foto

Paul Frankeur

  • nar. 29.6.1905
    Paříž, Francie
  • zem. 27.10.1974 (69 let)
    Nevers, Nièvre, Francie

Biografie

Francouzský herec Paul Frankeur se k divadlu a filmu dostal až v bezmála čtyřiceti letech, pak ale dokázal zaujmout desítkami vedlejších rolí, známá je především jeho četnější spolupráce s Jeanem Gabinem. Narodil se v Paříži svobodné matce, která pracovala jako pradlena, absence otcovské autority a vyrůstání v chudinské čtvrti vyústila v Paulovo svobodomyslné cítění, které se projevilo již tím, že nedokončil školní docházku a poté vystřídal řadu zaměstnání, byl například dělníkem, řidičem i podomním prodavačem.

Kromě toho ale našel zálibu v divadle, začal se stýkat s umělci a bohémský život mu učaroval. S Yvesem Deniaudem pak vytvořil dvojici a spolu účinkovali v kabaretech, později Frankeur pronikl i na prestižnější divadelní scény. Do filmu jej poprvé angažoval režisér Louis Daquin, který mu udělil menší roli policisty v příběhu o soudržnosti spolužáků MY KLUCI (Nous les gosses, 1941). Během války pak Frankeur odehrál několik dalších menších rolí, k větším úkolům před kamerou se dostal až po roce 1945. Znovu jako policista se objevil ve slavném filmu DĚTI RÁJE (Les enfants de paradis, 1945), větší příležitost dostal jako odbojář Simon ve válečném dramatu OTEC KLIĎAS (Le père Tranquille, 1946).

Během třiceti let od roku 1945 do své smrti stihl Paul Frankeur natočit kolem osmdesáti filmů, a i když hrál jen vedlejší role, dotvářel kolorit francouzské poválečné kinematografie. Připomeňme alespoň tituly, které vybočovaly z dobového průměru, jako byla Tatiho komedie JEDE, JEDE POŠTOVSKÝ PANÁČEK (Jour de fête, 1949) nebo několikerá spolupráce s André Cayattem (SPRAVEDLNOSTI JE UČINĚNO ZADOST – Justice est faite, 1950; VŠICHNI JSME VRAHOVÉ – Nous sommes tous des assasins, 1952; PŘED POTOPOU – Avant le déluge, 1954). Zajímavé příležitosti dostal i v adaptacích románů Emila Zoly (TEREZA RAQUINOVÁ – Thérèse Raquin, 1953; NANA, 1955).

S Jeanem Gabinem se Paul Frankeur setkal poprvé u filmu NESAHEJTE NA PRACHY (Touchez pas au grisbi, 1953), tady se ovšem jen mihnul v epizodní roli. Naopak v několika dalších Gabinových filmech dostal velké příležitosti, převážně v režii Gillese Grangiera (ZKRVAVENÁ HLAVA – Le sang à la tête, 1956; ČERVENÁ JE ŠPATNÁ – Le rouge est mis, 1957). Někdy spolu hráli zločince, jindy policisty (NOC A ZMATEK – Le désordre et la nuit, 1958), dvakrát spolu točili příběhy komisaře Maigreta, v režii Gillese Grangiera vznikl také titul mimo kriminální žánr TULÁK ARCHIMÉDES (Archimédé le clochard, 1959). Gabinovy filmy se i v 50. a 60. letech těšily značnému diváckému zájmu a jestliže s ním Frankeur natočil celkem 13 snímků, je nasnadě, že mu to pomohlo ke zviditelnění.

V šedesátých letech točil Paul Frankeur již o poznání méně, z jeho práce mimo Francii připomeňme italský film STATEK (La viaccia, 1961) režiséra Maura Bologniniho. Ve Francii znovu hrál v kriminálkách, jako policejní inspektor se objevil ve slavné gangsterce DRUHÝ DECH (Le deuxième souffle, 1966), mezitím absolvoval poslední setkání před kamerou s Jeanem Gabinem (HROM DO TOHO – Le tonnerre de Dieu, 1965). Zajímavou roli dostal v Astrucově válečném filmu DLOUHÝ POCHOD (La longue marche, 1966).

Svou bohatou filmovou dráhu završil Paul Frankeur trojí spoluprací se slavným režisérem Luisem Buñuelem. Ten jej poprvé angažoval do svého filmu MLÉČNÁ DRÁHA (La voie lactée, 1969). Naposledy spolu točili film PŘELUD SVOBODY (Le fantôme de la liberté, 1974). Paul Frankeur zemřel náhle na infarkt 27. října 1974 ve věku 69 let. Byl ženatý a s manželkou Henriette Oberkirch měl dvě děti, syn Jean-Paul Frankeur se v 70. letech prosadil taktéž jako herec.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1977 Un tueur, un flic, ainsi soit-il...
1974 Dédé la tendresse
Le Cri du cœur
Přízrak svobody
1972 Nenápadný půvab buržoazie
Poil de carotte
1971 Prière pour Éléna (TV film)
Tambour du Bief, Le (TV film)
1970 Chien qui a vu Dieu, Le (TV film)
1969 Mléčná dráha
Můj strýc Benjamin
1968 Nepřemožitelná Leontýna
1967 Espagnol, L' (TV film)
1966 Druhý dech
La Longue marche
1965 Hrom do toho
1964 325 000 Francs (TV film)
Corde au cou, La
Nick Carter va tout casser
1963 Commissaire mène l'enquête
Komisař Maigret zuří
1962 Gentleman z Epsomu
Opice v zimě
1961 Hauteclaire (TV film)
Jugez-les bien
Nain, Le (TV film)
Statek
1960 Nábřeží úsvitu
Vosí hnízdo
1959 Luční ulice
Marie-Octobre
Minute papillon
Případ komisaře Maigreta
Tulák Archimedes
Voulez-vous danser avec moi ?
Šelma na svobodě
1958 Camére explore le temps: L'étrange mort de Paul-Louis Courier, La (TV film)
Noc a zmatek
Přátelé na neděli
Une balle dans le canon
1957 Le Rouge est mis
Oeil pour oeil
Reproduction interdite
1956 Des gens sans importance
Sang à la tête, Le
Zastavte vůz č. H 43-2301
1955 Crâneur, Le
Je suis un sentimental
Když je v Paříži noc
Le dossier noir
Nana
1954 Huis clos
Nesahejte na prachy
Petit nuage/La chasse au nuage/Le nuage atomique, Le
Před potopou
1953 Horizons sans fin
Interdit de séjour
Jeunes mariés
L'Etrange Désir de monsieur Bard
Tereza Raquinová
1952 Le Banquet des fraudeurs
Všichni jsme vrahové
1951 Passion
Sous le ciel de Paris
1950 Justice est faite
Premières armes
1949 Au p'tit zouave
Histoires extraordinaires à faire peur ou à faire rire...
Jede, jede poštovský panáček
Monseigneur
Retour à la vie
1948 Přehlídka ztraceného času
1947 Contre-enquête
Les Amants du pont Saint-Jean
1946 Couple idéal, Le
Fille du diable, La
Messieurs Ludovic
Otec Kliďas
Étoile sans lumière
1945 Děti ráje
Fille aux yeux gris, La
Slavičí klec
1944 Service de nuit
1943 Adieu Léonard
Madame et le mort
Une étoile au soleil
Voyageur de la Toussaint, Le
1942 Croisières sidérales
La Nuit Fantastique
1941 My kluci

TV seriály

1967 Malican père et fils (TV seriál)
Max le débonnaire (TV seriál)

Dokumentární

2016 Un Français nommé Gabin (TV film) - a.z.
1952 Obzory

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace