foto

Soňa Červená

  • nar. 9.9.1925 (92 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Soňa Červená je česká herečka a světoznámá operní pěvkyně, mezzosopranistka.

Narodila se v rodině zakladatele slavného prvorepublikového kabaretu Červená sedma, právníka Jiřího Červeného. S divadlem začínala po válce u Voskovce a Wericha, záhy ale zběhla k opeře a vážné hudbě. Té se pak věnovala celou profesionální dráhu, během níž zažila úspěch ve východním Berlíně, emigraci na Západ a hostování na velkých operních jevištích celého světa.

Po několika desítkách let strávených v emigraci se vrátila zpět do vlasti a dodnes stále aktivně vystupuje. V roce 2004 obdržela cenu Thálie jako zvláštní cenu kolegia.

V baru KRÁSNÝ ZTRÁTY Michala Prokopa se Soňa Červená sešla s Geraldinou Muchovou, hudební skladatelkou skotského původu, někdejší manželkou dobrodruha, válečného reportéra a spisovatele Jiřího Muchy.

Roman "kikulin" Porteš

Herecká filmografie

Filmy

2017 München Mord - Einer der's geschafft hat (TV film)
2010 Zítra se bude... (divadelní záznam)
2004 Krásná nevěsta v černém (TV film)
2003 Pupendo
2001 Jeans
1999 Geschichten aus dem Wiener Wald (TV film)
1998 Last Vodka
1990 Black Rider, The (TV film)
1952 Divotvorný klobouk
Písnička za groš
Únos
1949 Revoluční rok 1848
1947 Poslední mohykán

TV seriály

2018 Madame (TV seriál)

Dokumentární

2017 Červená
2016 Toufar (divadelní záznam)
2015 Soňa Červená na Zlaté Praze (koncert)
2011 13. komnata Soni Červené (TV film)
2008 Do samoty v tanci (TV film)
2005 Moje 20. století
2004 Červená nit (TV film)
2002 Příběhy slavných (TV seriál)
2001 České pěvkyně v Americe (TV film)
1955 Aby nebolely...!
1954 Mladí mičurinci

TV pořady

2016 Ceny Thálie 2015 (TV pořad)
2013 Ceny Thálie 2012 (TV pořad)
2011 Tah dámou (TV pořad)
Trumfy Miroslava Donutila (TV pořad)
Uchem jehly (TV pořad)
2006 Před půlnocí (TV pořad)
2005 Ceny Thálie 2004 (TV pořad)
Všechnopárty (TV pořad)
Vzpomínky nám zůstanou (TV pořad)
2001 Barvy života (TV pořad)
2000 Krásný ztráty (TV pořad)
1999 Haló, hudba (TV pořad)
1997 Úsměvy (TV pořad)
1991 Album (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace