foto

Michael Praed

  • nar. 1.4.1960 (59 let)
    Gloucestershire, Anglie, Velká Británie

Biografie

Michael Praed (vlastním jménem Michael Prince) se narodil 1. dubna 1960 v Berkeley ve Velké Británii Derrickovi a Kay Princeovým. Rodina se však brzy odstěhovala do Iránu, kde jeho otec pracoval jako účetní v petrolejářské firmě. Tam strávil Michael své dětství.

Základní vzdělání však získal v Anglii, navštěvoval školu herectví a hudby Guildhall. A právě v této době si náhodně ze „zlatých stránek“ vybral příjmení Praed. Ve West Endu působil na divadle, v roce 1982 hrál v THE PIRATES OF PENZANCE. Jeho největší a nejznámější rolí, která ho proslavila i u nás byla hlavní role v seriálu ROBIN OF SHERWOOD. V tomto velice úspěšném seriálu (vítězi cen BAFTA) působil dvě sezóny, potom odešel hledat štěstí na Broadway, kde si zahrál ve TŘECH MUŠKETÝRECH. V roce 1985 byl obsazen pro roli prince Michaela z Moldavie v mýdlové opeře DYNASTIE.

Hrál ve filmech NIGHTFLYERS, WRITER´S BLOCK nebo SON OF DARKNESS: TO DIE FOR II. Vedle herectví vytvářel a psal muziku ve svém vlastním studiu. V roce 1991 opustil Los Angeles, aby si zahrál v irské produkci filmu CARUSEL. Objevil se například v inscenacích ASPECTS OF LOVE nebo DESIGN FOR LIVING – zde byla jeho partnerkou Rachel Weisz, dále v britské televizní minisérii RIDERS, komedii STAGGERED. V roce 1999 přijal roli Philiase Fogga v kanadské televizní sérii THE SECRET ADVENTURES OF JULES VERNE. V roce 2002 si zahrál v komedii 9 DEAD GAY GUYS, která byla oceněna například na Festivalu komedie v Montrealu.

Od roku 1994 žije se svou partnerkou Karen Landau, s níž má dvě děti – syna Gabriela (*1994) a dceru Frankie (*1996). S celou rodinu bydlí v Londýně, věnuje se produkci ve West Endu, čas od času účinkuje v televizi a v talk show, natočil několik mluvených desek.

Gwilwen

Herecká filmografie

Filmy

2002 9 Dead Gay Guys
1999 Darkness Falls
1998 This Town
1994 Staggered
1993 Jezdci (TV film)
1991 Autorská křeč (TV film)
Son of Darkness: To Die for II
1987 Nightflyers
1983 Robin Hood a Čaroděj (TV film)

TV seriály

2000 The Secret Adventures of Jules Verne (TV seriál)
1995 Crown Prosecutor (TV seriál)
1984 Robin Hood (TV seriál)
Králův šašek (S01E05)
Alan z údolí (S01E04)
Sedm chudých rytířů (S01E03)
další epizody (5)
1983 Profesionálové (TV seriál)
Pryč s bohatstvím (S05E11)
1981 Dynastie (TV seriál)
1980 The Gentle Touch (TV seriál)

Dokumentární

2009 Esa první světové války (TV film) - vyp.
2008 Cesta vikingů (TV film) - vyp.
2007 Katastrofa vzducholodi Hindenburg (TV film)
Skryté děti (TV film) - vyp.
Ten Pound Poms
Únos (TV film)
2006 Bitva u Rio de la Plata (TV film)
King's Head: A Maverick in London, The
Legendy Divokého západu (TV seriál)
2005 Císař Hirohito (TV film)
Pol Pot: Putování na vražedná pole (TV film)
2004 Kdo zabil Stalina? (TV film)
Největší bitva Julia Caesara (TV film)
Tajemství středověké lodi (TV film)
1983 Svět přírody (TV seriál)
1982 Běh času (TV seriál)

Hudební videoklipy

2001 Enya: The Video Collection (hudební videoklip)
1992 Enya: The Celts (hudební videoklip)
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace