foto

Boguslawa Pawelec

  • nar. 22.6.1954 (63 let)
    Gdaňsk, Pomoří, Polsko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Boguslawa Pawelec vyštudovala v roku 1978 herectvo na štátnej vysokej škole filmu, televízie a divadla Leona Schillera v Lodži. Patrí medzi najznámejšie filmové poľské herečky osemdesiatych rokov. Prvýkrát na seba výrazne upozornila v snímke Náhoda (1981) populárneho poľského režiséra Krzysztofa Kieslowskeho. Film vzbudil veľa kontroverzie, nakoľko bol silne eroticky ladený, čo vzbudilo nevôľu vtedajšieho režimu.

V Československu bola známa najmä v úlohe Emmi Dax z filmu Sexmisia (1984), kde sa taktiež objavila nahá v záverečných scénach, ktoré boli dokonca lesbicky ladené. V roku 1997 bola ocenená divadelnou cenou Zlatá maska. O dva roky neskôr bola vyznamenaná maršalom v Lodži na oslave 110. výročia divadla Jaracz, v ktorom celý život pôsobí. V roku 2009 jej bola udelená bronzová medaila Gloria Artis.

Raccoon.city

Herecká filmografie

Filmy

2014 Serce, serduszko
2009 Demakijaz
2001 Listy milosne
Tam i z powrotem
1995 Gracze
1987 Komediantka
Náhoda
Zázračné dítě
1984 Bluszcz
1983 Sexmise
1979 Bezposrednie polaczenie (TV film)
1978 Wesela nie bedzie

TV seriály

2014 Prawo Agaty (TV seriál)
Epizoda 11 (S06E11)
2011 Komisarz Alex (TV seriál)
2006 Dwie strony medalu (TV seriál)
2005 Pitbull (TV seriál)
2000 M jak miłość (TV seriál)
1989 Kanclerz (TV seriál)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace