foto

Anthony Wong

  • nar. 2.9.1961 (57 let)
    Hong Kong
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Anthony Wong Chau-sang je jedním z předních hongkongských herců. Hrál ve více než sto padesáti filmech a sám napsal a režíroval dva filmy. Narodil se roku 1961 v Hong Kongu britskému otci a čínské matce. Wongův otec od odešel od rodiny ještě když byl v útlém věku, vzal si proto matčino příjmení (jeho původní přimení bylo Perry).

Wong jako míšenec v Hong Kongu prožil tvrdé dětství a tato formativní zkušenost jeho mládí ho zřejmě připravila do rolí nebezpečných sociopatů a autoritativních figur, kterými se proslavil. Po absolvování střední školy navštěvoval kurzy herectví poskytované Asia Television Limited a později absolvoval Hongkongskou akademii hereckého umění.

Wong začal v roce 1985 hrát v TV seriálech a dostal několik vedlejších rolí celovečeních fimech, jeho hvězdná kariéra začala spoluprací s režiséry Hermanem Yauem a Johnnym Toem. V roce 1994 získal Hongkongskou filmovou cenu za nejlepší herecký výkon ve filmu THE UNTOLD STORY, ve kterém hrál masového vraha.

Wong rozvíjel svůj talet pro ztvárňovaní padouchů a narušených osobností i v Toově fantasy filmu THE HEROIC TRIO (DUNG FONG SAAM HAP), v Lamově akčním filmu FULL CONTACT, nebo v exploatačním snímku LOVE TO KILL (YEUK JI LUEN). Podle vlastních slov tyto negativní role dostával kvůli svému smíšenému původu, který byl v hongkongské společnosti vnímán s předsudky.

S Wongem ve vysloveně kladné roli se diváci setkají jen zřídka, příležitost ukázat svoji kladnou stránku mu na konci devadesátých let dala režisérka Ann Hui (Xu Anhua), která ho obsadila do role katolického kněze a sociálního aktivisty v jedné osobě ve filmu ORDINARY HEROES (QIAN YAN WAN YU). Wongova spolupráce s režiséry jako Ann Hui či s Wen Jiangem ve filmu ĎÁBEL NA PRAHU potvrdila, že je všestanně nadaným herecm, který se nemusí omezovat jenom na akční a exploatační snímky, které charakterizovaly jeho hereckou dráhu v létech osmdesátých.

V prvních dvou dekádách dvacátého století Wong zazanamenal úspěch zejména díky rolím ve filmech VOLAVKA a INITIAL D, za které si vysloužil Hongkongskou flmovou cenu za nejlepší vedlejší roli. Objevil se i ve filmech zahraniční produkce, například v romantickém dramatu BAREVNÝ ZÁVOJ nebo ve filmu MUMIE: HROB DRAČÍHO CÍSAŘE.

Martin "KlonyIlony" Pank

Herecká filmografie

Filmy

2020 Election 3
2017 77 Heartbreaks
Bitva kuchařů
Shi mian
2016 An se tian tang
Xuan lao zuo
2015 12 Golden Ducks
Hot Blood Band
2014 Gam Gai SSS
McDull: Me & My Mum
Si da ming bu 3
大茶飯
2013 Ip Man: Poslední boj
Si da ming fu II
2012 Che shou
Chi luo zhan shi
Mai dou dang dang ban wo xin
Mistři magie
Ximen Ting
2011 Bao ying
Bílá pomsta
Jednoduchý život
Jian hu nu xia qiu jin
不再讓你孤單
2010 Návrat Chen Zhena
2009 Jin qian di guo
Laughing Gor zhi bian jie
Mai dou xiang dang dang
Nemilosrdný
2008 Dang kou
Mumie: Hrob Dračího císaře
Xing gong zuo zhe 2: Wo bu mai shen wo mai zi gong
Ying han
2007 Bu neng shuo de mi mi
Ji sheng ren
Lao gang zheng zhuan
Shen qiang shou yu zhi duo xing
Slunce opět vychází
Xi wang zhi wang
Xing shi
2006 Barevný závoj
Isabella
Psanci
2005 A sao
Piao yi xiong jian
Shou shen
Tou wen zi D
Yi ge shao nu de zi pai
Zai shuo yi ci wo ai ni
Zao shu
Zuřivost v krvi
2004 20:30:40
A1 tou tiao
Mai Dou: Bo luo you wang zi
Mo huan chu fang
2003 1:99 Shorts
Fu bo
Hei bai sen lin
Jin ji 2
Kap sze moon yat goh gei kooi
Krotitelé upírů
Lao shu ai shang mao
Medailon
Roaring Dragon, Bluffing Tiger
Volavka II
Volavka III
2002 Fighting to Survive
Hun po wu qi
Princess D
U-Man
Volavka
Yi lu zhe
2001 Chow tau yau liu
Mai Dou gu shi
The Legend of a Professional
Thou Shall Not Commit
You ling ren jian
Yu wang zhi cheng
shui zhe fen zi
2000 Ai wo bie zou
Bao li xing jing
Bloody Secret
Do poslední kapky krve
Evil Fade
Ghost Meets You
Home of a Villain
Jiang hu gao ji
Lei ting te jing
Let It Be
Nu nan jue
Ocelový mumraj
Phantom Call
Q gei luen yan
Return to Dark
Sheng si quan su
Story of Prostitutes
Take Top
Wang ming zhi tu
X-Cop Girls
Ye sou tong dang
You qing sui yue shan ji gu shi
Zi cong ta lai le
1999 Ai qing meng huan hao
Ban zhi yan
Cheung foh
Fan gu zi
Gou hun e meng
Gu huo zai: Hong xing Da Fei ge
Hei dao feng yun zhi shou shu wang
Hei she hui dang an zhi hei jin di guo
Jung wa ying hong
Long zai bian yuan
Qian yan wan yu
Raped by an Angel 4: The Rapist's Union
Ren rou wan ju
Shan gou 1999
Shang di zhi shou
1998 98 Gu huo zai: Long zheng hu dou
Chuen chik daai diy
Feng yun xiong ba tian xia
Jiang jian xian jing
Meng gui shi ren tai
Ren rou cha shao bao II: Tian shu di mie
Wei Ge de gu shi
Xiang Gang di yi xiong zhai
Ye shou xing jing
1997 97 Gu huo zi: Zhan wu bu sheng
G4 te gong
Hui zhuan shou shi
Huo shao dao 2: Heng xing ba dao
Ng yun ji dai
Tian di xiong xin
1996 Clan of Amazons
Gu huo zai 2: Meng long guo jiang
Gu huo zai 3: Zhi shou zhe tian
Gu huo zai: Ren zai jiang hu
Jin zhuang xiang jiao ju le bu
Se qing nan nu
Tou tou ai ni
Velká ráže
Wang Jiao feng yun
Yi bo la bing du
Zhong guo 'O' ji: Xue xing qing ren
Černá maska
1995 01:00 A.M.
Er yue san shi
Fu gui ren jian
Hai shi jue de ni zui hao
Jie fang chai ren
Ma lu ying xiong II: Fei fa sai che
Xin fang ke
1994 Chai dan zhuan jia bao bei zha dan
Chong an shi lu: O ji
Guai xia yi zhi mei
Gui mi xin qiao
Meng chai ren
San ge xiang ai de shao nian
Sheng Gang yi hao tong ji fan
Ti tian xing dao: Sha xiong
Xiang Gang qi an: Xi xue gui li wang
Yi xian sheng ji
1993 Ba xian fan dian: Ren rou cha shao bao
Cheng shi nu lie ren
Di shi pan guan
Dong fang san xia
Fu gui kuang hua
Guang Dong wu hu: Tie quan wu di Sun Zhong Shan
Huang Fei Hong dui Huang Fei Hong
Jing hua rou bo jiang jian dang
Mang nu: 72 xiao shi
Mie men can an: Nie sha
Nue zhi lian
Qi xia wu yi zhi wu shu nao dong jing
Rong shi qi an
Tao xue wei long zhi long guo ji nian
Tian ruo you qing er
Xian dai hao xia zhuan
Zhi he cang shi zhi gong shen
Zuřivý mnich
1992 Biao jie, ni hao ye! III zhi da ren jia dao
Full Contact
Hard Boiled
Hua! ying xiong
Nu xiao feng yun xie jiao ren qin
Ti dao bao
Wo ai niu wen chai
Xie zi
Yue xia fei long II hu xue qian long (TV film)
1991 Liao zhai yan tan xu ji zhi wu tong shen
Tian di xuan men
Zhi zun wu shang II - yong ba tian xia
Zhong huan ying xiong
1990 Jue qiao zhi duo xing
The Set Up (TV film)
Wu di xing yun xing
Wu niu
Zhi zun ji zhuang yuan cai
1989 Dak ging 90 (TV film)
1985 Fa gai si doi

TV seriály

2018 陌生人 (TV seriál)
Epizoda 8 (E08)
Epizoda 7 (E07)
Epizoda 6 (E06)
další epizody (8)
2008 She Diao Ying Xiong Zhuan (TV seriál)
2006 Xue shan fei hu (TV seriál)
2004 Gong fu zu qiu (TV seriál)
1990 Ng ye tai yong (TV seriál)
1989 Ta lai zi jiang hu (TV seriál)

Dokumentární

2010 Du SIR you zhong
2004 Infernal affairs 1: Origines d'un saga
2003 Hong Kong SARS Blues
2001 Hong Kong Superstars (TV film)

Režijní filmografie

Scenáristická filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(23)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace