foto

Vicco von Bülow

  • nar. 12.11.1923
    Brandenburg an der Havel, Preußen, Německá říše
  • zem. 22.8.2011 (87 let)
    Ammerland am Starnberger See, Bayern, Německo

Biografie

Vicco von Bülow, celým jménem Bernhard-Viktor Christoph-Carl von Bülow, byl německý karikaturista, rozhlasový a později filmový herec. Známý po uměleckým jménem Loriot.  Narodil se 12. listopadu 1923 do šlechtické rodiny policejního důstojníka. Manželství rodičů nebylo šťastné. Pokřtěn byl 30. prosince. Od roku 1927 vyrůstal s mladším bratrem u prarodičů v Berlíně. O rok později se rodiče rozvedli. V roce 1933 se sourozenci vrací k otci, který se rok před tím znovu oženil. V letech 1934 až 1938 studoval na gymnásiu Shadow v Berlíně. Po přestěhování rodiny pokračoval na  Eberhard-Ludwigs-Gymnasium ve Stuttgartu. Zde  získal první zkušenosti, jako statista v opeře a herec malých, krátkých rolí. 8. září 1939 zavádí Německá říše  tzv. nouzové maturity. Bülow v roce 1941 jako osmnáctiletý skládá tuto zkoušku. Je mobilizován a stává se  příslušníkem 3. pancéřové divize na východní frontě. Byl vyznamenán Železným křížem II. a I. třídy. Jeho mladší bratr padl 21. března 1945 při obraně Gorgastu.

Po skončení války pracoval krátce jako dřevorubec. V roce 1946 si doplňuje středoškolské vzdělání na Gymnasium Corvinianum v Northeimu. Na radu otce studuje od roku 1947 malířství a grafiku na  vysoké škole v Hamburgu. Po ukončení studií pracuje jako reklamní grafik v průmyslu. Začínal přispívat do humoristických časopisů a stává se vyhledávaným karikaturistou  (Z okna koukaj dva psi. Prší jako z konve. Na pohovce leží do klubíčka stočený člověk. "V tomhle počasí, by pes ani člověka ven nevyhnal.").

V roce 1951 se žení s Rose-Marie Schlumbom. Z manželství se narodí dvě dcery. Ač srdcem komik, hraje ve válečných filmech Most (1959) a Nejdelší den (1962). V roce 1967 začíná jeho spolupráce s televizí. Moderuje magazín Cartoon. V roce 1976 režíruje televizní šestidílný pořad Loriot. Zde si přivádí svou filmovou partnerku Evelyn Hamann  a zahrál si i hlavní roli. Směs skečů, laskavého moderování, používání triků a zelená pohovka vynesly Loriot a Evelyn Hamann  v německy mluvících  zemí na vrchol popularity.

Nezapomněl ani na klasickou hudbu a operu. V roce 1982 dirigoval humoristický slavnostní koncert k 100. výročí Berlínské filharmonie. Inscenuje operu Martha (ve Stuttgartu), Der Freischütz (v Ludwigsburgu) a Wágnerův Prsten Nibelungů (v Mannheimu).

V roce 1988 režiséroval film Ödipussi, v roce 1991 film Pappa ante Portas. V obou hrála hlavní ženskou roli Evelyn Hamann. Po odchodu na odpočinek dával příležitostně rozhovory, zúčastňoval se veřejného života. V roce 2008 u příležitosti jeho 85. narozenin mu berlínské Filmové muzeum uspořádalo výstavu.

Zemřel v noci 22. srpna 2011 ve věku 87 let. Příčinou úmrtí byla stařecká slabost. Je pohřben na lesním hřbitově Heerstraße v Berlíně. Jeho fanoušci mu nosí na hrob gumové kačenky. (Dva muži ve vaně.)

skipi

Herecká filmografie

Režijní filmografie

Filmy

1997 Loriot - Weihnachten bei den Hoppenstedts (TV film)
1991 Loriots Pappa ante Portas
1988 Ödipussi
1974 Loriots Telecabinet (TV film)

TV seriály

1967 Cartoon (TV seriál)

Dokumentární

2003 Loriots 80. Geburtstag (TV film)

TV pořady

1976 Loriot (TV pořad)
1960 Report (TV pořad)

Host

TV pořady

2018 Die wunderbare Welt des Lachens - Die besten Sketche aller Zeiten (TV pořad)
2008 Ein Abend für Loriot (TV pořad)
1999 Beckmann (TV pořad)
1995 Lachsalven & Juxraketen (TV pořad)
1976 Loriot (TV pořad)
1974 3nach9 (TV pořad)
1970 Drei mal neun (TV pořad)
1969 45 - Fortifeif (TV pořad)
1960 Report (TV pořad)
1959 Stars in der Manege (TV pořad)
1957 Aktuelle Schaubude (TV pořad)

Scenáristická filmografie

TV pořady

1960 Report (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace