Reklama

Reklama

Claus Holm

Claus Holm

nar. 04.08.1918
Bochum, Německá říše

zem. 21.09.1996 (78 let)
Berlín, Berlin, Německo

Biografie

Claus Holm, vlastním jménem Helmut Gerhard Ozygus, byl německým hercem. Tři roky pracoval jako horník, poté boxoval, byl držitelem mistrovského titulu z roku 1937. Etabloval na prknech bochumského divadla Schauspielhaus.

Poprvé se na filmovém plátně objevil roku 1943 malou rolí v komedii FLOH IM OHR. Po válce spoluzakládal v Salzwedelu divadlo Altmärkische a jako východní Němec točil samozřejmě pro DEFU. Prosadil se roku 1947. Jednak ztvárnil kriminálního čekatele Karla Lorenze v RAZZIA (1947). Ve stejném roce se vedle Paula Klingera a Ilse Steppatové zahrál nacistu Dr. Blohma v dramatu EHE IM SCHATTEN, který považoval za svůj nejdůležitější film. RAZZIA měla návštěvnost kolem osmi miliónů diváků a společně s EHE IM SCHATTEN patří dodnes k nejúspěšnějším produktům DEFY. Současně hrál v berlínském divadle Schiffbauerdamm. Do roku 1952 natočil dalších šest filmů a zdálo se, že úspěšnému herci nic nechybí.

Východoněmecká média jej přirovnávala k Dieteru Borschemu. Stranické a státní orgány NDR šly herci na ruku. V roce 1953 uprchl s manželkou do západního Berlína. Jejich "útěk" byl velmi spontální a nijak dramatický. Holm šel jednoho večera vyprovodit návštěvu a vyvenčit psa. Když si nasadil klobouk, zeptal se ženy, jestli se nepůjde také projít. Paní Holmová si vzala lodičky a Holm vybral zablácenou trasu podél Griebnitzsee. Prošli vedle Kohlhasenbrücku, což bylo tehdejší kontrolní stanoviště. I kdyby je východoněmecké orgány zadržely, neměli u sebe žádné cennosti, ani písemnosti potvrzující vzdělání a kvalifikaci. Holm měl v kapse stranický průkaz SED a tahal z blata rozvodem vyhrožující manželku, která pouze hrála svou roli. Paní Holmová o všem věděla a její dvě děti z prvního manželství již čekaly v americkém sektoru. Je zajímavé, že i její děti přešly samy. Navštěvovaly Konrádovu školu (Conradschule) ve Wannsee, v západním Berlíně, ačkoliv východoněmecké úřady několikrát Holmovy upozorňovaly, že je to zakázané a obě děti mají navštěvovat východoněmecké školy. Jediný, kdo do západního sektoru zaboha netrefil, byl Holmův pes, proto ta akce s venčením psa.

Ve svém prvním západním filmu si zahrál v roce 1954 vedle Barbary Rüttingsové. Jmenoval se HEIDESCHULMEISTER UWE KARSTEN a další nabídky na sebe nenechaly dlouho čekat. Následovalala hlavní role faráře Hellera v DER PFARRER VON KIRCHFELD (1955). Ve stejném roce opět hlavní role v WENN DIE ALPENROSEN BLÜHEN. Poté WALDWINTER (1956), DER GLOCKENGIEßSER VON TIROL. V roce 1957 ztvárnil komisaře Kerstena ve NACHTS, WENN DER TAUFEL KAM. Film byl nominován na Oskara a Claus Holm se stal známým i v neněmecky mluvících zemích. V roce 1959 spolupracoval s režisérem Fritzem Langem na remake DER TIGER VON ESCHNAPUR a DAS INDISCHE GRABMAL. Ve stejné době ztvárnil v úspěšné TV sci-fi RAUMPATROUILLE palubního inženýra Sigbjörnsona. V roce 1980 se objevil v tv seriálu režiséra Fassbinderse BERLIN ALEXANDERPLATZ.

Holm žil ke konci svého života velmi samotářským životem, byl těžce nemocný a prodělal několik infarktů. Aniž by to média zaregistrovala, zemřel během své hospitalizace ve věku 78 let a je pohřben na berlínském hřbitově Heerstraße.

ČSFD.cz

Herec

Filmy
2003

Raumpatrouille Orion - Rücksturz ins Kino - a.z.

1979

Manželství Marie Braunové

 

Třetí generace

1978

Spiel der Verlierer

1968

Der Gorilla von Soho

 

Der Senator (TV film)

 

Dynamit v zeleném

 

Sünde mit Rabatt

1967

Der Mönch mit der Peitsche

Reklama

Reklama

 

Die Brücke von Remagen (TV film)

1966

Der Fall der Generale (TV film)

 

Hoří v Paříži?

1964

Der Fall Jakubowski - Rekonstruktion eines Justizirrtums (TV film)

 

Mezi supy

1963

Der Fluch der gelben Schlange

 

Mein Leopold (TV film)

1962

Eheinstitut Aurora

1961

1913 (TV film)

 

Heute nacht in Samarkand (TV film)

 

Unter Ausschluß der Öffentlichkeit

1960

Im Namen einer Mutter

 

Journey to the Lost City

1959

Der blaue Strohhut (TV film)

 

Indický hrob

 

Les Filles de nuit

 

Tygr z Ešnapuru

1958

Das Mädchen vom Moorhof

 

Rivalen der Manege

1957

Die Lindenwirtin vom Donaustrand

 

Flucht in die Tropennacht

 

Für zwei Groschen Zärtlichkeit

 

Noc, ve které přišel ďábel

1956

...wie einst Lili Marleen

 

Der Adler vom Velsatal

 

Der Glockengießer von Tirol

 

Geheimnisse einer Ehe

 

Waldwinter

1955

Der Pfarrer von Kirchfeld

 

Wenn die Alpenrosen blüh'n

 

Zwei blaue Augen

1954

Heideschulmeister Uwe Karsten

 

Rittmeister Wronski

1952

První v cíli

1951

Sekera z Wandsbeku

 

Vlakové spojení nepravidelné

1950

Die lustigen Weiber von Windsor

1949

Quartett zu fünft

1948

Grube Morgenrot

1947

Ehe im Schatten

 

Razzie

1943

Floh im Ohr

 

Lázně na mlatě

Seriály
1980

Berlín, Alexandrovo náměstí

 

Můj sen o snu Franze Biberkopfa (E14)

 

Vnějškovost, nitro a tajemství strachu před strachem (E13)

 

Had v duši hada (E12)

  více epizod (9)
1975

Im Werk notiert

1966

Raumpatrouille - Die phantastischen Abenteuer des Raumschiffes Orion

Dokumentární
2015

Fassbinder - a.z.

Reklama

Reklama