foto

Geraldine James

  • nar. 6.7.1950 (67 let)
    Maidenhead, Berkshire, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Geraldine James má britské občanství. Narodila se 6.7.1950 v Maidenhead - Berkshire v Anglii do rodiny otce kardiologa a matky alkoholičky, která dceru inspirovala k zapojení se do organizace NACoA.

Po základní škole začala studovat dramatickou střední školu na Drama Center v Londýně. Strávila tři roky v repertoáru divadla a divadelní školy, před zahájením své televizní kariéry. V Londýně a na Broadwayi ztvárnila vdovu Porcii s Dustinem Hoffmanem v proslulé inscenaci Williama Shakespeara KUPEC BENÁTSKÝ. Stala se známou již před 30 lety svými výkony jako Sarah ve snímku LAYTON V EPOSU, oskarovém GÁNDHÍ, dále v oceňované sérii PERLA V KORUNĚ o problému kolonizace Indie Británií. Ale hrála i více zemité role – v jednom snímku ukázala reálný život o neslyšící dívce. Zahrála si i prostitutku v seriálu ZLATÁ KLEC, v níž zvítězila za kritiku v TV. Nejčastěji hrála ve známých filmech podle renomovaných klasiků – MOLL FLANDERSOVÁ (Daniel Defoe), PES BASKERVILLSKÝ (A. C. Doyle), LUŽINOVA OBRANA (Vladimir Nabokov), v adaptaci gotického románu MRTVÁ A ŽIVÁ, ale také v komedii MUŽ, KTERÝ VĚDĚL PŘÍLIŠ MÁLO a spoustu dalších. Mezi její další snímek z roku 2003, patří HOLKY Z KALENDÁŘE, kde si zahrála Marii po boku další velké hvězdy Helen Mirren. V netradičním zpracování klasického díla A. C. Doyla SHERLOCK HOLMES, v režii Guye Ritchiho, si střihla roli hospodyně Hudson.

Svou rolí v TV filmu SHE´S BEEN AWAY (1989) získala Geraldine James na festivalu v Benátkách cenu za nejlepší ženský herecký výkon. Hostovala také v rádiové sérii BBC Rádia o záhadných vraždách s názvem BALDI. Přesto je spíše uznávaná jako seriálová herečka. V současnosti je vdaná za herce a divadelního režiséra JosePHa Blatchleye a mají spolu jednoho potomka. Naposledy si zahrála v adaptaci známé pohádky ALENKA V ŘÍŠI DIVŮ postavu Lady Ascot a nejnověji v komedii ARTHUR matku Arthura Vivien. Brzy se objeví v dalším pokračování SHERLOCKA HOLMESE, opět pod taktovkou Guye Ritchiho.

♥Milka "Roman.Ticka" K♥

Herecká filmografie

Filmy

2017 Beast
Daphne
Megan Leavey
2016 Alenka v říši divů: Za zrcadlem
2015 45 let
2014 Robot Overlords
2013 Diana
Legacy (TV film)
2011 Arthur
Muži, kteří nenávidí ženy
Sherlock Holmes: Hra stínů
2010 Alenka v říši divů
Vyrobeno v Dagenhamu
2009 Sherlock Holmes
2008 Caught in a Trap (TV film)
Heist (TV film)
Phoo Action (TV film)
2007 Northangerské opatství (TV film)
2004 Fever, The
2003 Hearts of Gold (TV film)
Holky z kalendáře
Pohádka mého života (TV film)
2002 May a její anděl (TV film)
Pes baskervillský (TV film)
Tom a Tomáš
2001 Prokletý láskou
2000 Lužinova obrana
Testimony of Taliesin Jones, The
1998 Seesaw (TV film)
1997 Mrtvá a živá (TV film)
Muž, který věděl příliš málo
1996 Moll Flandersová
Over Here (TV film)
1994 Doggin' Around (TV film)
Healer, The (TV film)
Words Upon the Window Pane
1993 No Worries
1992 A Doll's House (TV film)
Losing Track (TV film)
The Bridge
1991 Backstage at Masterpiece Theatre (TV film)
Beltenebros
Ex (TV film)
Přísně tajné prázdniny
1989 She's Been Away (TV film)
Tall Guy, The
Wolves of Willoughby Chase, The
1988 Zeď strachu (TV film)
1985 Time and the Conways (TV film)
1982 Gándhí
1981 History Man, The (TV film)
1980 Sweet William
1979 Bloody Kids
The Dumb Waiter
Who's Who (TV film)

TV seriály

2017 Anne with an E (TV seriál)
Wherever You Are Is My Home (E07)
Remorse Is the Poison of Life (E06)
Tightly Knotted to a Similar String (E05)
další epizody (6)
2016 Pátý (TV seriál)
Epizoda 10 (E10)
Epizoda 9 (E09)
Epizoda 8 (E08)
další epizody (10)
2015 Black Work (TV seriál)
2013 Utopia (TV seriál)
2012 Playhouse uvádí (TV seriál)
The Other Woman (S01E10)
13 Steps Down (TV seriál)
2011 Vraždy v Midsomeru (TV seriál)
Fit pro vraždu (S13E08)
2008 Fairy Tales (TV seriál)
Malá Velká Británie v USA (TV seriál)
Poslední nepřítel (TV seriál)
2007 The Time of Your Life (TV seriál)
2006 Battle for Rome, The (TV seriál)
The Amazing Mrs Pritchard (TV seriál)
Hercule Poirot (TV seriál)
Rodinné sídlo (S10E03)
2004 He Knew He Was Right (TV seriál)
2003 Malá Velká Británie (TV seriál)
State of Play (TV seriál)
2002 White Teeth (TV seriál)
2000 Hříchy (TV seriál)
1997 Drovers' Gold (TV seriál)
Gold (TV seriál)
1995 Zlatá klec (TV seriál)
1991 Stanley and the Women (TV seriál)
1988 Echoes (TV seriál)
1985 Blott on the Landscape (TV seriál)
Screen One (TV seriál)
1984 Perla v koruně (TV seriál)
1982 I Remember Nelson (TV seriál)
1979 Love Among the Artists (TV seriál)

Dokumentární

2011 Planet of the Apemen: Battle for Earth (TV seriál)
2006 Behind the Scenes: Agatha Christie's Poirot (TV film)
2002 John Thaw Story, The (TV film)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace