foto

Joe Spano

  • nar. 7.7.1946 (72 let)
    San Francisco, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Joe Spano (vl. jm. Joseph Peter Spano) se narodil v San Franciscu ve státu Kalifornie 7. 7. 1946. Studoval Střední školu Bishopa Rioardana a poté získal titul na Kalifornské univerzitě v Berkeley, která je nejstarší z deseti kampusů Kalifornské univerzity (založena 1868). V roce 1980 se oženil s terapeutkou Joan Zerrienovou. Adoptovali dvě dcery - Liana Clare Xiaohe Zerrienová Spano a Meili Qing Zerrienová Spano.

Jeho záměr věnovat se lékařství jako jeho otec byl rozptýlen s rostoucím zájmem o herectví. Když byl v San Franciscu, pracoval s improvizační skupinou The Wing. Během studií v roce 1967 debutoval jako Paris ve hře Romeo a Julie. O rok později pomohl založit Berkeley repertory theatre a objevil se v jedné z prvních produkcí Woyzek. Se společností zůstal 10 let a zahrál si v mnoha hrách včetně Hamleta a Kočky na rozpálené plechové střeše. V 70. letech se rozhodl jít do Hollywoodu a přes hostování v televizi v rolích chuligánů a dalších nejrůznějších městských výtržníků se dostal do filmů Americké graffiti (1973) a Násilník (1976). V malém losangeleském divadle si také zahrál upíra v kultovním muzikálu Dracula: Muzikálová noční můra.

Jeho nejznámější rolí je detektiv ze seriálu Poldové z Hill street (1981), za kterou byl nominován na TV cenu Emmy. V roce 1992 si zahrál Waltera na Brodwayi v obnovené hře Arthura Millera Cena. Objevil se po boku Toma Hankse ve filmu Apollo 13 (1995) a o rok později si zahrál s Richardem Gerem a Edwardem Nortonem ve filmu Prvotní strach. Od roku 2003 se v NCIS vrací jako agent FBI Tobias C. Fornell. Jeho role jsou často zaměňovány s australským hercem Josephem Spano, se kterým není příbuzný.

Objevil se například ve filmech Bratrstvo spravedlivých (1986), Horečka (1991), Krevní pouto: Smrt v rodině (1993), Manželství s nepřítelem (1998), z novějších v Hollywoodland (2006), Okamžik zlomu (2007). Jeho zatím poslední role byla ve filmu Duel Frost/Nixon (2008). Zahrál si také v seriálech Policie New York (1993), Murder one, Amazing Grace (oba 1995), Mercy point (1998) nebo Agentura bez rizika (2005).

Bc. Jan "noelcoward73" Šrajer

Herecká filmografie

Filmy

2008 Duel Frost/Nixon
2007 Okamžik zlomu
2006 Hollywoodland
2004 Fortunate Son
2002 Hartova válka
2001 Profesionál
Texas Rangers
2000 Blessed Art Thou
1999 ATF (TV film)
Batman Beyond: The Movie (TV film)
1998 In Quiet Night
Loganova válka - Čest zavazuje (TV film)
Manželství s nepřítelem
1997 Akta X – Akta 8: Tempus Fugit (video kompilace)
Call to Remember, A (TV film)
1996 Her Costly Affair (TV film)
Prvotní strach
1995 Apollo 13
1994 Rave Review
1993 Krevní pouto: Smrt v rodině (TV film)
The Flood: Who Will Save Our Children? (TV film)
1991 Horečka (TV film)
Poprvé (TV film)
Summer My Father Grew Up, The (TV film)
1990 Blind Faith (TV film)
Girl Who Came Between Them, The (TV film)
The Big One: The Great Los Angeles Earthquake (TV film)
1989 Cast the First Stone (TV film)
Easter Story, The
1988 Nehoda na silu 7 (TV film)
1987 Dokonalá zrada (TV film)
1986 Bratrstvo spravedlivých (TV film)
1985 Terminal Choice
1981 Malá, menší, ještě menší
1980 Fighting Back (TV film)
Roadie
1978 Northern Lights
1976 Násilník
1973 Americké graffiti
Warlock Moon

TV seriály

2018 Námořní vyšetřovací služba (TV seriál)
Third Wheel (S16E04)
Two Steps Back (S15E22)
Keep Your Enemies Closer (S15E15)
další epizody (4)
2017 Námořní vyšetřovací služba (TV seriál)
Burden of Proof (S15E07)
2016 Námořní vyšetřovací služba (TV seriál)
Svazující pouto (S14E10)
Skokanka (S14E03)
V utajení (S14E01)
další epizody (8)
2015 Námořní vyšetřovací služba (TV seriál) - herec, a.z.
Pokrevní bratři (S13E10)
Zastavte krvácení (S13E01) - a.z.
Kocovina (S12E15)
další epizody (4)
2014 Námořní vyšetřovací služba: New Orleans (TV seriál)
Stalo se minulé noci (S01E05)
Námořní vyšetřovací služba (TV seriál) - herec, a.z.
New Orleans II. (S11E19)
New Orleans I. (S11E18)
Smrtící řetězec (S11E12) - a.z.
2013 Námořní vyšetřovací služba (TV seriál)
Ďábelská trojice (S11E10)
Minulost, přítomnost a budoucnost (S11E02)
Atentát (S11E01)
další epizody (4)
2012 Námořní vyšetřovací služba (TV seriál)
Ďábelská trojka (S10E09)
Nejvyšší zaujatost (S10E01)
Život před očima (S09E14)
2011 Námořní vyšetřovací služba (TV seriál)
Ďábelský trojúhelník (S09E07)
Řekni vše (S08E19)
2010 Námořní vyšetřovací služba (TV seriál)
Zkrat (S08E03)
Bokovka (S07E20)
Zavírací nůž (S07E15)
2009 Námořní vyšetřovací služba (TV seriál)
Vždy věrný (S06E24)
2008 Námořní vyšetřovací služba (TV seriál)
Devět životů (S06E05)
Vnitřní záležitost (S05E14)
2007 Námořní vyšetřovací služba (TV seriál)
Krize identity (S05E04)
Anděl smrti (S04E24)
Bratři ve zbrani (S04E21)
2006 Námořní vyšetřovací služba (TV seriál)
Uzenáč (S04E10)
Uprchlík (S04E02)
2005 Agentura bez rizika (TV seriál)
Námořní vyšetřovací služba (TV seriál)
Past (S03E09)
V utajení (S03E08)
Zabít Ariho II. (S03E02)
další epizody (5)
2004 Námořní vyšetřovací služba (TV seriál)
Pohřebiště (S02E05)
Pomsta (S01E23)
Enigma (S01E15)
2003 Námořní vyšetřovací služba (TV seriál)
Mořský vlk (S01E03)
Air Force One (S01E01)
2002 Vzkvétající město (TV seriál)
1998 Mercy Point (TV seriál)
Ze Země na Měsíc (TV seriál)
JAG (TV seriál)
Obětní beránek (S03E22)
1997 Akta X (TV seriál)
Max (S04E18)
Tempus Fugit (S04E17)
1996 Případ pro Sam (TV seriál)
1995 Amazing Grace (TV seriál)
Murder One (TV seriál)
1993 Policie New York (TV seriál)
1987 Poldové z Hill Street (TV seriál)
It Ain't Over Till It's Over (S07E22)
A Pound of Flesh (S07E21)
The Runner Falls on His Kisser (S07E20)
další epizody (12)
1986 Poldové z Hill Street (TV seriál)
More Skinned Against Than Skinning (S07E10)
Fathers and Guns (S07E09)
Falling from Grace (S07E08)
další epizody (22)
1985 Poldové z Hill Street (TV seriál)
The Virgin and the Turkey (S06E10)
What Are Friends For? (S06E09)
Fathers and Huns (S06E08)
další epizody (22)
1984 Poldové z Hill Street (TV seriál)
Last Chance Salon (S05E11)
The Rise and Fall of Paul the Wall (S05E10)
Low Blow (S05E09)
další epizody (23)
1983 Poldové z Hill Street (TV seriál)
The Russians Are Coming (S04E10)
Honk If You're a Goose (S04E09)
Midway to What? (S04E08)
další epizody (20)
1982 Poldové z Hill Street (TV seriál)
Santaclaustrophobia (S03E12)
No Body's Perfect (S03E11)
Phantom of the Hill (S03E10)
další epizody (23)
1981 Poldové z Hill Street (TV seriál)
Chipped Beef (S02E07)
Cranky Streets (S02E06)
Fruits of the Poisonous Tree (S02E05)
další epizody (22)

TV pořady

1983 The 35th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace