foto

Gojko Mitić

  • nar. 13.6.1940 (80 let)
    Leskovac, Jugoslávie

Biografie

Gojko Mitić, herec, kaskadér, režisér i scénárista, kterého proslavila, zejména v bývalé východní Evropě, série úspěšných “indiánek” (Indianerfilm) pod hlavičkou východoněmeckého studia DEFA. Narodil se v malé jugoslávské vesničce Leskovac (dnešní Srbsko), kde také strávil dětství. Začínal jako student bělehradské sportovní školy. V 60. letech se v Bělehradě točila spousta cizích filmů a do mnoha z nich byl Gojko vybrán jako kaskadér. Vidět ho můžeme ve vedlejších rolích slavné “vinnetouovské” trilogie podle Karla Maye, stejně jako ve dvou méně úspěšných “mayovkách” OLD SHATTERHAND a MEZI SUPY (oba 1964).

Na základě konkurzu byl obsazen do vedoucí indiánské role (“Tokei-Ihto“) ve východoněmeckém westernu SYNOVÉ VELKÉ MEDVĚDICE (1966). Film dosáhl ohromného úspěchu a praktický počátek jeho kariéry musíme hledat zde. V letech 1966-1984 zářil ve dvanácti dobrodružných snímcích o osudech původních obyvatel Ameriky: NÁČELNÍK VELKÝ HAD (1967), ZLATO V BLACK HILLS (1968), BÍLÍ VLCI (1969), STATEČNÝ OSCEOLA (1971), ULZANA (1974), ODVÁŽNÝ SEVERINO (1978) a další. Všechny byly ve své době velmi úspěšné, Gojko v nich však musel být s ohledem na svůj přízvuk pokaždé dabován.

Ve snaze uniknout svému typovému zařazení a dokázat, že se uplatní i v jiných rolích, se v dalších letech objevoval v dalších žánrech, v televizi i na divadle, kde hrál mimojiné Spartaka. Objevil se v jedné epizodě německého seriálu pro mládež “Schloss Einstein” a několik televizních show také uváděl. Svojí image “Chefindianer der DEFA“ nebo taky „nejslavnější indián východní Evropy“ se však nezbavil nikdy a v roce 1992 vystřídal Pierre Brice v postavě náčelníka Vinnetoua v každoroční (od r. 1952) open-air show "Karl-May-Festspiele" v Bad Segebergu u Hamburku (účinkování ukončil v roce 2006). Pro ženy měl neodolatelné kouzlo, prožil například románek s populární německou herečkou Renate Blume (mj. APAČI, ULZANA). Jeho filmy dosáhly popularity dokonce v USA. V současné době žije v Berlíně.

Marek "džanik" Janík

Herecká filmografie

Filmy

2019 Balkánská hranice
2013 In einem wilden Land (TV film)
2012 Bardo
2008 Neubližujte mé dceři (TV film)
2006 Esperanza
Karl-May-Spiele: Winnetou III (TV film)
2005 Karl-May-Spiele: Winnetou und das Geheimnis der Felsenburg (TV film)
2004 Karl-May-Spiele: Unter Geiern - Der Sohn des Bärenjägers (TV film)
2003 Der Aufstand (TV film)
Karl-May-Spiele: Old Surehand (TV film)
2002 Karl-May-Spiele: Im Tal des Todes (TV film)
The Antman
1999 Helden wie wir
1997 Friedrich und der verzauberte Einbrecher
1995 Herberge für einen Frühling (TV film)
1994 Burning Life
1993 Der Kinoerzähler
Zirri - Das Wolkenschaf
1991 Ein kleiner Knall am Nachmittag (TV film)
1990 Volio bih da sam golub
1988 Pirátovo srdce
Präriejäger in Mexiko: Benito Juarez
Präriejäger in Mexiko: Geierschnabel
1986 Das wirkliche Blau (TV film)
Weihnachtsgeschichten (TV film)
1985 Außenseiter (TV film)
1983 Zvěd
1982 Dlouhá cesta do školy
Maxe Baumann: Max bleibt am Ball (TV film)
1981 Aus der Franzosenzeit (TV film)
1980 Alma schafft alle (TV film)
Radiokiller (TV film)
1978 Ich will euch sehen
Odvážný Severino
1977 Láska a královna (TV film)
Zweite Liebe - ehrenamtlich (TV film)
1976 Nejdelší cesta
1975 Pokrevní bratři
1974 Ulzana
Visa für Ocantros (TV film)
1973 Apači
1972 Tekumseh
1971 Statečný Osceola
1970 Ikaros
Smrtelný omyl
1969 Bílí vlci
1968 Zlato v Black Hills
1967 Náčelník Velký had
1966 Synové Velké medvědice
1965 Vinnetou - Poslední výstřel
1964 Mezi supy
Old Shatterhand
Vinnetou - Rudý gentleman
1963 Vinnetou

TV seriály

2016 Vinnetou (TV seriál)
Vinnetou: Nový svět (E01)
2015 Huck (TV seriál)
In aller Freundschaft (TV seriál)
Fauler Zauber (S18E14)
2014 Kriminálka Stuttgart (TV seriál)
Traumprinz (S05E24)
2013 Soko Vídeň (TV seriál)
Schachmatt (S08E14)
2011 Zvláštní jednotka, Lipsko (TV seriál)
Der Fall Gojko Mitic (S11E05)
Donna Leonová (TV seriál)
Das Mädchen seiner Träume (E17)
2010 Policie Hamburk (TV seriál)
Familienzirkus (S05E05)
In aller Freundschaft (TV seriál)
Vier in einem Boot (S13E41)
2006 Tierärztin Dr. Mertens (TV seriál)
Správná dvojka (TV seriál)
Dunkle Schatten (E32)
2005 Julie, cesta ke štěstí (TV seriál)
2001 Der Solist (TV seriál)
Niemandsland (E02)
In aller Freundschaft (TV seriál)
Der Kunstfehler (S04E26)
1995 Verbotene Liebe (TV seriál)
1989 Hájovna Falkenau (TV seriál)
1984 Nemilosrdná fronta (TV seriál)
1980 Archiv smrti (TV seriál)
1976 Maxe Baumann (TV seriál)
1972 Tajemství And (TV seriál)

Dokumentární

2020 Legenden - Ein Abend für Agnes Kraus (TV film)
2018 Legenden - Ein Abend für Günter Schubert (TV film)
2016 Großes Kino made in DDR (TV film) - a.z.
2012 Vom Reich zur Republik - Europas letzter Sommer (TV film)
2009 Ost-Legenden (TV seriál)

Host

TV pořady

2014 Ein Kessel Buntes (TV pořad)
MDR um 4 (TV pořad)
1992 Riverboat (TV pořad)
1972 Ein Kessel Buntes (TV pořad)

Fanoušci tvůrce