foto

George Baker

  • nar. 1.4.1931
    Varna, Bulharsko
  • zem. 7.10.2011 (80 let)
    West Lavington, Wiltshire, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Narodil se roku 1931 ve Varně v Bulharsku. Vystudoval školu Lancing College v Sussexu. Jeho otec byl Angličan a matka Irka. Otce srazilo auto a zemřel, když Bakerovi bylo 12 let. Jeho matka byla spisovatelka takže neměla příliš času na Bakera a jeho dva sourozence. Měl proto velmi složité dětství. I jeho cesta herectvím byla složitá. Velmi dlouho trvalo než se divákům dostal do povědomí. A režisér Tony Richardson se o něm dokonce vyjádřil jako o "nejhorším herci v Anglii". Nakonec se to ale změnilo.

I když začal jako filmový herec, filmem se do povědomí veřejnosti nedostal. Vlastně začal být viditelný až jako televizní herec. Ale i tak se nijak neproslavil, objevil se i ve slavných filmech, jako například 007 ŠPION KTERÝ MĚ MILOVAL, V SLUŽBĚ JEJÍHO VELIČENSTVA, nebo slavný snímek SBOHEM PANE PROFESORE. Jinak se jeho kariéra nezlepšovala. Zahrál si v pár televizních seriálech. Oženil se s Juliou Squire, se kterou měl čtyři děti. Baker však byl nešťastný a začal velmi pít. S Juliou žil dokud nepotkal při natáčení herečku Brigitte Bardot, ze kterou měl krátkou milostnou aféru. Přestal pít a rozvedl se Juliou. Potkal svou druhou ženu, Sally Home se kterou má ještě jedno dítě, a teprve pak se mu začalo dařit.

Baker konečně začal být známý, když byl roce 1976 obsazen v slavném Britském seriálu JÁ, CLAUDIUS, kde se zviditelnil velmi dobře zahranou postavou Césara Tiberia, Baker zde sekundoval hereckým hvězdám jako je Derek Jacobi nebo John Hurt. Bakerovi dokonce byla nabídnuta role Jamese Bonda, kterou však nakonec dostal Sean Connery.

V roce 1988 konečně začal být něčím, čemu se říká slavný,když dostal roli v detektivním seriálu RUTH RENDELL'S MYSTERIES kde se proslavil jako Inspektor Wexford. V Anglii se o něm začalo mluvit a psát a všechno začalo vypadat lépe. V roce 1989 dostal telefonát, že jeho bývalá žena Julia, spadla ze schodů a zlomila si vaz.

Baker ovšem začal znovu pít když mu v roce 1992 zemřela jeho milovaná manželka Sally na rakovinu. Propadl depresím, ze kterých ho nakonec dostala herečka Louie Ramsay která hrála jeho manželku v seriálu Ruth Rondell's Mysteries. Vzal si ji v roce 1993 za manželku a žije s ní dodnes. Stále ještě hraje Inspektora Wexforda, a v Anglii se těší velké oblíbenosti. Sám říká, že je nyní tak šťastný, jako nikdy nebyl.

josieaddms

Herecká filmografie

Filmy

2001 Návrat do ztracené zahrady
2000 Harm Done (TV film)
1998 Immortal
Road Rage (TV film)
1996 Simisola (TV film)
1992 Kissing the Gunner's Daughter (TV film)
Mouse in the Corner, The (TV film)
The Speaker of Mandarin (TV film)
Unwanted Woman, An (TV film)
1991 Achilles Heel (TV film)
From Doon with Death (TV film)
Means of Evil (TV film)
Murder Being Once Done (TV film)
New Lease of Death, A (TV film)
1990 Put on by Cunning (TV film)
Some Lie and Some Die (TV film)
The Best Man to Die (TV film)
Unkindness of Ravens, An (TV film)
1989 No More Dying Then (TV film)
Sleeping Life, A (TV film)
Veiled One, The (TV film)
1988 For Queen and Country
Guilty Thing Surprised, A (TV film)
Journey's End (TV film)
No Crying He Makes (TV film)
Shake Hands Forever (TV film)
1987 Coast to Coast (TV film)
Miss Marple: At Bertram's Hotel (TV film)
Out of Order
Wolf to the Slaughter (TV film)
1986 Strašidlo Cantervillské (TV film)
1985 Time After Time
1984 Zámožná žena (TV film)
1983 Imaginary Friends (TV film)
Tajemný protivník (TV film)
1980 Nebe, peklo, ráj
1979 Ffolkes
1978 The Thirty-Nine Steps
1977 Agent, který mne miloval
Ngaio Marsh's Opening Night (TV film)
1976 Intimní hry
1975 Sea Area Forties - vyp.
Three for All
1973 Warm December, A
1971 Candida (TV film)
1970 Executioner, The
1969 Justine
Sbohem, pane profesore!
V tajné službě Jejího veličenstva
1968 Bonegrinder, The (TV film)
1967 Days in the Trees (TV film)
Mister Ten Per Cent
1966 Big Man Coughed and..., The (TV film)
Queen and Jackson, The (TV film)
Up and Down (TV film)
1965 Alice (TV film)
Common Ground (TV film)
Curse of the Fly
1963 Lancelot and Guinevere
1959 Square Ring, The (TV film)
1958 Doomsday for Dyson (TV film)
Moonraker, The
Tread Softly Stranger
1957 No Time for Tears
These Dangerous Years
1956 A Hill in Korea
Extra Day, The
Feminine Touch, The
1955 Loď, která zemřela hanbou
Woman for Joe, The
Ďáblové v oblacích
1953 Intruder, The

TV seriály

2005 MI5 (TV seriál)
Epizoda 8 (S04E08)
Vraždy v Midsomeru (TV seriál)
Dům v lese (S09E01)
1995 Johnny a duchové (TV seriál)
Malý lord Fauntleroy (TV seriál)
1990 No Job for a Lady (TV seriál)
1987 Charmer, The (TV seriál)
Ruth Rendell Mysteries (TV seriál)
1986 Dead Head (TV seriál)
Nepolapitelná Tracy (TV seriál)
1985 Screen Two (TV seriál)
1984 Goodbye Mr. Chips (TV seriál)
1983 Spyship (TV seriál)
1981 Triangle (TV seriál)
1980 Square Mile of Murder (TV seriál)
1979 Goodbye Darling (TV seriál)
1976 Hudson & Halls (TV seriál)
Já, Claudius (TV seriál)
1973 Bowler (TV seriál)
1972 The Man Outside (TV seriál)
1971 Fenn Street Gang, The (TV seriál)
1966 Master, The (TV seriál)
1964 Curtain of Fear (TV seriál)
Rupert of Hentzau (TV seriál)
The Sullavan Brothers (TV seriál)
1960 Coronation Street (TV seriál)
1959 Nick of the River (TV seriál)
1958 Truth About Melandrinos, The (TV seriál)

Dokumentární

2003 It Shouldn't Happen to a TV Actor (TV film)
2000 Inside 'On Her Majesty's Secret Service'
1999 Blondes: Diana Dors (TV film)
1964 Finest Hours, The

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace