foto

Hans Söhnker

  • nar. 11.10.1903
    Kiel, Německá říše
  • zem. 20.4.1981 (77 let)
    Berlín, Berlin, Západní Německo

Biografie

Hans Albert Edmund Söhnker začínal svou kariéru jako operetní tenor. Jedním z jeho učitelů byl Clemens Schubert. První angažmá získal v Kielu roku 1922. Od roku 1924 působil ve Frankfurtu nad Odrou. V roce 1929 vrcholily jeho zdravotní problémy, přesněji šlo o uzliny na hlasivkách. Söhnker po úspěšné, několikaměsíční léčbě přestal zpívat a přešel do činohry. Prošel postupně divadly v Baden-Badenu, Danzigu a Chemnitzu. V roce 1933 byl osloven Viktorem Jansonem a po podpisu smlouvy se studiem UFA si zahrál ve svém prvním filmu DER ZAREWITSCH. Následovaly filmy JEDE FRAU HAT EIN GEHEIMNIS, 1934, DER MUSTERGATTE, 1937, FRAU NACH MASS, 1940, EIN MANN MIT GRUNDSAETZEN, 1943, DER ENGEL MIT DEM SAITENSPIEL, 1944 a GROSSE FREIHEIT NR.7, 1944.

Když nacisté začali po roce 1933 „utahovat šrouby", utíkali z Německa jako první ti nejinteligentnější. Söhnker patřil mezi ty, kteří svým kolegům napomáhali k odchodu (nebo i útěku). Byl gestapem sledován, několikrát předveden k výslechu, nakonec se dostal na seznam „problémových" osob. Po ukončení války hrál s Boleslawem Barlogem v berlínském Schlossparktheater. K filmování se vrátil roku 1947 filmem FILM OHNE TITEL.

Počátkem šedesátých let se uplatnil v televizi. Úspěch mu zajistil seriál DER FORELLENHOF, 1965, kde si zahrál majitele hotelu. V rozmezí let 1967 až 1971 ztvárnil ředitele cirkusu v SALTO MORTALE. Největší úspěch přišel v roce 1968, v třináctidílném rodiném seriálu MEINE SCHEIEGERSOEHNE UND ICH. Jako konferenciér, moderátor, zpěvák a herec platil v sedmdesátých letech v tv šoubyznysu za jeho hvězdu.

V roce 1968 získal titul Státní herec, v roce 1973 byl vyznamenán Spolkovým záslužným křížem. V roce 1977 obdržel Zlatou cenu. Rok nato uveřejnil své vzpomínky v knize „... und kein Tag zuviel". Do roku 1981 učinkoval asi ve 109 filmech. Nadaboval do němčiny Rexe Harrisona, Laurence Oliviera, nebo Michaela Wildinga. Hans Söhnker zemřel ve svých 77 letech v Berlíně-Grunewaldu. Urna s jeho popelem leží na dně Baltského moře poblíž Travemünde.

skipi

Herecká filmografie

Filmy

1980 Weber, Die (TV film)
1978 Vorhang auf, wir spielen Mord (TV film)
1972 Manolescu - Die fast wahre Biographie eines Gauners (TV film)
Täter auf der Spur - In Schönheit sterben, Dem (TV film)
1971 Erste Frühlingstag, Der (TV film)
1969 Kellerassel (TV film)
1968 Der Hund von Blackwood Castle
1967 Alle unsere Spiele (TV film)
1966 Im Jahre Neun (TV film)
1965 Olivia (TV film)
1964 Das Phantom von Soho
Jetzt dreht die Welt sich nur um dich
Sechs Stunden Angst (TV film)
1963 Dulcinea
Rückblende 1963 (TV film)
Star ist heut' der Gassenhauer (TV film)
1962 Nejdelší den
Sherlock Holmes a náhrdelník smrti
1961 Das Schweigen (TV film)
Fast ein Poet (TV film)
Unser Haus in Kamerun
1960 Die Fastnachtsbeichte
Einer von sieben (TV film)
Ich heirate Herrn Direktor
Immer will ich dir gehören
Schachnovelle
Wegen Verführung Minderjähriger
1959 For the First Time
Jacqueline
1958 Sag ja, Mutti
Worüber man nicht spricht - Frauenarzt Dr. Brand greift ein
1957 Die Freundin meines Mannes
Immer, wenn der Tag beginnt
Wie schön, daß es dich gibt
1956 Geliebte Corinna
Studentin Helene Willfüer
Wenn wir alle Engel wären
Zärtliches Geheimnis
1955 Eine Frau genügt nicht?
Vor Gott und den Menschen
1954 Ein Leben für Do
Hoheit lassen bitten
Ihre große Prüfung
Oberarzt Dr. Solm
1953 Die Stärkere
Muß man sich gleich scheiden lassen?
Männer im gefährlichen Alter
Singende Hotel, Das
1952 Königin der Arena
1951 Amore e sangue
Mein Freund, der Dieb
Schatten über Neapel
Weiße Schatten
1950 Der Fall Rabanser
Nur eine Nacht
1949 Einmaleins der Ehe
Geliebter Lügner
Hallo Fräulein
1948 Film ohne Titel
1944 Der Engel mit dem Saitenspiel
La Paloma
Tierarzt Dr. Vlimmen
1943 Ein Mann mit Grundsätzen?
Liebespremiere
Nacht ohne Abschied
1942 Meine Frau Teresa
Strom, Der
1941 Blutsbrüderschaft
Na shledanou, Františko!
1940 Frau nach Maß
Nanette
1939 Gold in New Frisco
Irrtum des Herzens
Männer müssen so sein
Oceán v plamenech
1938 Der Tag nach der Scheidung
Die vier Gesellen
Geld fällt vom Himmel
Když hvězdy svítí
Zlaté srdce lékařky
1937 Hudba pro tebe
Miláček žen
Netopýr
Truxův záhadný případ
Und du mein Schatz fährst mit
Vzorný manžel
1936 Arzt aus Leidenschaft
Die Drei um Christine
Diener lassen bitten
Kde skřivánek zpívá
Líbánky
1935 Eva
Herbstmanöver
Mladý hrabě
Sie und die Drei
1934 Anita v ráji (německá verze)
Die Czardasfürstin
Die große Chance
Ich sing' mich in dein Herz hinein
Kazdá žena má své tajemství
1933 Carevič
Schwarzwaldmädel
Schwarzwaldmädel

TV seriály

1980 Im schönsten Bilsengrunde (TV seriál)
1975 Beschlossen und verkündet (TV seriál)
1973 Lokaltermin (TV seriál)
1969 Meine Schwiegersöhne und ich (TV seriál)
Salto mortale (TV seriál)
1965 Der Forellenhof (TV seriál)
1961 Die Rückblende (TV seriál)

Dokumentární

1992 Stars der UFA

Host

TV pořady

1977 Schlagerfestival 1927 (TV pořad)