foto

Agnieszka Holland

  • nar. 28.11.1948 (69 let)
    Varšava, Polsko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Polská režisérka a scenáristka pochází z Varšavy, z intelektuálně zaměřené rodiny. Její matka pracovala jako novinářka a patřila k polskému undergroundu. Agnieszka Holland vystudovala režii na pražské FAMU (absolvovala v roce 1971). V sedmdesátých letech se zařadila mezi nadějné polské režiséry, sdružené kolem dramaturgické skupiny X Andrzeje Wajdy, pro jejichž tvorbu se vžilo označení „film morálního neklidu".

Samostatně debutovala snímkem Provinční herci (1980), který byl uveden na MFF v Cannes, kde získal Cenu kritiky. Následovaly snímky Horečka (1980) a Osamělá žena (1981). Druhý z nich vznikl krátce před vyhlášením výjimečného stavu v Polsku a po násilném zvratu poměrů byl kvůli své kritičnosti okamžitě stažen z distribuce.

Režisérka se rozhodla emigrovat, do většiny filmů, které poté realizovala v Německu nebo ve Francii, však pronikala „polská" témata. Odrazila se například ve filmu Hořká sklizeň (1985), příběhu polského sedláka, který za války ukryje Židovku uprchlou z nacistického transportu. Snímek byl nominován na Oscara za nejlepší neanglicky mluvený film. V dramatu Jak zabít kněze (1988) se inspirovala skutečnou kauzou vraždy katolického kněze Jerzyho Popiełuszka, kterou v roce 1981 provedla polská tajná policie.

Nominaci na Oscara za nejlepší scénář získala za dobové drama Evropa, Evropa (1990), absurdní kroniku o židovském chlapci, který prošel stalinskou převýchovou i elitní školou Hitlerjugend. V americké produkci natočila poetický snímek Tajemná zahrada (1993). Úspěch mělo koprodukční drama o prokletých básnících Úplné zatmění (1995), do kterého obsadila mladičkého Leonarda DiCapria. Následovala adaptace románu Henryho Jamese s názvem Washingtonovo náměstí (1997), mystérium Třetí zázrak (1999) a podobně laděné drama Julie na cestě domů (2002).

V té době už byla Agnieszka Holland etablovaná a respektovaná v západní Evropě i v Hollywoodu. Příležitostně se věnovala také režírování epizod ze známých seriálů (například JAG, Odložené případy, The Wire – Špína Baltimoru, Treme). Při natáčení životopisného snímku Ve stínu Beethovena (2005) se potřetí sešla s hercem Edem Harrisem. V roce 2009 společně se svou dcerou Kasiou Adamik realizovala koprodukční snímek Jánošík - Pravdivá historie, vyprávějící o legendárním slovenském zbojníkovi.

V dramatu V temnotě (2011) zobrazila osudy skupiny Židů, kteří se za války ukrývali v kanálech okupovaného Lvova. Také tato kronika – inspirovaná skutečnými událostmi – byla nominována na Oscara za nejlepší neanglicky mluvený film. V tvorbě Agnieszky Holland se odrážejí její židovsko-katolické kořeny, zajímají ji problémy víry a mystiky. Klíčový motiv její tvorby souvisí s otázkou, zda a jak dokáže člověk morálně obstát v kritické situaci.

HBO

Režijní filmografie

Filmy

2019 Gareth Jones
Šarlatán
2017 Přes kosti mrtvých
2014 Rosemary's Baby (TV film)
2013 Hořící keř (TV film)
2011 V temnotě
2009 Jánošík - Pravdivá historie
2006 Holka jako já - příběh Gwen Araujo (TV film)
Ve stínu Beethovena
2002 Julie na cestě domů
2001 Rána do srdce (TV film)
1999 Třetí zázrak
1997 Washingtonovo náměstí
1995 Úplné zatmění
1993 Tajemná zahrada
1992 Oliviére, Oliviére
1991 Largo desolato (TV film)
1990 Evropa, Evropa
1988 Jak zabít kněze
1985 Bittere Ernte
1982 Les cartes postales de Paris (TV film)
1981 Horečka
Osamělá žena (TV film)
1980 Proces (TV film)
1979 Provinční herci
1977 Konkurs na život
Nedělňátka (TV film)
Něco za něco (TV film)
1975 Obrazki z życia
Večer u Abdona (TV film)
1969 Hřích boha (studentský film)

TV seriály

2018 1983 (TV seriál)
The First (TV seriál)
What’s Needed (E02)
Separation (E01)
2017 Aféra (TV seriál)
306 (S03E06)
Domek z karet (TV seriál)
Chapter 63 (S05E11)
Chapter 62 (S05E10)
2015 Domek z karet (TV seriál)
Chapter 37 (S03E11)
Chapter 36 (S03E10)
2012 The Killing (TV seriál)
Reflections (S02E01)
2011 The Killing (TV seriál)
Undertow (S01E09)
What You Have Left (S01E06)
2010 Treme (TV seriál)
Víte, co to znamená? (S01E01)
2009 Odložené případy (TV seriál)
Loterijní horečka (S06E12)
2008 The Wire - Špína Baltimoru (TV seriál)
Výroky pro tisk (S05E05)
2007 Odložené případy (TV seriál)
Spravedlnost (S05E10)
2006 The Wire - Špína Baltimoru (TV seriál)
Kluci z rohu (S04E08)
2004 Odložené případy (TV seriál)
Plán (S01E22)
Ofelie (S01E11)
The Wire - Špína Baltimoru (TV seriál)
Mravní malost (S03E08)
1995 JAG (TV seriál)
1993 Padlí andělé (TV seriál)

Dokumentární

2001 Golden Dreams
1985 'Kultura'

Herecká filmografie

Filmy

1997 Agnieszka Holland On the Set (TV film)
On the Set of 'Washington Square' (TV film)
1982 Výslech
1976 Jizva

Dokumentární

2016 Bratříček Karel
Droga do mistrzostwa
2014 vlna vs. břeh
2013 Návrat Agnieszky H.
2005 The 100 Greatest War Films (TV film)
2000 In the Shadow of Hollywood
1995 Total Eclipse (TV film)

TV pořady

2015 Evropské filmové ceny 2015 (TV pořad)
2014 DVTV (TV pořad)
2008 Hvězdný reportér (TV pořad)
2004 Uvolněte se, prosím (TV pořad)
1998 Na plovárně (TV pořad)
1996 Festivalové vteřiny (TV pořad)
1993 Události (TV pořad)

Scenáristická filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(151)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace