foto

Delroy Lindo

  • nar. 18.11.1952 (64 let)
    Eltham, Londýn, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jeho rodičia boli jamajskí prisťahovalci, ale Delroy sa narodil v Londýne, kde aj vyrastal. Po štúdium herectva na American Conservatory Theatre na seba upozornil ako divadelný herec, špecializujúci sa na Williama Shakespeara (Rómeo a Júlia, Othello). Dostáva sa aj a Broadway, kde za hru „Joe Turner´s Come & Gone“ získava niekoľko nominácií na ceny (Tony, Drama Desk). Patrí do newyorského Actors Studia.

Od druhej polovice sedemdesiatich rokoch do začiatku deväťdesiatich si tento masívny herec, obdarovaný impozantnou plešinou a charizmou, zahral len v hŕstke filmov a zakaždým po boku v tých časoch slávnejších kolegov. S Joan Chenovou a Rutgerom Hauerom v KRUTEJ HRE v réžii scenáristu „Blade Runnera“, Davida Webba Peoplesa, po boku Briana Dennehya a Aidana Quinna v TV trileri PERFEKTNÝ SVEDOK, s Michaelom J. Foxom a Jamesom Woodsom v krimi komédii Johna Badhama POLICAJTOVI V PÄTÁCH. Prvé úspechy prišli až keď sa ho mentorsky chopil mladý významný černošský režisér Spike Lee (MALCOLM X, CROOKLYN, HRA SO SMRŤOU).

Zlom nastal 1995, kedy získal dve úlohy vo veľkých snímkach. Väčšiu slávu, ako mihnutie sa africkým diktátorom žiadajúcim finančný obnos za povolenie dobrodruhom (napr. Laura Linneyová a Ernie Hudson) vstúpiť do džungle v dobrodružstve Michaela Crichtona a Franka Marshalla KONGO, mu priniesla rola mafiána Catletta v Sonnenfeldovej hviezdnej (John Travolta, Gene Hackman, James Gandolfini) adaptácii bestselleru Elmorea Loenarda CHYŤTE HO! Rok nato dal Lindovi imigrant John Woo výraznú podpornú rolu tvrdého ale v skutočnosti dobráckeho nadriadeného pilotov bojových lietadiel, z nich jeden (Travolta) zapletie do krádeže nukleárnej bomby svojho nevinného kolegu (Christian Slater) v akčnom hite OPERÁCIA: ZLOMENÝ ŠÍP. Podobnú rolu, t.j. tvrdý ale férový rázny muž v správny čas na správnom mieste (aj keď nijako extra nezasahuje do priebehu udalostí a nie vždy prežije), stelesnil aj v trileri Rona Howarda VÝKUPNÉ. Tu si zahral agenta FBI, spolupracujúceho s rodičmi (Rene Russoová, Mel Gibson), ktorým unesú syna.

Ďalšie úlohy Delroya Lindu sú tieto: anjel Jackson v žánrovej zmeske v Hollywoode etablovaného trainspottingárskeho Brita Dannyho Boylea EXTRA ŽIVOT; rolička v trilerovej komédii DIABLOV AVOKÁT Taylora Hackforda (s tým spolupracoval prvý krát už v roku 1993 v snímke KRV SEM, KRV TAM); incestný zberač jabĺk, ktorého na svojej púti svetom spoznáva tichý, citlivý chlapec (Tobey Maguire) v Hallströmovej adaptácii Irvingovho románu PRAVIDLÁ MUŠTÁRNE; spoľahlivý kolega starého zlodeja (Gene Hackman) v jeho poslednej fuške v réžii Davida Mameta HEIST; generál Wheeler, jediný spojenca uväzneného rešpektovaného generála (Robert Redford) v POSLEDNEJ PEVNOSTI prichádzajúceho do ostrého konfliktu s riaditeľom väznice (James Gandolfini). Menej výrazné postavy stelesňuje v drahších snímkach (sci-fi JADRO, dobrodružná SAHARA, besné DOMINO) a býva tu zatlačený do úzadia mladšími belochmi (Hilary Swanková, Matthew McConaughey, Keira Knightleyová).

Niekoľko krát nahrával na smeč akčným hviezdam v po stránke scenára menej ambicióznom akčnom mainstreame. Policajt, idúci s parťákom (Timothy Olyphant) po do fachu sa vracajúcom zlodejovi áut (Nicolas Cage) v bruckheimerovčine 60 SEKÚND. D.L. si dva krát zahral s Jetom Li; v zmodernizovanej akčnej variácii na Shakespeara RÓMEO MUSÍ UMRIEŤ, následne v akčnom sci-fi ONE.

Ivan "tron" Kučera

Herecká filmografie

Filmy

2017 Battlecreek
2016 Marvel's Most Wanted (TV film)
2015 Bod zlomu
Do You Believe?
2014 Cymbeline
2010 Velký třesk
2009 Dogova sólo mise
Vzhůru do oblak
2007 Společné Vánoce
2005 Domino
Exonerated, The (TV film)
Lackawanna blues (TV film)
Sahara
2003 Jádro
Profoundly Normal (TV film)
Wondrous Oblivion
2001 Jedinečný
Poslední loupež
Poslední pevnost
2000 Romeo musí zemřít
60 sekund
1999 Divná spravedlnost (TV film)
Pravidla moštárny
Pros and Cons
Zápisník hvězdné oblohy
1998 Čest a sláva (TV film)
1997 Ďáblův advokát
Extra život
Poprvé za mřížemi (TV film)
1996 Líbánky bez ženicha
Operace: Zlomený šíp
Soul of the Game (TV film)
Vítěz
Výkupné
1995 Hra se smrtí
Chyťte ho!
Kongo
1994 Crooklyn
Exil du roi Behanzin, L'
1993 Mr. Jones
Věc cti
1992 Malcolm X
1991 Poldovi v patách
1990 Jako andělé
Měsíční hory
1989 Perfektní svědek (TV film)
Pozdrav od juggerů
1979 More American Graffiti
1978 Voice of the Fugitive
1976 Find the Lady

TV seriály

2017 The Good Fight (TV seriál)
Chaos (E10)
Self Condemned (E09)
Reddick v Boseman (E08)
další epizody (10)
2015 Blood & Oil (TV seriál)
2014 Believe (TV seriál)
2011 Chicago: Zákon ulice (TV seriál)
2009 Nemocnice Mercy (TV seriál)
2006 Unesený (TV seriál)
2002 Simpsonovi (TV seriál)
Rozkol v rodině (S13E07)

Dokumentární

2003 Hollywood High (TV film)
2002 Jet Li Is 'The One'
2001 Jazz (TV seriál)
2000 Directors: Spike Lee, The
1999 The Cider House Rules: The Making of an American Classic
1994 Baseball (TV seriál)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace