foto

Michael Jeter

  • nar. 26.8.1952
    Lawrenceburg, Tennessee, USA
  • zem. 30.3.2003 (50 let)
    Los Angeles, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Představitel výrazných vedlejších rolí, Michael Jeter se narodil 26. srpna 1952 ve městě Lawrenceburg (Tennessee). Absolvoval Memphis State University a začínal v druhé polovině 70. let na newyorských jevištích. Na filmovém plátně debutoval v muzikálu Miloše Formana VLASY (Hair - 1976).

Nezapomenutelnou menší roli ztvárnil například ve snímku KRÁL RYBÁŘ (The Fisher King, režie Terry Gilliam, 1991), kde sekundoval dvojici Robin Williams a Jeff Bridges. S Robinem Williamsem se ještě setkal ve filmu DOKTOR FLAST (Patch Adams, režie Tom Shadyac, 1998) a JAKUB LHÁŘ (Jakob the Liar, režie Peter Kassovitz, 1999). Další výrazná role přišla v podání odsouzence Eduarda Delacroix ve filmu ZELENÁ MÍLE (The Green Mile, režie Frank Darabont, 1999).

Dále hrál v několika TV filmech a seriálech. Svou poslední filmovou roli si zahrál ve westernu Kevina Costnera KRAJINA STŘELCů (1993). Svůj hlas propůjčil jedné z hlavních postav v animovaném dobrodružství Roberta Zemeckise POLÁRNÍ EXPRES (The Polar Express, 2004).

Michael Jeter zemřel předčasně, ve věku 50 let. 30. března roku 2003 podlehl následkům onemocnění AIDS v nemocnici v Los Angeles.

Petr "contrastic" Kubíček

Herecká filmografie

Filmy

2007 Elmo's World: What Makes You Happy?
2004 Polární expres
2003 Krajina střelců
2002 Bombakšeft
2001 Elmo's World: The Wild Wild West
Jurský park 3
2000 Kid Quick
Na jih od nebe, na západ od pekla
Téměř dokonalý zločin
1999 Jakub lhář
Pravda zabíjí
Zelená míle
1998 Černý čtvrtek
Doktor Flastr
Muž bez kůže
Race for Atlantis
Strach a hnus v Las Vegas
Výkupné za rošťáka (TV film)
Zack and Reba
1997 Hon na myš
Můj pes Buddy
1996 Kluci ze sousedství (TV film)
Vánoční výlet paní Santa Clausové (TV film)
1995 Vodní svět
1994 Zóna úniku
1993 Bank Robber
Gypsy (TV film)
Když láska zabíjí (TV film)
Sestra v akci 2: Znovu v černém hábitu
1992 Just Like in the Movies
1991 Král rybář
1990 Millerova křižovatka
1989 Smrtící rána
Tango a Cash
1988 Hothouse (TV film)
1986 Dům za všechny peníze
1984 Sentimental Journey (TV film)
1983 Zelig
1982 Alice at the Palace (TV film)
Soup for One
1981 Ragtime
1980 Mating Season, The (TV film)
1979 My Old Man (TV film)
Vlasy

TV seriály

1995 Nemocnice Chicago Hope (TV seriál)
A Coupla Stiffs (S02E03)
1993 Tales of the City (TV seriál)
1990 Městečko Evening Shade (TV seriál)
1988 Hothouse (TV seriál)
1980 From Here to Eternity (TV seriál)

Dokumentární

2004 Beyond the 'Open Range'
2001 Natáčení filmu Jurassic Park III
2000 Walking the Mile
1999 Miracle of the Green Mile, The (TV film)
1994 Men, Movies & Carol (TV film)
1993 Sondheim: A Celebration at Carnegie Hall (TV film)

TV pořady

2004 76. Annual Academy Awards (TV pořad)
2003 The 30th Annual Daytime Emmy Awards (TV pořad) - a.z.
1993 The 45th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1992 The 44th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1991 The 43rd Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1969 Sezame, otevři se (TV pořad)

Režijní filmografie

TV seriály

1990 Městečko Evening Shade (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace