foto

Anny Duperey

  • nar. 28.6.1947 (70 let)
    Rouen, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Herečka a spisovatelka Anny Duperey je dcerou fotografa Luciena Legrase, Legras je tedy její skutečné příjmení. Oba rodiče zahynuli tragicky na otravu plynem v jejích osmi letech, načež Anny byla vychována odděleně od své mladší sestry. Tato smutná životní zkušenost vedla pozdějí k jejím aktivitám ve prospěch osiřelých dětí. Anny od dětství tíhla k uměleckým žánrům, toužila především po herectví, později navštěvovala slavnou Simonovu dramatickou školu, přičemž na herecké vzdělání si vydělávala jako manekýna. Když pak začala hrát divadlo, její atraktivní zjev neušel zájmu filmařů a již ve dvaceti letech tak byla obsazena do tří filmů.

Již tehdy spolupracovala s Pierrem Richardem, s nímž se pak objevila v několika dodnes známých filmech, zásadní pro ni byla nabídka od slavného tvůrce nové vlny, Jeana-Luc Godarda, který jí poskytl hlavní roli ve filmu DVĚ NEBO TŘI VĚCI, CO O NÍ VÍM (2 ou 3 choses que je sais d'elle, 1967). V hereckém souhvězdí se pak ocitla ve francouzsko-italském povídkovém filmu PODIVUHODNÉ PŘÍBĚHY (Histoires extraordinaires, 1968) natočeném na motivy literárního díla E. A. Poea. Následně hrála v několika filmech ročně, začala pracovat i pro televizi, i u nás ji pak dobře známe z Richardovy komedie ŽIVOT PLNÝ MALÉRŮ (Les malheurs d'Alfred, 1972). Další výraznou příležitostí byla postava Arlette, již sehrála po boku J. P. Belmonda v dramatu STAVISKY (1974).

I nadále sklízela Anny Duperey úspěchy také na divadle, souběžně se objevovala ve filmech známých režisérů (a po boku slavných herců) ve filmu i televizi. Z jejích filmových rolí je na místě připomenout komedii ZÁLETNÍK (Un éléphant ça tromphe énormément, 1976), za niž byla nominována na cenu Cézara. V téže době dostala možnost točit i v zámoří a v režii Sydneyho Pollacka se objevila v americkém filmu BOBBY DEERFIELD (1977) po boku Al Pacina. U nás ji pak zviditelnila ve své době legendární komedie ÚNOS AUT (Bestellt – geklaut – geliefert, 1980), natočená v německé produkci. Z další spolupráce s Pierrem Richardem se sluší připomenout komedii OTEC A OTEC (Les comperes, 1983). V průběhu osmdesátých let omezila Anny Duperey svou participaci ve filmu, více začala točit pro televizi, i u nás byly v poslední době uvedeny některé televizní filmy s její účastí, za své výkony v seriálech byla na přelomu 80. a 90. dvakrát oceněna francouzskou televizní cenou 7 d'or Night.

Anny Duperey příležitostně hraje dodnes, nadále se objevuje i na divadelním jevišti, od sedmdesátých let se ale zároveň věnuje psaní knih. Mimořádnou pozornost získala především s autobiograficky laděnou knihou Le voile noir (1992), v níž zpracovala vzpomínky na své neradostné dětství. I její další knihy pak vzbudily zájem, mezitím se přeorientovala na práci pro osiřelé děti, angažuje se v budování SOS vesniček a především tyto mimoherecké aktivity jí vynesly ocenění Řádem Čestné legie (1997). Jako slavná herecká osobnost a veřejná aktivistka nakonec vstoupila i do politiky a v roce 2002 podpořila prezidentskou volební kampaň Lionela Jospina.

Anny Duperey je podruhé vdaná; jejím prvním manželem byl herec Bernard Giraudeau (*1947). Z jejich dvou dětí se dcera Sara v poslední době prosazuje jako televizní herečka. Současným manželem Anny Duperey je herec Cris Campion (*1966).

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2015 Un parfum de sang (TV film)
2014 Marge d'erreur (TV film)
2012 Ještě jste nic neviděli
2011 Láska na tři roky
2010 Colombe (TV film)
2009 Bambou
Ráj na západě
2008 Coco Chanel (TV film)
Domácnost naruby
2007 Pozvánka k tanci
2003 Miluji Vás, Výsosti (TV film)
2001 Cena za pravdu (TV film)
Piknik u Osirida (TV film)
1999 Tôt ou tard
1997 Enfant perdu, L' (TV film)
1993 Germinal
1991 Contre l'oubli
1990 Seconde, La (TV film)
1988 Face de l'ogre, La (TV film)
Gandahar
Sólo pro Marii (TV film)
1984 Triche, La
1983 Démon dans l'île, Le
Otec & otec
1982 Grand pardon, Le
Meurtres à domicile
Tisíc miliard dolarů
1981 Guerre de Troie n'aura pas lieu, La (TV film)
Psy
1980 Únos aut
1979 Z pekla k vítězství
1978 Amours sous la révolution : André Chénier et la jeune captive (TV film)
Trocadero bleu citron
1977 Bobby Deerfield
Maladie mortelle
1976 Arriviste, L'
Nuit d'or
Záletník
1975 Malin plaisir, Le
Umarmungen und andere Sachen
Žádný problém
1974 Stavisky
1973 Dame de trèfle, La (TV film)
Oiseau rare, L'
Sans sommation
1972 Pas folle la guêpe
Život plný malérů
1971 Heure éblouissante, L' (TV film)
1970 Rose écorchée, La
1969 Mladý pár
Ženy
1968 Bye bye, Barbara
Koenigsmark (TV film)
Podivuhodné příběhy
Ve znamení Monte Christa
1967 Jerk à Istambul
L'homme qui valait des milliards
2 ou 3 choses que je sais d'elle

TV seriály

2017 Le Tueur du lac (TV seriál)
2005 Clara Shellerová (TV seriál)
1999 Chère Marianne (TV seriál)
1998 Marseille (TV seriál)
1997 Jedna a jedna je šest (TV seriál)
Vocation d'Adrienne, La (TV seriál)
1993 Charlemagne, le prince à cheval (TV seriál)
1992 Úžasná rodina (TV seriál)
1988 Un château au soleil (TV seriál)
1978 Un ours pas comme les autres (TV seriál)
1970 Brigade des maléfices, La (TV seriál)
1959 Gala de l'union (TV seriál)

Dokumentární

2017 Le Maître est l'enfant
2011 Belmondo, itinéraire... (TV film)
1987 La nuit des Molières (TV seriál)

TV pořady

2016 Vivement la télé (TV pořad)
2015 Le divan de Marc-Olivier Fogiel (TV pořad)
2012 Le grand 8 (TV pořad)
2009 La traversée du miroir (TV pořad)
2008 La grande librairie (TV pořad)
2005 Café Picouly (TV pořad)
2003 Les grands du rire (TV pořad)
2000 L'invité (TV pořad)
On ne peut pas plaire à tout le monde (TV pořad)
Qui veut gagner des millions? (TV pořad)
1998 Vivement dimanche prochain (TV pořad)
1996 Thé ou café (TV pořad)
1994 Vincent à l'heure (TV pořad)
1981 13 heures le journal (TV pořad)
1980 Jeudi cinéma (TV pořad)
1979 Palmarès (TV pořad)
1976 La nuit des Césars (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace