foto

John Ireland

  • nar. 30.1.1914
    Vancouver, British Columbia, Kanada
  • zem. 21.3.1992 (78 let)
    Santa Barbara, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

John Benjamin Ireland přišel na svět v kanadském Vancouveru. V mládí se závodně věnoval plavání. Když mu bylo osmnáct let přestěhoval se do New Yorku, kde později zahájil svoji hereckou dráhu na divadelních prknech na Broadwayi, především v shakespearovských hrách.

Ve filmu debutoval v roce 1945 válečným dramatem A WALK IN THE SUN. Během 40. a 50. let se pak prosadil hlavně rolemi ve westernech (ČERVENÁ ŘEKA, I SHOT JESSE JAMES, LITTLE BIG HORN, PISTOLNÍK, PŘESTŘELKA U OHRADY O.K., ..) Objevil se tu po boku takových velikánů jako John Wayne, Kirk Douglas či Burt Lancaster.

Za vedlejší roli v dramatu VŠICHNI KRÁLOVI MUŽI z roku 1949 byl nominován na Oscara. Uplatnil se rovněž v žánru noir, který se ve své době těšil velké popularitě (RAILROADED!, RAW DEAL). V roce 1953 spolurežíroval a spoluprodukoval western HANNAH LEE. Na projektu se podílela i jeho žena a syn Peter. O rok později sám režíroval kriminální snímek THE FAST AND FURIOUS, v němž si zároveň zahrál titulní roli. Tento film se stal o 47 let později inspirací pro akční pecku s Vin Dieselem RYCHLE A ZBĚSILE. Významné úlohy vytvořil ještě jako gladiátor Crixus ve slavném historickém velkofilmu Stanleye Kubricka SPARTAKUS či záporák seržant Harry ve válečném dramatu 55 DNÍ V PEKINGU.

Během 60. a 70. let jeho kariéra začíná upadat. Je obsazován spíše do béčkových a televizních projektů. Častěji než v Hollywoodu natáčí v Itálii či Španělsku.

Více než svými filmy přitahoval John Ireland pozornost bouřlivým osobním životem. Patřil k hercům, kteří milovali slávu a vychutnávali si ji naplno. Obvzláště kontroverzní byly jeho milostné poměry s herečkami, které bývaly zpravidla o generaci mladší. V pětačtyřiceti letech měl například vztah s teprve šestnáctiletou Tuesday Weld. K jeho dalším údajným milenkám patřily Natalie Wood, Barbara Payton nebo Sue Lyon. Ženatý byl celkem třikrát.

Na sklonku života vlastnil restauraci v kalifornské Santa Barbaře. Zemřel tamtéž v roce 1992 na leukémii.

Lukáš "Vojcl" Vojáček

Herecká filmografie

Filmy

2005 A Year and a Day
1992 Hammer Down
Voskové muzeum 2: Ztraceni v čase
1991 The Graveyard Story
1990 Big Bad John
1989 Slunce, úsvit a upíři
1988 Bonanza: Nová generace (TV film)
Perry Mason: Případ dámy v jezeře (TV film)
Posel smrti
1987 Terror Night
1986 Pekelná jízda
Seasons in the Sun (TV film)
1985 Martinův den
Miami Golem
Treasure of the Amazon, The
1983 Matter of Cunning, A (TV film)
1982 Démon
1981 Mujeres de Jeremías, Las
1980 Courage of Kavik, The Wolf Dog, The (TV film)
Marilyn: The Untold Story (TV film)
Tourist (TV film)
1979 Bordello (TV film)
Delta Fox
Guayana - Kult der Verdammten
Laťka (TV film)
On the Air Live with Captain Midnight
The Shape of Things to Come
1978 Letto in piazza, Il
The Millionaire (TV film)
Tomorrow Never Comes
1977 Love and the Midnight Auto Supply
Mission to Glory: A True Story
Quel pomeriggio maledetto
Satan's Cheerleaders
The Ransom
Verano sangriento
1976 Salon Kitty
1975 Noi non siamo angeli
Revenge of the Fists of Fury
Sbohem buď, lásko má
The Swiss Conspiracy
1974 Dieci bianchi uccisi da un piccolo indiano
Girl on the Late, Late Show, The (TV film)
House of Seven Corpses, The
The Phantom of Hollywood (TV film)
Welcome to Arrow Beach
1972 Escape to the Sun
Northeast of Seoul
1971 Strangolatore di Vienna, Lo
1970 La sfida dei MacKenna
The Adventurers
1969 Femmine insaziabili
Una sull'altra
Válka Leopardů
Zenabel
1968 "Che" Guevara
Arizona Bushwhackers
Corri, uomo, corri
Pistola per cento bare, Una
Quanto costa morire
Quel caldo maledetto giorno di fuoco
T'ammazzo! - Raccomandati a Dio
Tutto per tutto
Vendetta per vendetta
Villa jede!
1967 A zítra potáhnete do pekla
Caxambu
Fort Utah
Odio per odio
1966 Huyendo del halcón
1965 Day of the Nightmare
I Saw What You Did
1964 Pád říše římské
1963 55 dní v Pekingu
Encrucijada mortal
1962 Brushfire
1961 Foxes, The (TV film)
Return of a Stranger
Ztracená země
1960 Faces in the Dark
Spartakus
1959 Med mord i bagaget
1958 No Place to Land
Party Girl
1957 Přestřelka u ohrady O.K.
Stormy Crossing
1956 Pistolník
1955 Glass Cage, The
Hell's Horizon
Queen Bee
1954 Cesta na jihozápad
Security Risk
The Fast and the Furious
The Good Die Young
The Steel Cage
1953 49th Man, The
Combat Squad
Hannah Lee: An American Primitive
1952 Hurricane Smith
1951 Little Big Horn
Red Mountain
The Basketball Fix
The Bushwhackers
The Scarf
Vengeance Valley
1950 Cargo to Capetown
Return of Jesse James, The
1949 Anna Lucasta
I Shot Jesse James
Mr. Soft Touch
Roughshod
The Doolins of Oklahoma
The Undercover Man
Unikající hory
Všichni královi muži
1948 A Southern Yankee
I Love Trouble
Johanka z Arcu
Open Secret
Raw Deal
Červená řeka
1947 Kdybych žila znovu
Railroaded!
The Gangster
1946 Behind Green Lights
It Shouldn't Happen to a Dog
Můj miláček Klementina
Somewhere in the Night
Wake Up and Dream
1945 A Walk in the Sun

TV seriály

1984 Santa Barbara (TV seriál)
1982 Cassie & Co. (TV seriál)
1975 Khan! (TV seriál)
1960 The Cheaters (TV seriál)
1959 Rawhide (TV seriál)

Dokumentární

1964 The Big Parade of Comedy - a.z.
1952 Screen Snapshots: Meet Mr. Rhythm, Frankie Laine
1951 This Is Korea!

TV pořady

1976 The Alan Hamel Show (TV pořad)
1961 Password (TV pořad)

Režijní filmografie

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace