foto

Agnieszka Holland

  • nar. 28.11.1948 (70 let)
    Varšava, Polsko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Respektovaná a oceňovaná režisérka a scenáristka, která má na svém kontě tři nominace na Oscara, pochází z Varšavy. Na konci 60. let studovala na pražské FAMU, zažila atmosféru Pražského jara 1968 a řadu osobností, které se po roce 1989 stali symboly svobody a demokracie (FAMU absolvovala v roce 1971). Její začátky asistentky režie jsou spojeny s legendami polské kinematografie: s Andrzejem Wajdou a Krzysztofem Zanussim. Debutovala psychologickým dramatem Provinční herci (1980), metaforou na tehdejší politickou situaci v Polsku, které se stalo důležitým dílem tzv. kina morálního neklidu, oceněné na festivalu v Cannes Cenou mezinárodní kritiky.

Po vyhlášení výjimečného stavu v Polsku Agnieszka Holland emigruje a i ve svobodných podmínkách natáčí společensko-politicko-morální snímky. Drama o osudech židovských žen v čase druhé světové války Hořká sklizeň (Bittere Ernte, 1985), realizované v západoněmecké produkci, zaznamenalo její první nominací na Oscara za nejlepší zahraniční film. Následoval thriller Jak zabít kněze (To Kill a Priest, 1988), skutečný příběh kněze Jerzyho Popieluszka umučeného polskou tajnou policií. Proslulý se stal snímek vyprávějící o židovském chlapci, kterému se podařilo přežít nacismus i stalinské represe ve válečném dramatu Evropa, Evropa (Europa, Europa, 1990). Tento groteskní, místy absurdní příběh z doby totality natočený podle skutečné události získal Zlatý glóbus a byl rovněž nominován na Oscara v kategorii nejlepší zahraniční film. K židovské tematice se navrátila také ve snímku nominovaném na Oscara za nejlepší zahraniční film V temnotě (In Darkness, 2011).

Z její pestré filmografie, kterou Agnieszka Holland natáčí v USA, Polsku, ale i u nás, stojí za pozornost životopisná dramata Úplné zatmění s excelujícím Leonardo DiCapriem (1995) a Ve stínu Beethovena (2006), dále oceňovaná televizní série Hořící keř (2013), ověnčená cenou za nejlepší režii pro Agnieszka Holland v rámci Cen české filmové kritiky a Českých lvů.

(CinemArt)

Režijní filmografie

Filmy

2019 Gareth Jones
Šarlatán
2017 Přes kosti mrtvých
2014 Rosemary's Baby (TV film)
2013 Hořící keř (TV film)
2011 V temnotě
2009 Jánošík - Pravdivá historie
2006 Holka jako já - příběh Gwen Araujo (TV film)
Ve stínu Beethovena
2002 Julie na cestě domů
2001 Rána do srdce (TV film)
1999 Třetí zázrak
1997 Washingtonovo náměstí
1995 Úplné zatmění
1993 Tajemná zahrada
1992 Oliviére, Oliviére
1991 Largo desolato (TV film)
1990 Evropa, Evropa
1988 Jak zabít kněze
1985 Bittere Ernte
1982 Les cartes postales de Paris (TV film)
1981 Horečka
Osamělá žena (TV film)
1980 Proces (TV film)
1979 Provinční herci
1977 Konkurs na život
Nedělňátka (TV film)
Něco za něco (TV film)
1975 Obrazki z życia
Večer u Abdona (TV film)
1969 Hřích boha (studentský film)

TV seriály

2018 1983 (TV seriál)
Uwikłanie (E01)
The First (TV seriál)
What’s Needed (E02)
Separation (E01)
2017 Aféra (TV seriál)
306 (S03E06)
Domek z karet (TV seriál)
Chapter 63 (S05E11)
Chapter 62 (S05E10)
2015 Domek z karet (TV seriál)
Chapter 37 (S03E11)
Chapter 36 (S03E10)
2012 The Killing (TV seriál)
Reflections (S02E01)
2011 The Killing (TV seriál)
Undertow (S01E09)
What You Have Left (S01E06)
2010 Treme (TV seriál)
Víte, co to znamená? (S01E01)
2009 Odložené případy (TV seriál)
Loterijní horečka (S06E12)
2008 The Wire - Špína Baltimoru (TV seriál)
Výroky pro tisk (S05E05)
2007 Odložené případy (TV seriál)
Spravedlnost (S05E10)
2006 The Wire - Špína Baltimoru (TV seriál)
Kluci z rohu (S04E08)
2004 Odložené případy (TV seriál)
Plán (S01E22)
Ofelie (S01E11)
The Wire - Špína Baltimoru (TV seriál)
Mravní malost (S03E08)
1995 JAG (TV seriál)
1993 Padlí andělé (TV seriál)

Dokumentární

2001 Golden Dreams
1985 'Kultura'

Herecká filmografie

Filmy

1997 Agnieszka Holland On the Set (TV film)
On the Set of 'Washington Square' (TV film)
1982 Výslech
1976 Jizva

Dokumentární

2016 Bratříček Karel
Droga do mistrzostwa
2014 vlna vs. břeh
2013 Návrat Agnieszky H.
2005 The 100 Greatest War Films (TV film)
2000 In the Shadow of Hollywood
1995 Total Eclipse (TV film)

TV pořady

2015 Evropské filmové ceny 2015 (TV pořad)
2014 DVTV (TV pořad)
2008 Hvězdný reportér (TV pořad)
2004 Uvolněte se, prosím (TV pořad)
1998 Na plovárně (TV pořad)
1996 Festivalové vteřiny (TV pořad)
1993 Události (TV pořad)

Scenáristická filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(152)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace