foto

Isabella Rossellini

  • nar. 18.6.1952 (68 let)
    Řím, Itálie

Biografie

Isabella je jedním ze tří dětí italského režiséra Roberta Rosselliniho (1906-1977) a švédské herečky Ingrid Bergmanové (1915-1982). Má bratra Roberta, který se živý jako finanční poradce a sestru (dvojče) Isottu, která je profesorkou literatury v rodné Itálii. Isabella se sice narodila v Římě, ale dětství prožila střídavě jak v Itálii (Řím, Santa Marinella) tak ve Francii. Ve třinácti letech jí doktoři diagnostikovali skoliózu, načež podstoupila těžkou operaci páteře, ze které se vzpamatovávala následujících osmnáct měsíců.

Ještě než ukončila v roce 1971 v Římě studium kostýmního návrhářství, asistovala o letních prázdninách kostymérům ve filmech svého otce. V roce 1972 přesídlila do New Yorku, kde pracovala nejprve jako překladatelka pro Italien News Bureau a učitelka italštiny v New School for Social Research. Občas se i objevovala v show Roberta Benigniho THE OTHER SUNDAY.

Po třech letech novinářské praxe u Gianniho Miny se stala reportérkou newyorské pobočky italské TV společnosti RAI. Od počátku osmdesátých let uplatňuje svoje půvaby jako modelka, jejíž prestiž vzrostla zejména poté, co se začaly objevovat její snímky od věhlasných fotografů Richarda Avedona, Bruce Webera a Billa Kinga na stránkách módních časopisů Vogue, Harper's Bazaar a Elle.

V té době byla i manželkou legendárního režiséra Martina Scorseseho, a to v letech 1979 až 1982. Manželství ale nebylo zrovna nejšťastnější a dá se označit za velmi ukvapené. Isabella ale udělala tuto chybu hned dvakrát, když si pár měsíců po rozvodu se Scorsesem vzala německého modela Jona Wiedemanna, s kterým vydržela do roku 1986.

V roce 1982 uzavřela exkluzívní smlouvu s francouzskou kosmetickou firmou Lancôme, která si vybrala její tajemnou tvář na reklamu svých výrobků, zejm. parfému Trésor. I její modelingová kariéra nabírá obrátky a fotí s fotografy nejzvučnějších jmen, viz Helmut Newton. V roce 1995 představila lvastní kosmetickou řadu s názvem Manifesto.

Před filmovou kamerou debutovala po boku své matky jako jeptiška Pia, pečující o stárnoucí komtesu, v sladkobolném melodramatu VĚC ČASU (režie V. Minnelli). Poprvé na sebe upozornila úlohou italské dívky Eugenie v politicky laděném poetickém filmu Louka (r. P. Taviani a V. Taviani), ale výrazněji se prosadila až rolí Darji Greenwoodové, ruské manželky černošského stepaře (Gregory Hines), který emigroval z USA do Sovětského svazu, v politickém thrilleru BÍLÉ NOCI (r. T. Hackford). Mezinárodní hvězdu z ní učinila úloha záhadné barové zpěvačky Dorothy Vallensové, jejíž tajemství se snaží odhalit jeden mladík (Kyle MacLachlan) se svou přítelkyní (Laura Dernová), v postmodernistickém thrilleru MODRÝ SAMET (r. D. Lynch). S Davidem Lynchem si při natáčení padli do oka a po několik let byli partneři.

Dráždivou smyslností, byť zahalenou do honosných historických kostýmů, oplývají také její další hrdinky, které však pocházejí z Evropy: francouzská kurtizána Victorie, působící na dvoře Jindřicha III., v milostném historickém snímku GALANTNÍ DÁMY (režie J.-Ch. Tacchell) a vášnivá a vychytralá benátská vdova Rosanna ve volném filmovém přepisu hry Carla Goldoniho HONBA ZA VDOVOU (režie G. Ferrara).

V létě 1994 pobývala v České republice při příležitosti natáčení životopisného snímku o L. van Beethovenovi NEHYNOUCÍ LÁSKA (r. B. Rose), v němž ztělesnila uherskou hraběnku Annu Marii Erdödyovou, jednu z milenek geniálního skladatele, kterého ztvárnil Gary Oldman. Ten se po natáčení stal přítelem Isabelle a vystřídal Davida Lynche.

Uznání si získala také jako malířka, vystavovala již v Paříži a New Yorku. Je autorkou autobiografické knihy Some of Me (1997, Něco o mně). Isabella má dceru Elletru s Jonem Widemannem, má italské a americké občanství.

Ai.ma

Herecká filmografie

Filmy

2018 Silent Life
Vita a Virginia
Úžasňákovi 2
2015 Joy
Skryté monstrum
2013 Nepřítel
2012 Detektivem nanečisto
Jako chmýří pampelišek
2011 3 fois 20 ans
Animals Distract Me
Klíčovou dírkou
Kuře na švestkách
L'era legale
2010 Osamělost prvočísel
2009 Amor plano - vyp.
My Dog Tulip
Send Me to the 'Lectric Chair
The Phantom (TV film)
2008 Infected (TV film)
Milenci
Vdaná snoubenka
2006 Architekt
Brand Upon the Brain!
Filthy Gorgeous (TV film)
Pochybná sláva
2005 Heights
La Fiesta del Chivo
2004 Pánem svého koutku
The Tulse Luper Suitcases, Part 2: Vaux to the Sea
Zeměmoří (TV film)
2003 Muž se srdcem kovboje (TV film)
Nejsmutnější hudba světa
The Tulse Luper Suitcases, Part 1: The Moab Story
2002 Impérium
Roger Dodger
2000 Don Quijote (TV film)
Nebe padá
1998 Left Luggage aneb Kufry pana Silberschmidta
Merlin (TV film)
Podvodníci
1997 Odysseus (TV film)
1996 Pohřeb
Zločin století (TV film)
Žranice
1995 Croce e delizia
1994 Gift, The (TV film)
Nehynoucí láska
Wyatt Earp
1993 Beze strachu
Dobrodružství létající okurky
Nevinný
1992 Smrt jí sluší
1991 Caccia alla vedova
Prolhaná dvojčata (TV film)
1990 Galantní dámy
Lovci slonoviny (TV film)
Zběsilost v srdci
1989 Příbuzní
1988 Zelly a já
1987 Drsňáci netančí
Siesta
Červená Karkulka
1986 Modrý samet
1985 Bílé noci
1981 Pap'occhio, Il
1979 Louka
1976 A Matter of Time

TV seriály

2020 The Owl House (TV seriál)
2017 Shut Eye (TV seriál)
There's No Place Like Home (S02E10)
Verite (S02E09)
Karma Chameleon (S02E08)
další epizody (10)
2016 Shut Eye (TV seriál)
Ace of Swords (S01E10)
Wheel of Fortune (S01E09)
Five of Cups (S01E08)
další epizody (10)
2013 Černá listina (TV seriál)
Kontraktor (č. 145) (S01E02)
2012 Treme (TV seriál)
Myslel jsem, že slyším Buddyho Boldena říkat... (S03E05)
2008 Green Porno (TV seriál)
2007 Studio 30 Rock (TV seriál)
Valentýnská noc (S01E13)
Ve smokingu (S01E12)
2005 Alias (TV seriál)
Rodinná pouta (S04E20)
Pandora (S04E15)
2004 Alias (TV seriál)
Vzkříšení (S03E22)
Odkaz (S03E21)
Průsečíky (S03E12)
2002 Napoleon (TV seriál)
1812–1821 (E04)
1807–1812 (E03)
1800–1807 (E02)
další epizody (4)
1999 Simpsonovi (TV seriál)
Outsider-art (S10E19)
1997 Nemocnice Chicago Hope (TV seriál)
Mother, May I? (S03E17)
Missed Conception (S03E16)
1996 Přátelé (TV seriál)
Bratrská láska (S03E05)
1995 Příběhy ze záhrobí (TV seriál)
You, Murderer (S06E15)
1993 Padlí andělé (TV seriál)

Dokumentární

2020 Helmut Newton: Nestoudná krása
Paolo Conte, Via con me
The Rossellinis
2019 American Style (TV seriál)
2018 Hollywood, No Sex Please! - a.z.
Why Are We Creative?
2017 Filmový svět na fotografiích Magnum Photos (TV film)
Larger Than Life: The Kevyn Aucoin Story
2015 Ingrid Bergmanová - zpověď
Isabella Rossellini's Green Porno Live (TV film)
The 1000 Eyes of Dr Maddin
2014 My Italian Secret: The Forgotten Heroes - vyp.
2013 Mammas (TV seriál)
Trespassing Bergman
2012 Bam150
O tváři: Supermodelky tehdy a nyní
2010 Isabella Rossellini: Aus dem Leben eines Schmetterlings (TV film)
Paavo, viisi annosta elämää
2009 Byl jednou jeden film: Zběsilost v srdci (TV film)
La traversée du désir
2008 Beyond Wiseguys: Italian Americans & the Movies
Cinema16: World Short Films
2007 Giganten (TV seriál)
2006 Byl jednou jeden film: Řím, otevřené město (TV film)
Discovery Atlas: Italy Revealed (TV film)
Once Upon a Time... Rome Open City
Sartoria Tirelli - Vestire il cinema
Země světa (TV seriál)
2005 My Dad Is 100 Years Old
2004 Pas de Deux: Making 'White Nights'
2003 Il était une fois... (TV seriál)
Tribeca Film Festival Presents (TV film)
World VDAY
2002 Filmové žánry (TV seriál)
Mysteries of Love (TV film)
2001 Die zehn Gebote der Kreativität (TV film)
2000 Svět filmu: Roberto Rossellini
1999 Intimate Portrait: Laura Dern (TV film)
1998 World Fashion Premiere from Paris (TV film)
1996 Ingrid Bergman Remembered (TV film)
1993 Rossellini visto da Rossellini - a.z.
1988 No Frank in Lumberton (TV film)

Hudební videoklipy

1992 Madonna: Erotica (hudební videoklip)

Režijní filmografie

Filmy

2011 Animals Distract Me

Dokumentární

2013 Mammas (TV seriál)
2010 Isabella Rossellini: Aus dem Leben eines Schmetterlings (TV film)

Scenáristická filmografie

Filmy

2011 Animals Distract Me

Dokumentární

2015 Isabella Rossellini's Green Porno Live (TV film)

Host

TV pořady

2009 C à vous (TV pořad)
2003 Che tempo che fa (TV pořad)
1999 Beckmann (TV pořad)
1998 Na plovárně (TV pořad)
1997 Leute heute (TV pořad)
1992 Gomorron (TV pořad)
1991 Boulevard Bio (TV pořad)
1988 Lunettes noires pour nuits blanches (TV pořad)
1987 The 59th Annual Academy Awards (TV pořad)
1981 The 53rd Annual Academy Awards (TV pořad)
1975 Les rendez-vous du dimanche (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(70)