foto

José Ferrer

  • nar. 8.1.1912
    Santurce, Portoriko
  • zem. 26.1.1992 (80 let)
    Coral Gables, Florida, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jedinečný představitel Cyrana z Bergeraku, herec a režisér José Ferrer se narodil 8. ledna 1909 jako José Vicente Ferrer de Otero y Cintrón v Santurce (Portoriko), ale od dětství vyrůstal v USA. Vzdělání získal na Princetonské universitě , kde graduoval v roce 1934. Herectví ho zaujalo již při studiích na univerzitě, kde byl členem divadelního spolku Princeton Triangle Club. Po ukončení studií začal působit na Broadwayi, kde debutoval v roce 1935 jako herec a v roce 1942 také jako režisér. Po dobu téměř padesátiletého působení na broadwayské scéně získal dvakrát cenu Tony jako herec. V roce 1947 za hlavní roli ve hře "Cyrano de Bergerac" a v roce 1952 za "The Shrike". V roce 1952 získal cenu Tony také jako režisér za hry "The Shrike", "The Fourposter" a "Stalag 17". V roce 1945 se také představil v rádiu jako detektiv Philo Vance ve stejnojmenné rádiové krimi sérii zpracované podle novel S. S. Van Dina.

Na filmovém plátně debutoval v roce 1948 vedle Ingrid Bergman ve snímku Victora Fleminga JOAN OF ARC. Toto první filmové představení mu vyneslo nominaci na Oscara v kategorii nejlepší herec ve vedlejší roli. O dva roky později již získal Oscara pro nejlepšího herce a Zlatý glóbus za filmovou verzi režiséra Michaela Gordona CYRANO DE BERGERAC. Takže získal cenu Tony na divadle a Oscara ve filmu za ztvárnění stejné postavy, v tomto případě Cyrana z Bergeraku , čímž se může pochlubit jen velmi málo herců. Další nominace na Oscara přišla v roce 1952 za snímek Johna Hustona MOULIN ROUGE. Svou osudovou roli Cyrana z Bergeraku si ještě zahrál v roce 1963 ve francouzském filmu Abela Ganceho CYRANO A D'ARTAGNAN.

V roce 1955 se poprvé představil také jako filmový režisér, když přenesl na stříbrné plátno snímkem THE SHRIKE stejnojmennou divadelní hru. Pod jeho režijní taktovkou následovaly ještě snímky THE COCKLESHELL HEROES (1955), THE GREAT MAN (1956), THE HIGH COST OF LOVING (1958), I ACCUSE ! (1958), RETURN TO PEYTON PLACE (1961) a muzikál STATE FAIR (1962). Kromě muzikálu STATE FAIR se objevil ve všech svých filmech také jako herec. K režii se vrátil ještě v roce 1982, když pro televizi natočil drama A CONFLICT OF INTEREST.

Velký prostor, hlavně v pozdějších letech věnoval také práci pro TV, kde vytvořil řadu rolí v televizních filmech a seriálech. V roce 1955 se představil v seriálu "PRODUCERS' SHOWCASE" v epizodě "Cyrano de Bergerac" v roli Cyrana, která mu vynesla nominaci na cenu Emmy. Naposledy se v roli Cyrana z Bergeraku představil v roce 1974 v animovaném filmu Charlese A. Nicholse CYRANO, kde mu propůjčil svůj hlas. V průběhu 90. let se objevil v několika seriálech, jako například : "NEWHART" (1982), "GEORGE WASHINGTON" (1984), "KRYŠTOF KOLUMBUS" (1985) a "BRIDGES TO CROSS" (1986).

José Ferrer byl pětkrát ženatý, z toho dvakrát (v letech 1953-1961, 1964-1967) se zpěvačkou Rosemary Clooney. Měli spolu pět dětí, Miguel se narodil v roce 1955, Maria v roce 1956, Gabriel v roce 1957, Monsita v roce 1958 a Rafael v roce 1960. Syn Miguel se později stal také hercem. Sňatkům s Rosemary Clooney předcházely dvě manželství. Jeho první ženou byla v letech 1938 - 1948 divadelní herečka Uta Hagen se kterou měl dceru Leticii (marodila se v roce 1940). Druhou ženou byla v letech (1948–1953) herečka Phyllis Hill. Jeho poslední ženou se stala na krátký čas Stella Magee, kterou si vzal těsně před smrtí v roce 1992. José Ferrer zemřel 26. ledna 1992 v Coral Gables (Florida) ve věku 83 let. Je pohřben na hřbitově Santa Maria Magdalena de Pazzis Cemetery v Old San Juan. Za svůj přínos filmovému průmyslu má svou hvězdu na Chodníku slávy (Hollywood Walk Of Fame).

Petr "contrastic" Kubíček

Herecká filmografie

Filmy

1992 Lan Jiang zhuan zhi fan fei zu feng yun
1991 Nejvyšší pocta (TV film)
1990 Nájemný vrah
Old Explorers
1989 Mother's Day (TV film)
1988 Strange Interlude (TV film)
1987 Sun and the Moon, The
Wind in the Willows, The (TV film)
Young Harry Houdini (TV film)
1986 Krev a orchideje (TV film)
1985 Covenant (TV film)
Hitlerova SS: Portrét zla (TV film)
Zvedený (TV film)
1984 Duna
Samson a Delilah (TV film)
Zločiny mužů
1983 Blood Feud (TV film)
Být či nebýt
Dívka k pronajmutí (TV film)
The Being
1982 And They Are Off
Blood Tide
Sex noci svatojánské
1981 Berlin Tunnel 21 (TV film)
Evita Perónová (TV film)
Krvavé narozeniny
Peter and Paul (TV film)
1980 Gideonova polnice (TV film)
Pleasure Palace (TV film)
Souboj cti
The Dream Merchants (TV film)
The Murder That Wouldn't Die (TV film)
1979 Hříšný život
Natural Enemies
The Hughes Mystery
Železná maska
1978 Báječný kapitán Nemo (TV film)
Evening in Byzantium (TV film)
Fedora
Roj
Zoltán, Drákulův pes
1977 Crash!
Exo-Man (TV film)
Sentinel
Simple Gifts (TV film)
Tajná akta FBI
Who Has Seen the Wind
1976 Forever Young, Forever Free
Meeting at Potsdam (TV film)
Paco
Pouť zatracených
Velký autobus
1975 Art of Crime, The (TV film)
El clan de los inmorales
Medical Story (TV film)
Missing Are Deadly, The (TV film)
1974 Cyrano (TV film)
1973 Kdo zabil Jo-Ann Marcusovou a Kathy Nelsonovou (TV film)
1971 Banyon (TV film)
Crosscurrent (TV film)
Gideon (TV film)
1970 The Aquarians (TV film)
1969 Españolear
1968 Bubeníček (TV film)
Case of Libel, A (TV film)
1967 Cervantes
Enter Laughing
Kismet (TV film)
1965 Loď bláznů
Největší příběh všech dob
1963 Cyrano a D'Artagnan
Nine Hours to Rama
Verspätung in Marienborn
1962 Lawrence z Arábie
1961 Forbid Them Not
Return to Peyton Place
1958 I Accuse!
The High Cost of Loving
1956 Great Man, The
1955 Operace Frankton
The Shrike
1954 Deep in My Heart
Vzpoura na lodi Caine
1953 Slečna Sadie Thompsonová
1952 Anything Can Happen
Moulin Rouge
1950 Crisis
Cyrano z Bergeraku
The Secret Fury
1949 Ve víru
1948 Johanka z Arcu

TV seriály

1986 Bridges to Cross (TV seriál)
1985 Kryštof Kolumbus (TV seriál)
To je vražda, napsala (TV seriál)
Smrt jde na děkovačku (S01E10)
1984 George Washington (TV seriál)
1982 Newhart (TV seriál)
1979 French Atlantic Affair, The (TV seriál)
1978 Drama: Play, Performance, Perception (TV seriál)
1977 Rhinemann Exchange, The (TV seriál)
1974 Columbo (TV seriál)
Dobrá pověst nadevše (S03E06)
1954 Producers' Showcase (TV seriál)

Dokumentární

2015 3-D Rarities - a.z.
2002 Bronze Screen: 100 Years of the Latino Image in American Cinema, The - a.z.
1991 Helen Hayes: First Lady of the American Theatre (TV film)
1984 Ingrid
1983 Horror of It All, The (TV film)
1979 UFOs: It Has Begun
1975 Don Rickles: Buy This Tape You Hockey Puck
1965 Michelangelo: The Last Giant (TV film)

TV pořady

1986 Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts, The (TV pořad)
1982 Night of 100 Stars (TV pořad)
1978 The Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts (TV pořad)
1961 Password (TV pořad)
1948 Toast of the Town (TV pořad)

Režijní filmografie

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace