foto

Claus Holm

  • nar. 4.8.1918
    Bochum, Německá říše
  • zem. 21.9.1996 (78 let)
    Berlín, Berlin, Německo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Claus Holm, vlastním jménem Helmut Gerhard Ozygus, byl německým hercem. Tři roky pracoval jako horník, poté boxoval, byl držitelem mistrovského titulu z roku 1937. Etabloval na prknech bochumského divadla Schauspielhaus.

Poprvé se na filmovém plátně objevil roku 1943 malou rolí v komedii FLOH IM OHR. Po válce spoluzakládal v Salzwedelu divadlo Altmärkische a jako východní Němec točil samozřejmě pro DEFU. Prosadil se roku 1947. Jednak ztvárnil kriminálního čekatele Karla Lorenze v RAZZIA (1947). Ve stejném roce se vedle Paula Klingera a Ilse Steppatové zahrál nacistu Dr. Blohma v dramatu EHE IM SCHATTEN, který považoval za svůj nejdůležitější film. RAZZIA měla návštěvnost kolem osmi miliónů diváků a společně s EHE IM SCHATTEN patří dodnes k nejúspěšnějším produktům DEFY. Současně hrál v berlínském divadle Schiffbauerdamm. Do roku 1952 natočil dalších šest filmů a zdálo se, že úspěšnému herci nic nechybí.

Východoněmecká média jej přirovnávala k Dieteru Borschemu. Stranické a státní orgány NDR šly herci na ruku. V roce 1953 uprchl s manželkou do západního Berlína. Jejich "útěk" byl velmi spontální a nijak dramatický. Holm šel jednoho večera vyprovodit návštěvu a vyvenčit psa. Když si nasadil klobouk, zeptal se ženy, jestli se nepůjde také projít. Paní Holmová si vzala lodičky a Holm vybral zablácenou trasu podél Griebnitzsee. Prošli vedle Kohlhasenbrücku, což bylo tehdejší kontrolní stanoviště. I kdyby je východoněmecké orgány zadržely, neměli u sebe žádné cennosti, ani písemnosti potvrzující vzdělání a kvalifikaci. Holm měl v kapse stranický průkaz SED a tahal z blata rozvodem vyhrožující manželku, která pouze hrála svou roli. Paní Holmová o všem věděla a její dvě děti z prvního manželství již čekaly v americkém sektoru. Je zajímavé, že i její děti přešly samy. Navštěvovaly Konrádovu školu (Conradschule) ve Wannsee, v západním Berlíně, ačkoliv východoněmecké úřady několikrát Holmovy upozorňovaly, že je to zakázané a obě děti mají navštěvovat východoněmecké školy. Jediný, kdo do západního sektoru zaboha netrefil, byl Holmův pes, proto ta akce s venčením psa.

Ve svém prvním západním filmu si zahrál v roce 1954 vedle Barbary Rüttingsové. Jmenoval se HEIDESCHULMEISTER UWE KARSTEN a další nabídky na sebe nenechaly dlouho čekat. Následovalala hlavní role faráře Hellera v DER PFARRER VON KIRCHFELD (1955). Ve stejném roce opět hlavní role v WENN DIE ALPENROSEN BLÜHEN. Poté WALDWINTER (1956), DER GLOCKENGIEßSER VON TIROL. V roce 1957 ztvárnil komisaře Kerstena ve NACHTS, WENN DER TAUFEL KAM. Film byl nominován na Oskara a Claus Holm se stal známým i v neněmecky mluvících zemích. V roce 1959 spolupracoval s režisérem Fritzem Langem na remake DER TIGER VON ESCHNAPUR a DAS INDISCHE GRABMAL. Ve stejné době ztvárnil v úspěšné TV sci-fi RAUMPATROUILLE palubního inženýra Sigbjörnsona. V roce 1980 se objevil v tv seriálu režiséra Fassbinderse BERLIN ALEXANDERPLATZ.

Holm žil ke konci svého života velmi samotářským životem, byl těžce nemocný a prodělal několik infarktů. Aniž by to média zaregistrovala, zemřel během své hospitalizace ve věku 78 let a je pohřben na berlínském hřbitově Heerstraße.

skipi

Herecká filmografie

Filmy

2003 Raumpatrouille Orion - Rücksturz ins Kino - a.z.
1979 Manželství Marie Braunové
Třetí generace
1978 Spiel der Verlierer
1968 Der Gorilla von Soho
Der Senator (TV film)
Dynamit v zeleném
Sünde mit Rabatt
1967 Die Brücke von Remagen (TV film)
Mönch mit der Peitsche, Der
1966 Der Fall der Generale (TV film)
Hoří v Paříži?
1964 Fall Jakubowski - Rekonstruktion eines Justizirrtums, Der (TV film)
Mezi supy
1963 Der Fluch der gelben Schlange
1962 Eheinstitut Aurora
1961 Heute nacht in Samarkand (TV film)
Unter Ausschluß der Öffentlichkeit
1960 Im Namen einer Mutter
1959 Der blaue Strohhut (TV film)
Filles de nuit, Les
Indický hrob
Journey to the Lost City
Tygr z Ešnapuru
1958 Das Mädchen vom Moorhof
Rivalen der Manege
1957 Die Lindenwirtin vom Donaustrand
Flucht in die Tropennacht
Für zwei Groschen Zärtlichkeit
Noc, ve které přišel ďábel
1956 Der Adler vom Velsatal
Geheimnisse einer Ehe
Glockengießer von Tirol, Der
Waldwinter
...wie einst Lili Marleen
1955 Der Pfarrer von Kirchfeld
Wenn die Alpenrosen blüh'n
Zwei blaue Augen
1954 Heideschulmeister Uwe Karsten
Rittmeister Wronski
1952 První v cíli
1951 Sekera z Wandsbeku
Vlakové spojení nepravidelné
1950 Die lustigen Weiber von Windsor
1949 Quartett zu fünft
1948 Grube Morgenrot
1947 Ehe im Schatten
Razzie
1943 Floh im Ohr
Lázně na mlatě

TV seriály

1980 Berlín, Alexandrovo náměstí (TV seriál)
1975 Im Werk notiert (TV seriál)
1966 Raumpatrouille - Die phantastischen Abenteuer des Raumschiffes Orion (TV seriál)

Dokumentární

2015 Fassbinder - a.z.

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace