foto

Běla Jurdová

  • nar. 5.10.1919
    Plzeň, Československo
  • zem. 15.8.2009 (89 let)
    Praha, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Narodila se v Plzni 5. 11. 1919. Loutkové divadlo navštěvovala už od pěti let a přála si promlouvat ústy milovaných postaviček z pohádek. V Chrudimi, kam se odstěhovala s rodinou, si zahrála již první role v ochotnických divadelních sborech, kterým věnovala velkou část svého volného času. Během protektorátu přijala angažmá v Beskydském divadle, kde sehrála mnoho různých rolí. Poté působila dva roky v Ostravě, odkud přešla do Prahy, do tehdejšího Nezávislého pražského divadla. Jelikož byla ke konci války zavřená divadla, pracovala krátký čas v továrně.

Po osvobození republiky si měla možnost zahrát i v Národním divadle, ale zvolila si angažmá v Zemském Divadle Moravské Ostravy. Zde na divadle byla hlavní postavou divadelního souboru. Její první maličká role byla ve filmu PRSTÝNEK (1945), dva roky poté následovala epizodní role ženy s kočárkem ve filmu ČAPKOVY POVÍDKY (1947), větší roli dostala až od režiséra Václava Kubáska, který jí obsadil do role Anežky ve valašské romanci filmu PORTÁŠI (1947). Následoval film O ŠEVCI MATOUŠOVI (1948) ještě téhož roku natočila dramatický film od režiséra Martina Friče NÁVRAT DOMŮ (1948). Kde zahrála postavu dívky v uniformě s Karlem Högerem, stejně dobře jako třeba venkovskou selku. K divadlu měla určitě blíže. Vystřídala řadu pražských scén, ale nejvíce účinkovala i v pražské Alhambře a v Divadle ABC.

V poválečných letech byla velice oblíbená a její kariéra šla vzhůru, tak se nabídky jen hrnuly. V padesátých letech dostávala nabídky od nejlepších tehdejších filmových režisérů. Neminula jí ani menší role referentky Lídy v nejznámější české poválečné komedii od režiséra Bořivoje Zemana, film DOVOLENÁ S ANDĚLEM (1952). Zde definitivně přesvědčila především režiséra Martina Friče o svém talentu, který si tuto herečku velmi oblíbil. Proto dostala možnost si zahrát hlavní postavu Markýtku Dařbujánovou ve filmu DAŘBUJÁN A PANDRHOLA (1959).

Slavní herci jako František Smolík si velice Bělu považovali. Zahrála si po boku mnoha známých herců, Oldřicha Nového, Josefa Beka, Radovana Lukavského, Josefa Abrháma, Jana Hrušínského a dalších. Do roku (1961) měla minimálně každý rok roli, ale její sláva začala hasnout, především v důsledku nástupu nové generace mladých hereček. Poslední její film je menší role vesnické ženy v komedii STŮJ, NEBO SE NETREFÍM (1998). Dnes už nehraje, ale v jejím hereckém projevu bylo vždy pozorovat snahu zachytit každou roli realisticky bez přikrašlovaných berliček.

Josef "tahit" B.

Herecká filmografie

Filmy

1997 Stůj, nebo se netrefím!
1995 Fany
1991 Klauni a vlastenci (TV film)
Panenka s porcelánovou hlavičkou (TV film)
1989 Dědeček je lepší než pes (TV film)
1988 Burning Secret
1986 Operace mé dcery
1980 More v kvapke vody (TV film)
1979 Hodinářova svatební cesta korálovým mořem
1977 Adéla ještě nevečeřela
1976 Konečně si rozumíme
1975 Anna, sestra Jany
Muži jdou ve tmě (TV film)
1972 Slepé střevo (TV film)
1971 Dívka na koštěti
1969 Světáci
1967 Další prosím! (TV film)
Zločin a trik II. (TV film)
1964 Strakatí andělé
1961 Muž z prvního století
Tažní ptáci
1960 Případ Lupínek
Rychlík do Ostravy
1959 Dařbuján a Pandrhola
1958 Dnes naposled
1955 Nechte to na mně
Punťa a čtyřlístek
1952 Dovolená s Andělem
Konec strašidel
1951 Cesta ke štěstí
1950 Karhanova parta
Nepovedený panáček
1949 Dnes o půl jedenácté
Němá barikáda
Pětistovka
Vzbouření na vsi
1948 Návrat domů
O ševci Matoušovi
1947 Čapkovy povídky
Portáši
1944 Prstýnek

TV seriály

1991 Stíny včerejška (TV seriál)
1990 Největší z Pierotů (TV seriál)
1989 Případ pro zvláštní skupinu (TV seriál)
1988 Malé dějiny jedné rodiny (TV seriál)
1983 Létající Čestmír (TV seriál)
1982 Malý pitaval z velkého města (TV seriál)
Muž s punčochou (E08)
1980 Arabela (TV seriál)
1978 30 případů majora Zemana (TV seriál)
Štvanice (S03E05)

Dokumentární

1999 Cenzurované sny (TV film)
1962 Kýč je když...

TV pořady

1985 Kavárnička dříve narozených (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace