foto

Broderick Crawford

  • nar. 9.12.1911
    Filadelfie, Pennsylvania, USA
  • zem. 26.4.1986 (74 let)
    Rancho Mirage, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

William Broderick Crawford se narodil ve Filadelfii. Oba rodiče byli varietními umělci a objevovali se i ve filmech. Začínal v rozhlase a estrádách a první vážnější role – postava fotbalisty - pro něj přišla s uvedením hry “She Loves Me Not“ v londýnském divadle Adelphi (1932). Během tří týdnů, kdy byla hra na repertoáru, si ho všiml Noel Coward, který mu pomohl do broadwayské produkce “Point Valaine“ (1935). V začátcích byl obsazován převážně do rolí neotesaných drsných chlapíků, padouchů. Proslulost mu zajistila postava prostoduchého hromotluka Lenyho z broadwayské adaptace slavné Steinbeckovy novely “O myších a lidech“. Později odjel do Hollywoodu, do filmové verze zmíněného díla už ale obsazen nebyl (nakonec Lon Chaney, Jr.) a dobrých rolí pro muže jeho typu bylo poskrovnu.

Během 2. světové války Crawford narukoval k letectvu. Byl přiřazen k Armed Forces Network a v roce 1944 odvelen jako seržant do Británie, kde uváděl kapelu Glenna Millera. V roce 1949 byl obsazen do role jižanského politika Willieho Starka ve filmu VŠICHNI KRÁLOVI MUŽI, která mu vynesla nejen Cenu Akademie pro “nejlepšího herce“, ale také Cenu newyorských filmových kritiků. V následujícím roce zazářil jako nespoutaný přítel Judy Hollidayové v jiném hitu, VČERA NAROZENÍ (1950). Navzdory úspěchům Crawfordova herecká dráha kvůli jeho “zaškatulkování“, sklonu k pití a místy agresivní povaze, trpěla. V Langově HUMAN DESIRE (1954), Felliniho dramatu PODVODNÍK (1955) a Fleischerově válečném BETWEEN HEAVEN AND HELL (1956) nicméně podal brilantní výkon.

V roce 1955 mu televizní producent Frederick Ziv nabídl hlavní úlohu náčelníka Dana Mathewse v policejním seriálu “Highway Patrol“, který se stal velmi populární. Čtyřletá produkce vzkřísila jeho kariéru a po zbytek života se už soustředil na televizní práci. Typizaci se však Crawford nevyhnul ani v televizi: představoval mrzoutské, současně ale také soucitné a odvážné charaktery. Po roce 1955 hrál v amerických a příležitostně i evropských filmech. Crawford byl několikrát ženatý; se sedmnáctiletého vztahu (1940-1958) s herečkou Kay Griffithovou měl dva syny (Kellyho a Kima). Po sérii mozkových příhod zemřel na kalifornském Rancho Mirage. Je jedním z těch, který má na Hollywoodském chodníku slávy dvě hvězdy, filmovou a televizní.

Marek "džanik" Janík

Herecká filmografie

Filmy

1981 Den Tüchtigen gehört die Welt
Liar's Moon
1980 Temné síly
There Goes the Bride
1979 Express to Terror (TV film)
Střípky lásky
The Hughes Mystery
1977 Ningen no šómei
Tajná akta FBI
1976 Hunter (TV film)
Mayday at 40,000 Feet! (TV film)
Rosemary má děťátko 2 (TV film)
Won Ton Ton, the Dog Who Saved Hollywood
1974 Ransom Money
The Phantom of Hollywood (TV film)
1973 Embassy
Terror in the Wax Museum
1972 Adventures of Nick Carter (TV film)
Kandidát
1971 Tattered Web, A (TV film)
1970 Gregorio y su ángel
Hell's Bloody Devils
Maharlika
Mir hat es immer Spaß gemacht
The Challenge (TV film)
The Yin and the Yang of Mr. Go
1967 Red Tomahawk
The Vulture
1966 Per un dollaro di gloria
Texican
The Oscar
1965 Up from the Beach
1964 A House Is Not a Home
1963 No temas a la ley
Valle de las espadas, El
1962 Convicts 4
1961 Square of Violence
1960 La vendetta di Ercole
1958 The Decks Ran Red
1956 Mezi nebem a peklem
Nejrychlejší střelec
1955 Big House, U.S.A.
Man On a Bus
Ne jako cizinec
New York Confidential
Podvodník
1954 Down Three Dark Streets
Lidská bestie
Lidé z temnot
Screen Snapshots: Hollywood Goes to Mexico
1953 Last of the Comanches
The Last Posse
1952 Osamělá hvězda
Scandal Sheet
Stop, You're Killing Me
1951 The Mob
1950 Cargo to Capetown
Convicted
Včera narození
1949 A Kiss in the Dark
Anna Lucasta
Bad Men of Tombstone
Night Unto Night
Všichni královi muži
1948 Sealed Verdict
The Time of Your Life
1947 Slave Girl
The Flame
1946 Black Angel
The Runaround
1942 Broadway
Butch Minds the Baby
Keeping Fit
Larceny, Inc.
Men of Texas
North to the Klondike
Sin Town
1941 Badlands of Dakota
South of Tahiti
The Black Cat
Tight Shoes
1940 I Can't Give You Anything But Love, Baby
Sedm hříšníků
Texas Rangers Ride Again
Trail of the Vigilantes
When the Daltons Rode
1939 Ambush
Beau Geste
Eternally Yours
Ostrov ztracených
Slightly Honorable
Sudden Money
The Real Glory
Undercover Doctor
1938 Start Cheering
1937 Submarine D-1
Woman Chases Man

TV seriály

1987 Hooperman (TV seriál)
1970 The Interns (TV seriál)
1961 King of Diamonds (TV seriál)
1959 Rawhide (TV seriál)
1955 Highway Patrol (TV seriál)
1954 Producers' Showcase (TV seriál)
1950 Lux Video Theatre (TV seriál)

Dokumentární

2008 Kam se hrabe Hollywood
1984 Dealers in Death

TV pořady

1970 The Virginia Graham Show (TV pořad)
1950 The Frank Sinatra Show (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace