foto

Sting

  • nar. 2.10.1951 (68 let)
    Wallsend, Anglie, Velká Británie

Biografie

Sting se narodil jako nejstarší ze čtyř dětí. Jeho otec byl mlékař a matka pracovala jako kadeřnice. Studoval angličtinu a hudbu na pedagogické fakultě Warwick University. Hrál na kontrabas s jazzovou kapelou. Nějaký čas pracoval také jako učitel. Zpíval s jazzrockovou skupinou Last Exit.

V roce 1977 založil s bubeníkem Stewartem Copelandem a kytaristou Andym Summersem punkové trio The Police. Skupina dosáhla největší slávy na začátku 80. let. V roce 1983 vydali desku Sychronicity, která vystoupila na první příčku v britské i americké hitparádě. V USA se stala osmkrát platinovou. V polovině 80. let se skupna rozpadla. V roce 1997 se skupina dala znovu dohromady a zahráli na 49. udílení cen GRAMMY. Sting v The Police působil jako skladatel, zpěvák a baskytarista. Svou sólovou kariéru Sting zahájil v roce 1985 vydáním desky The Dream of the blue Turtles. Ve svých písních kombinuje různé hudební styly a žánry (např. rock, pop, jazz atd.).

Poprvé stál před kamerou jako model v reklamě na žvýkačku Wrigley´s. Pro reklamu se nechal odbarvit na blond a u tohoto odstínu už zůstal. Ve filmu debutoval v roli hotelového pikolíka jménem Ace Face, který o víkendech prohání silné motorky, ve filmové verzi rockového muzikálu o soupeřících rockerských bandách z pol. 60 let QUADROPHENIA. Dramatickou rolí na sebe upozornil v černé komedii DĚTSKÉ PROJÍMADLO, kde hrál Martina Tylora, který se vetře do přízně jedné rodiny tím, že se tam začně starat o psychicky labilní dívku. Hrál ve sci-fi filmu DUNA. Po boku herečky Mereyl Streep hrál v psychologickém dramatu VÍC NEŽ DOST. V roce 1989 se představil v broadwayské inscenaci Brechtovy a Weillovy ŽEBRÁCKÉ OPERY jako král zlodějů Mackie Messer.

Stingovy skladby jsou velice často zařazovány do filmových soundtracků. Spolu s Trevorem Jonesem byl nominován na Zlatý Globus za titulní píseň z filmu MOCNÝ.

Stingovou první ženou byla herečka Frances Tomeltyová (1976-82) a od roku 1992 má za manželku herečku a producentku Trudii Stylerovou, s níž ma čtyři děti. Se svou ženou založil nadaci na záchranu deštných pralesů a věnuje se aktivně různým charitativním činnostem. Má čestné doktoráty na Northumbia University (1992) a na prestižní Berklee College of Music (1994).

Markéta "blackrain" Rejzková

Herecká filmografie

Filmy

2016 Zoolander No. 2
2009 Bruno
2003 The Tulse Luper Suitcases, Part 1: The Moab Story
1998 Sbal prachy a vypadni
1995 Groteska
1993 Peter and the Wolf: A Prokofiev Fantasy (TV film)
1988 Bouřlivé pondělí
Dobrodružství Barona Prášila
1987 Julie a Julie
1985 Ligmalion: A Musical for the 80s (TV film)
Nevěsta
Víc než dost
1984 Duna
1982 Brimstone and Treacle
1981 Artemis 81 (TV film)
1979 Quadrophenia
Radio On

TV seriály

2016 Michael McIntyre's Big Show (TV seriál)
2015 Open Slather (TV seriál)
2013 The Michael J. Fox Show (TV seriál)
Christmas (E11)
2011 Life's Too Short (TV seriál)
Episode 7 (E07)
2008 Malá Velká Británie v USA (TV seriál)
Epizoda 4 (E04)
2006 Studio 60 (TV seriál)
The Wrap Party (E06)
The Long Lead Story (E05)
2001 Ally McBealová (TV seriál)
Stahují se mračna (S04E20)
1994 The Vicar of Dibley (TV seriál)
1992 Simpsonovi (TV seriál)
Rádio Bart (S03E13)
1990 Captain Planet (TV seriál)

Dokumentární

2020 Halušky: Dobrodružství s psychedeliky
Stewart Copeland's Adventures in Music (TV seriál)
2019 I Want My MTV
Pavarotti - a.z.
Quadrophenia: Our Generation
2018 Legendy pop-rocku (TV seriál)
Pocta Alžbětě II. (koncert)
Yo no me llamo Rubén Blades
2017 Brian Johnson: Rock na cestě (TV seriál)
Elton John: The Nation's Favorite Song (TV film)
Gurrumul
Mr. Pori Jazz - a.z.
Odvrácená strana Slunce (TV film)
Sting: Live at the Olympia Paris (koncert)
Tower of Song: A Memorial Tribute to Leonard Cohen (koncert)
2016 Sting - Beyond the Police (TV film)
Sting! (TV film)
Zvuky moře
2015 Better Than the Original: The Joy of the Cover Version (TV film) - a.z.
2014 Jaco Pastorius!
Musicares Person of the Year: A Tribute to Bruce Springsteen
Who the F**K Is Arthur Fogel
2013 20 Feet from Stardom
Pavarotti - hlas pro věčnost (TV film)
Planet View
Sting: Last Ship Live (koncert)
2012 Andy Summers - Autobiografie
Dreamscapes
Radioman
2011 John Lennon: Love Is All You Need - a.z.
2010 2012: Čas na změnu
Do It Again
Hope For Haiti Now (koncert)
Rock'n'roll... Of Corse!
Sting v Berlíně (koncert)
Xingu - A luta dos Povos pelo Rio
2009 25 let Rokenrolové síně slávy (koncert)
Hudební mozek (TV film)
Jak klip zabil rozhlasovou hvězdu (TV seriál) - a.z.
Still Bill
Sting: Koncert v katedrále (koncert)
Sting: Písně zimních nocí (TV film)
Streisand: Live in Concert (koncert)
2008 The Police - koncert 2007 (koncert)
2007 My Generation: Jsou to pořád Who?
Saturday Night Live in the '90s: Pop Culture Nation (TV film)
2006 Everyone stares: The Police inside out
Herbie Hancock: Possibilities
Scott Walker: Muž z 30. století
2005 All We Are Saying (TV film)
George Michael: A Different Story
Live 8 (koncert)
Live Aid Remembered (TV film)
2003 Sting: Sacred Love (koncert)
The Words and Music of 'Cold Mountain' (koncert)
2002 Chris Botti & Friends: Night Sessions Live In Concert (koncert)
The Sweatbox
2001 2002 (TV film)
All Access: Front Row. Backstage. Live!
Being Mick (TV film)
Sting ...All This Time (koncert)
2000 Sex Pistols: Děs a běs
Sting: The Brand New Day Tour - Live from the Universal Amphitheatre (koncert)
The Beatles Revolution (TV film)
1999 Saturday Night Live 25 (TV film)
Tina Turner: Celebrate Live 1999 (koncert)
1998 Divas Live: An Honors Concert for VH1 Save the Children (koncert)
Top Ten (TV seriál)
Twentieth Century Blues: The Songs of Noël Coward (koncert)
1997 All-Star Concert for Montserrat (koncert)
1996 Sting in Vietnam (koncert)
1995 The History of Rock 'N' Roll, Vol. 9 (TV film)
1992 Branford Marsalis: The Music Tells You
Pavarotti & Friends (koncert)
1991 Simple Truth, The: A Concert for Kurdish Refugees (koncert)
Sting at the Hollywood Bowl (koncert)
Sting: The Soul Cages Concert (koncert)
Two Rooms: A Tribute to Elton John & Bernie Taupin (koncert)
1990 Resident Alien
1989 Dance of Hope
Unplugged (TV seriál)
1988 Nelson Mandela 70th Birthday Tribute (koncert)
1987 The Police: Every Breath You Take - The Videos (video kompilace)
1986 The Prince's Trust Rock Gala: 10th Birthday (koncert)
1985 Bring on the Night
Live Aid (koncert)
1984 Police: Synchronicity Concert, The (koncert)
1981 Urgh! A Music War
1980 Punk In England

Hudební videoklipy

2018 Sting feat. Shaggy - Don't Make Me Wait (hudební videoklip)
Sting feat. Shaggy - Just One Lifetime (hudební videoklip)
2003 Craig David ft. Sting - Rise & Fall (hudební videoklip)
2000 Sting - Desert Rose (hudební videoklip)
1998 Sting - Freak the Mighty (hudební videoklip)
1993 Sting: Ten Summoners Tales (hudební videoklip)
1978 The Police - Roxanne (hudební videoklip)

Video kompilace

2008 Luciano Pavarotti: Nejlepší duety (video kompilace)

Koncert

2017 Sting & Shaggy au château d'Hérouville (koncert)
Sting en concert à l'Olympia de Paris (koncert)

Divadelní záznam

1982 The Secret Policeman's Other Ball (divadelní záznam)

Skladatelská filmografie

Dokumentární

2012 Dreamscapes
1995 Living Sea, The

Hudební videoklipy

2000 Sting - Desert Rose (hudební videoklip)
1998 Sting - Freak the Mighty (hudební videoklip)
1997 Puff Daddy Feat. Faith Evans & 112 - I'll Be Missing You (hudební videoklip)

Host

TV pořady

2018 Grammy Awards 2018 (TV pořad)
2017 Oscar 2017 (TV pořad)
The 74th Golden Globe Awards (TV pořad)
2016 Bocelli and Zanetti Night (TV pořad)
Drôle d'endroit pour une rencontre (TV pořad)
Quotidien (TV pořad)
2015 The 69th Annual Tony Awards (TV pořad)
The Late Show with Stephen Colbert (TV pořad)
2014 Finding Your Roots with Henry Louis Gates, Jr (TV pořad)
The 68th Annual Tony Awards (TV pořad)
2011 American Cinematheque Tribute to Robert Downey Jr, The (TV pořad)
2009 Top of the Pops (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2009 (TV pořad)
2007 The Alan Titchmarsh Show (TV pořad)
2004 Jeremy Vine Meets... (TV pořad)
The 76th Annual Academy Awards (TV pořad)
2003 Che tempo che fa (TV pořad)
Show Ellen DeGeneresové (TV pořad)
The Victoria's Secret Fashion Show (TV pořad)
2002 The 74th Annual Academy Awards (TV pořad)
XIX Winter Olympics Opening Ceremony (TV pořad)
2001 America: A Tribute to Heroes (TV pořad)
The 73rd Annual Academy Awards (TV pořad)
2000 Dale's All Stars (TV pořad)
FanClub (TV pořad)
1998 Na plovárně (TV pořad)
The Howard Stern Radio Show (TV pořad)
The X-Files Movie Special (TV pořad)
Tony Bennett Live by Request: An All-Star Tribute (TV pořad)
1997 An Audience with Elton John (TV pořad)
On Tour (TV pořad)
1995 E! Živě z červeného koberce (TV pořad)
1994 Grammy's Greatest Moments Volume I (TV pořad)
Howard Stern (TV pořad)
1993 1993 MTV Video Music Awards (TV pořad)
1975 Les rendez-vous du dimanche (TV pořad)
1964 Top of the Pops (TV pořad)

Fanoušci tvůrce