kdy složil hudbu ke snímku SHAFT. Znělka a soundtrack k jinak nepříliš povedené detektivce se natolik vydařila a proslavila, že za ně získal Oskara jak za nejlepší hudbu, tak za nejlepší píseň k filmu. Stal se tak historicky prvním Afro-američanem, který získal Oskara v neherecké kategorii. Jakožto herec se poprvé představil v hlavní roli ve filmu TRUCK TURNER, ke kterému samozřejmě napsal i vlastní hudbu.

Následovaly další role, jako mj, zákeřný Duke ve filmu ÚTĚK Z NEW YORKU Johna Carpentera, avšak žádná z nich se nevryla do paměti diváků tak jako jedna z jeho posledních rolí – Chef ze seriálu MĚSTEČKO SOUTH PARK.

Hayes zemřel pravděpodobně na mrtvici ve svém domě dne 10.8.2008. Zanechal po sobě 12 dětí a mnoho vnoučat a pravnoučat. Stejně jako např. Tom Cruise byl aktivním členem nechvalně proslulé scientologické církve, kvůli níž zřejmě opustil i natáčení seriálu South Park.

Herecká filmografie

Filmy

2008 Kód smrti
Return to Sleepaway Camp
V rytmu soulu
2005 Snaž se a jeď
United
2004 Dodge City: A Spaghetto Western
Tyranosarie (TV film)
2003 Poslední bojovník
Seznam dnů (TV film)
Soul Comes Home (TV film)
2001 Dr. Dolittle 2
Chelsea Walls
2000 Drsnej Shaft
Falešná hra
Christmas in South Park
Top Ten Comedy Records (TV film)
1999 Ninth Street
South Park: Peklo na Zemi
1998 Blues Brothers 2000
1997 Six Ways to Sunday
Strýček Sam
1996 Delfín Filip
Illtown
Oblivion 2: Backlash
Orientation: A Scientology Information Film
1995 Kouzelný ostrov
Once Upon a Time... When We Were Colored
Soul Survivors (TV film)
1994 Může to potkat i vás
Oblivion
1993 Banda: Pomsta Jessieho Leea
Bláznivý příběh Robina Hooda
CB4: Cesta ke slávě
Deadly Exposure
Hallelujah (TV film)
Hra na zradu (TV film)
1992 Smrtelné tajemství
1991 První na ráně
Svérázná spravedlnost
1990 Hammer, Slammer, & Slade (TV film)
Oheň, led a dynamit
1988 Dostanu tě, syčáku
Escuadrón
1987 Dead Aim
Medium Rare
1986 Betrayed by Innocence (TV film)
1981 Útěk z New Yorku
1975 It Seemed Like a Good Idea at the Time
1974 Tirák Turner
Uomini duri
1973 Jack Benny's First Farewell Special (TV film)

TV seriály

2006 Hvězdná brána (TV seriál)
Dvoustá (S10E06)
Městečko South Park (TV seriál) - a.z.
Šéfův návrat (S10E01) - a.z.
2005 Hvězdná brána (TV seriál)
Osobní záležitosti (S08E18)
Poslední boj, část druhá (S08E17)
Poslední boj, část první (S08E16)
Městečko South Park (TV seriál)
Chcípni, hipíku, chcípni (S09E02)
2004 Městečko South Park (TV seriál)
Supermarket (S08E09)
Nakládačka (S08E04)
Malí nindžové (S08E01)
2003 Městečko South Park (TV seriál)
Vánoce v Kanadě (S07E15)
South Park je teplej (S07E08)
Rudochova hamižnost (S07E07)
další epizody (4)
2002 Městečko South Park (TV seriál)
Červené sáně sestřeleny (S06E17)
Já a mé budoucí já (S06E16)
Největší všivák vesmíru (S06E15)
další epizody (16)
2001 Městečko South Park (TV seriál)
Buttersova vlastní epizoda (S05E14)
Kenny umírá (S05E13)
Tudy spěje naše čtvrť (S05E12)
další epizody (11)
2000 Městečko South Park (TV seriál)
Dobrodružství bez dohledu rodičů (S04E16)
Tábor (S04E15)
Čtvrtá třída (S04E11)
další epizody (10)
1999 Městečko South Park (TV seriál)
Jsi tam, Bože? To jsem já, Ježíš (S03E16)
Korní záhada pirátských duchů (S03E10)
Dva chlapi a horká lázeň (S03E08)
další epizody (9)
1998 Městečko South Park (TV seriál)
Strašidelná rybka (S02E15)
Koncert pro Šéfa (S02E14)
Kraví festival (S02E13)
další epizody (18)
1997 Městečko South Park (TV seriál)
Pan Hankey (S01E09)
Hladovej Marvin (S01E08)
Zánět spojivek (S01E07)
další epizody (9)

Dokumentární

2015 Going Clear: Scientology and the Prison of Belief - a.z.
2009 Let Freedom Sing: How Music Inspired the Civil Rights Movement
2007 Respect Yourself: The Stax Records Story (TV film)
2003 I Love the '70s (TV seriál)
Return to 'Escape from New York'
Soul Man: Isaac Hayes (TV film)
Soulsville
2002 Hollywood Rocks the Movies: The 1970s (TV film)
Jen silní přežijí
Sounds of Memphis (TV film)
2000 Acapulco Black Film Festival (TV film)
Hollywood Rocks the Movies: The Early Years (1955-1970) (TV film)
1999 Jedu do South Parku (TV film)
1998 Top Ten (TV seriál)
1991 Golden Age of Rock'n'Roll (TV seriál)
1974 Black Moses of Soul, The
1973 Save the Children
Wattstax
1971 Soul in Cinema: Filming Shaft on Location

TV pořady

2003 75. Annual Academy Awards (TV pořad)
1993 Children of Africa (TV pořad)
1977 American Bandstand's 25th Anniversary (TV pořad)
1969 Della (TV pořad)
The David Frost Show (TV pořad)

Skladatelská filmografie

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace